Skillnaderna i medvetenhet är slående. Tyvärr känner vi igen mönstret från andra branscher: Männen noterar inte ojämställdhet på samma nivå som kvinnorna. Den här rapporten torde bli ett rejält uppvaknande för juristbranschen som halkar efter flera andra sektorer. Men det är aldrig för sent att börja arbeta aktivt för jämställdhet, mångfald och inkludering.
Att kvinnor anser att de förbises när det gäller toppositioner är allvarligt på flera nivåer. Dels innebär det att deras kompetens förbises, dels att branschen i helhet inte tar sig vidare från 1900-talets kvinnosyn. När ledningar och styrelser utses är det en merit att ha haft högre positioner – framför allt som VD och partner. Om kvinnorna aldrig tar sig dit får de heller aldrig vara med och fatta de högre besluten. Och därmed är evighetscirkeln av ojämlikhet sluten.
Amanda Lundeteg | VD, Allbright
Juristerna själva efterfrågar det här också: fyra av fem anser att jämställdhet väger tungt för arbetsmiljön. Samtidigt visar branschrapporten Framtidens jurist att en av tre jurister har bytt jobb det senaste året. Därför är jämställdhetssatsningar ett måste för arbetsgivare som vill behålla sina anställda. Annars försvinner talangen vidare till en arbetsplats där de faktiskt får betalt för sitt arbete, där arbetet och uppgifterna är flexibla, och där karriärmöjligheterna inte är beroende av kön. Kostnaden när kompetenta kollegor försvinner blir i längden högre än kostnaderna för att säkerställa jämställda villkor.
Så, vad rekommenderar vi på Allbright att arbetsgivarna ska göra? Och vad är nästa steg för juristbranschen?
Flexibla arbetsplatser, möjligheten att kombinera föräldraskap med arbete, utbildning inom jämlikhet, inkludering och mångfald är några av de saker som arbetsgivarna bör satsa på. Att kartlägga hur anställda upplever inkluderingen på arbetsplatserna är en annan nyckelfaktor. Förändring börjar med ifrågasättande och även om det är bra att kvinnorna uppmärksammar olikheten behöver alla delta aktivt för att förändring ska ske.
När det kommer till löneskillnader – genomför lönekartläggningar, tillämpa transparens och korrigera skevheter. Att fler än en av tre jurister rapporterar om ojämställda löner på sin arbetsplats är under all kritik. Det räcker inte att ge lika lön för lika arbete utan som arbetsgivare har du även ansvar att ge lika lön för likvärdigt arbete. Gör en ordentlig genomlysning av lönekriterierna för att komma till rätta med löneskillnaderna.
Det går inte för juristbranschen att bara luta sig tillbaka mot gamla anor och hävda att det är så här det alltid har varit. Inget kommer förändras på det sättet. När nästa årsrapport kommer hoppas vi att männen också har fått upp ögonen för den ojämställdhet som deras kvinnliga kollegor vittnar om.
Av: Amanda Lundetag, vd Allbright
Läs hela branschrapporten, Framtidens jurist 2023