Magnus Josephson och Pernilla Norman är två av Sveriges främsta och mest anlitade experter inom offentlig upphandling. Magnus är framgångsrik konsult i eget namn och brinner för att föra samman upphandlare och leverantörer i lyckade affärer. Pernilla driver advokatbyrå samtidigt som hon skriver på sin doktorsavhandling. En enkel väg rakt genom paragraferna i LOU fram till en lyckad upphandling finns inte menar dom. Man måste även kunna navigera och kommunicera på rätt sätt för att nå ett lyckat resultat, både som upphandlare och leverantör.
- Jag kanske är något av en nörd som sysslar med det här hela dagarna, kommenterar Pernilla Norman sitt intresse för offentlig upphandling, IT och dataskydd.
- Jag har i princip två jobb, ett som advokat och ett som forskare. Jag jobbar med det här på längden, bredden, korsan och tvärsan. Det är vad jag brukar jag säga när jag håller kurs, säger hon och brister ut i skratt.
Att beskriva en person som någon som har många järn i elden är en ganska sliten metafor, men den stämmer verkligen in på upphandlingsexperten Pernilla Norman. Hon driver en egen advokatbyrå, forskar och undervisar på Stockholms universitet, skriver juridisk litteratur och är expert för JUNO kommen. Hur hon hinner med allt vet hon inte riktigt själv, men det går bra.
Med en mastersexamen i EU-rätt från Collège d’Euorpe i Brygge och ett antal år i Bryssel i bagaget, gick Pernillas väg in i offentlig upphandling via EU-rätten och upphandlingar inom telekom under avregleringen på 1990-talet.
- Det hände mycket, var spännande och mycket förändrades. Det var på den tiden vi introducerade funktionsupphandlingar som ett ändamålsenligt sätt att utforma och genomföra upphandlingar. Det var roligt att vara med i det, och det har blivit en resa till ett digitalt samhälle som inte gick att förutse på den tiden.
Som expert för JUNO kommun svarar hon och Magnus Josephson på användarnas frågor under avdelningen ”Fråga experten”. De bidrar även med artiklar, rättsfallsanalyser, nyhetsbrev, krönikor och mer därtill som ger handfast vägledning inom offentlig upphandling.
Även Magnus Josephson började sin bana inom upphandling på 1990-talet. Han intresserade sig för EG-rätt innan det ens fanns att läsa i Sverige och sökte sig till Köpenhamns universitet för att studera det och konkurrensrätt. Efter arbete vid bland annat Nämnden för offentlig upphandling och inom kommunikationsbranschen föll det sig naturligt för honom att starta en egen konsultverksamhet.
- Min grej är att försöka skapa en win-win. Jag börjar sällan med juridiken, utan med vad som ska bli affärens slutresultat, oavsett om det är en leverantör eller en offentlig verksamhet.
Magnus nämner sitt stora samhällsintresse som avgörande för hur han ser på rättsområdet kring upphandlingar.
- Mitt kall är att få privat och offentlig sektor att samarbeta på ett ultimat sätt. Det kan skapa enorma värden för samhället på ett bättre sätt än som sker idag.
Målsättningen med att vara med som expert för JUNO kommun är klar och tydlig enligt Magnus Josephson.
- Vi ska visa hur juridiken kan knytas ihop med andra saker inom en kommuns verksamhet, så att inte juridiken blir ett hinder, som det så ofta verkar bli, utan istället blir ett hjälpmedel.
Sin erfarenhet från kommunikationsbranschen är något han drar nytta av, och den har varit avgörande för hans sätt att ta sig an rollen som konsult inom offentlig upphandling. Att kommunicera på rätt sätt är en avgörande faktor för att lyckas med upphandlingar, både som upphandlare och som leverantör, enligt Magnus.
- Jag nog ganska ensam om att faktiskt ha arbetat med kommunikation, och lärt mig hur man ska använda det vid upphandlingar.
- Det kan vara avgörande att veta vad ska man kommunicera till offentlig sektor om man är ett privat företag. På samma sätt är det viktigt för offentlig sektor att kommunicera på rätt sätt till privat sektor för att göra sin upphandling så attraktiv att det kommer många anbud, och att det är rätt företag som lämnar anbud.
Han framhåller även vikten av att bredda perspektivet i synen på upphandlingar därför att LOU och juridiken är inte alltid det mest intressanta, även om det var där det började för honom. Tomrummet mellan paragraferna måste fyllas med en massa andra saker, så det räcker inte bara med den juridiska kunskapen för ett lyckat resultat, menar han.
Pernilla Norman vill också att upphandlingssverige ska lyfta blicken förbi, eller ovanför, LOU. Man behöver se helheten där ett antal olika rättsområden ingår. I grunden ligger givetvis EU-rätten, men exempelvis i IT-upphandlingar är dataskydd och GDPR ett område av stor vikt som man också måste behärska. Att sprida kunskap om EU-rättens inflytande på rättsområdet har blivit något av en mission för henne.
- Min grej är man måste förstå den svenska lagen ur det EU-rättsliga perspektivet, det är utmärkande för mitt sett att se på upphandling, och det skiljer sig lite från många andra som ser det mer som något rent förvaltningsrättsligt.
I sin doktorsavhandling, som fokuserar på de nationella inköpscentralernas upphandling av ramavtal inom IT, använder hon en liknelse med att navigera efter sjökort för att illustrera sina forskningsresultat.
- Min avhandling handlar om att vi måste anlägga en helhetssyn på upphandling där jag gör liknelsen med ett sjökort, där all kunskap om grynnor, kobbar och farleder med mera finns utmärkt.
- Att sjökortet är komplett räcker dock inte, för man måste lära sig att navigera också. Annars kommer man gå på grund.
Både Pernilla och Magnus svarar på dina frågor kring offentlig upphandling i JUNO för kommuner. Fråga experten är en kostnadsfri tjänst som ingår i JUNO för kommuner. Läs mer här.