Stort grattis till vinnarna i European Women of Legal Tech 2020
Vinnarna i European Women of Legal Tech 2020 har nyligen tillkännagivits. Inte mindre än tre framträdande svenskor står som vinnare i olika priskategorier – Malin Männikkö, från advokatbyrån DLA Piper, Andrea Lindblom, administrativ chef vid Helsingborgs tingsrätt och Christina Blomkvist, grundare av GreenCounsel.
Bakom priserna står flera organisationer och internationella advokatbyråer. Priserna delades ut i fem olika kategorier: Law Firms and Professional Services, In-house and Business, Entrepreneurship, Academia and Education, Public Services och Politics and Social.
Det stod alla fritt att nominera sina favoriter från Europas länder inom tech-industrin. Under en månads tid kunde allmänheten sedan rösta på de nominerade. En jury, vars sammansättning såg olika ut beroende på priskategori, gjorde därefter sin värdering av kandidaterna – som tillsammans med antalet röster låg till grund för resultatet. Till sist annonserades vinnarna vid ett digitalt event.
-Jag trodde först att jag att hade hört fel när de ropade ut mitt namn, säger Malin Männikkö, en av de sex vinnarna i kategorin Academia and Education, som med spänning följde prisceremonin som sändes från Frankfurt.
Grattis!
-Tack, Det är väldigt kul, det är verkligen inget som jag hade förväntat mig, betonar hon.
”Ingen blev jurist för att ödsla tid med formatering i Word”
Till vardags arbetar Malin Männikkö med innovation och digitalisering på advokatbyrån DLA Piper, där hon ansvarar för byråns digitaliseringsprojekt och andra initiativ kopplade till teknologi och juridik. Trots sin unga ålder (23 år) och att hon ännu inte är klar med juriststudierna är hon en av dem, vilket betonas i nomineringen, som driver legal tech-utvecklingen i Sverige – och som med oförtruten energi arbetar för att ämnet är på agendan på universitet och inom juristbranschen.
-Jag försöker vara så konkret som möjligt när det gäller de här frågorna, det handlar om att ”cut through the hype” nu när många under lång tid pratat på ett ganska abstrakt sätt om hur legal tech kan påverka och hjälpa branschen. Man frågar sig helt enkelt vad innovation betyder i praktiken och då gäller det att ha svar på det, konstaterar hon.
-Jag försöker vara så konkret som möjligt när det gäller de här frågorna, det handlar om att ”cut through the hype”.
Malin menar att stora delar av juristbranschen nu har börjat ifrågasätta gamla rutinartade arbetssätt – ”att göra på ett visst sätt eftersom man alltid har gjort så är inget bra argument” – och att man därigenom kan arbeta på ett mer effektivt sätt för att frigöra tid till det juridiskt intressanta.
-Ingen blev jurist för att ödsla tid med formatering i Word, som hon uttrycker det.
Stockholm Startup Bootcamp
En anledning till att Malin Männikkö nu står som vinnare i European Women of Legal Tech 2020 är att hon i januari i år arrangerade Stockholm Startup Bootcamp, där Norstedts Juridik var en av sponsorerna. Med inspiration från liknande initiativ i Stanford och Helsingfors sammanfördes studenter med olika erfarenheter och studiebakgrunder för att tillsammans spåna idéer rörande de möjligheter – och eventuella problem – som är förknippade med tech-världens framfart.
-Speciellt inom juristbranschen tror jag att det kommer bli extra viktigt att släppa in andra människor för att lösa problem. Det är centralt att man jobbar med personer som varje dag möter vissa specifika utmaningar, istället för att tro att det är tillräckligt att ha en ungefärlig uppfattning om detta, betonar hon.
Stockholm Startup Bootcamp fick ett mycket fint mottagande, och tanken är att det ska vara ett återkommande inslag åren framöver – även om den pågående pandemin ställer till det.
-Vi är i planeringsfasen och vi hoppas att nästa event kan äga rum hösten 2021. Visserligen kan man ha vissa moment digitalt men den energi som uppstår när man möts och föder idéer tillsammans kan inte ersättas med det digitala, säger Malin.
Nyttoperspektivet alltid närvarande
Andrea Lindblom är en annan vinnare, i kategorin Public Services, Politics & Social. Hon är administrativ chef vid Helsingborgs tingsrätt och en av förgrundsgestalterna i Sverige för Legal Design.
Du utnämndes ju även till Legal Innovator of the year 2019. Börjar du bli trött på priser?
-Haha, nej det tröttnar jag förstås inte på, jag blir glad och motiverad när någon tycker att jag gör ett bra jobb, betonar hon.
Enligt nomineringen gör hon legal tech ”mindre skrämmande” och lätt att förstå för såväl kollegor i domstolen som branschen i övrigt. Nyttoperspektivet är alltid närvarande. Utveckling och tänkbara lösningar ska underlätta för medborgarna, som det pågående projektet "enklare att betala skadestånd", som sker tillsammans med Kronofogden i Helsingborg. Andrea Lindblom menar att det till stor del är en attitydfråga hur man förhåller sig till innovation och nya lösningar.
-Vi på domstolen i Helsingborg har under många år försökt att vara ”försökskaniner” på så många olika projekt som möjligt, för att på så sätt få tillgång till ny teknik och kunna påverka om man ska gå vidare med idéer eller inte.
Den rådande pandemin och kraven på social distansering har förstås inneburit stora utmaningar för landets domstolar. I Helsingborgs tingsrätt hade man dock ett försprång då man redan innan covid-19 börjat arbeta med en lösning som gör att man via egen dator/surfplatta/telefon kan vara med vid en förhandling via videolänk – en lösning som i pandemins spår snabbt kopierades av många andra domstolar. Ett exempel på hur innovation kan komma till stor praktisk nytta snabbare än någon kunnat ana.
-Vi har lärt oss mycket av att använda video och jag är fullständigt övertygad om att detta är framtiden i vissa ärendetyper. Man kan tänka sig helt digitala lösningar för vissa typer av förhandlingar – vilket redan är en realitet i exempelvis USA. Muntliga förberedelser i tvistemål kan till exempel passa bra för detta.
-I Sverige har vi inte helt digitala förhandlingar, en part är på plats fysiskt och en annan via videolänk. En helt digital lösning innebär att det blir neutralt, ingen är på plats fysiskt eftersom det kan innebära att man får en fördel. Den här utvecklingen ställer många frågor som vi precis börjat diskutera i Sverige, säger hon.
-I Sverige har vi inte helt digitala förhandlingar, en part är på plats fysiskt och en annan via videolänk. En helt digital lösning innebär att det blir neutralt, ingen är på plats fysiskt eftersom det kan innebära att man får en fördel.
”Grundproblemet är att man ofta jobbar i stuprör”
Andrea ser flera projekt framför sig som på kort sikt har potential att ge stor samhällsnytta.
-Det finns exempelvis en efterfrågan kring att kunna logga in i sitt ärende på domstolen, som man kan göra på andra myndigheter. Det är en ganska självklar sak för att kunna få inblick i sitt ärende och se var man ligger i processen och när man kan förvänta sig ett beslut, säger Andrea.
Men tiderna är komplicerade. Konstaterade utmaningar följs inte alltid upp av ett resolut problemlösande. Andrea betonar, precis som Malin, vikten av att man arbetar brett och tillvaratar olika kompetenser.
-Grundproblemet är att man ofta jobbar i stuprör, antingen är det ett IT-projekt, ett HR-projekt eller ett kommunikationsprojekt…det funkar inte, man måsta arbeta tillsammans. Domstolarna måste jobba tillsammans med Domstolsverket, det kan fungera bättre än det gör idag, säger hon.
Läs Andrea Lindblom artikel, Design och användarfokus - pusselbitarna som saknas, publicerad i branschrapporten Framtidens jurist.
Den tredje vinnaren, i kategorin Entrepreneurship, är Christina Blomkvist, grundare av GreenCounsel. Bolaget startade 2017 och har med sin innovativa stil på kort tid gjort stort avtryck i juristsverige. GreenCounsel utvecklar bland annat legaltech-tjänster med stöd av en gedigen kompetens inom såväl juridik som tech.
Petter Svensson
Petter Svensson är jurist och redaktionschef för JUNO nyheter.