Idag, den 4 oktober, släpper Norstedts Juridik branschrapporten Framtidens jurist 2023. Rapporten, den största av sitt slag, innehåller data från över 3 000 heltidsarbetande jurister i Sverige, Norge och Danmark och är framtagen i samarbete med Kantar Sifo.
Framtidens jurist 2023 visar hur många av Skandinaviens jurister som valt att byta jobb under det senaste året och varför, hur de ser på teknikutvecklingen inom branschen, vilka kompetenser de upplever att de saknar och de utmaningar - inom jämställdhet och exkludering på arbetsplatsen - som främst kvinnor känner av.
Sug efter teknik, men tvivel på egen teknisk talang
Kursen är satt för morgondagens juristbransch. Över alla sektorer, oavsett kön och ålder, delar nästan alla jurister en aptit på nya tekniska lösningar och alla inser hur viktigt det är att kunna använda dessa. En utmaning ligger dock i det faktum att nästan hälften av Skandinaviens jurister är rädda för att de saknar de kunskaper som krävs för fullt ut kunna utnyttja ny teknik.
Jon Boström, Country Manager Sverige, Norstedts Juridik
- AI-utvecklingen går snabbt framåt och inom Norstedts Juridik ser vi stor potential för hur dessa lösningar kan utveckla verksamheten för våra kunder. Framtidens jurist 2023 bekräftar dock att utbildning i hur de nya AI-verktygen ska användas är av största vikt. Nästan hälften (48%) är oroliga för att de inte har den kompetens som krävs för att dra full nytta av nya digitala tjänster. Branschen behöver diskutera hur vi säkerställer nödvändig kompetensutveckling, säger Jon Boström, Country Manager Sverige, Norstedts Juridik.
Måttstock för jämlikhet
Fyra av fem jurister i Skandinavien anser att jämställdhet kan förbättra den enskilde medarbetarens arbetstillfredsställelse. Trots denna inkluderande syn bekräftar årets insikter de könsrelaterade konflikter som är välkända inom juristbranschen. Den mångfald och jämställdhet som varje medlem av juristkåren borde kunna ta för given utmanas fortfarande.
- Vår rapport visar att män och kvinnor uppfattar jämställdhet olika. Kvinnliga juristers uppfattning om löneskillnader, möjligheter till karriärutveckling och erfarenheter av icke-inkluderande beteende skiljer sig från deras manliga kollegors. Det känns förlegat att icke-inkluderande beteende är en del av verkligheten för Skandinaviens jurister. Under det senaste året har en av fem ( 21%) upplevt exkluderande beteende från sina kollegor och chefer. Den siffran är dessutom högre bland kvinnliga jurister, säger Jon Boström Country Manager Sverige, Norstedts Juridik.
Nya resor
Nästan var tredje medarbetare i juristbranschen bytte jobb under 2022 - av dessa valde var fjärde en ny resa med en ny arbetsgivare. De främsta drivkrafterna för att söka nya utmaningar var mer intressanta arbetsuppgifter, möjlighet att använda sin kompetens, högre lön och bättre balans mellan arbete och fritid. Det finns flera områden där jurister skulle vilja se en förändring. Många ifrågasätter fortfarande varför de måste ha så långa arbetsdagar. De skulle också vilja bli erkända för det arbete de utför som inte är direkt relaterat till klienter.
- På en kandidaternas marknad och i en kunskapsintensiv bransch som juristbranschen blir det extra intressant att diskutera vikten av starkt ledarskap. Baserat på rapportens data ser det ut som att en del av receptet för att kunna locka till sig, och hålla kvar, morgondagens främsta jurister stavas kommunikation, omsorg och coachning, säger Jon Boström Country Manager Sverige, Norstedts Juridik
Viktigaste slutsatserna i Framtidens jurist 2023
- Skandinaviens jurister är väl medvetna om vikten av digital kompetens. 96% anser att förståelse för och användande av digitala verktyg är en viktig färdighet. 77% nämner dessutom teknik (t.ex. automatisering, AI) som en viktig drivkraft för juristbranschens framtid - en ökning med 17% jämfört med undersökningen 2022. Samtidigt är 48% rädda att de inte har den kompetens som krävs för att dra full nytta av ny teknik.
- 80% håller med om att jämställdhet kan förbättra den övergripande arbetstillfredsställelsen.
- 49% av de kvinnliga juristerna anser att mångfald är ett strategiskt sätt att förbättra företagets resultat - i högre grad än deras manliga kollegor, av vilka 30% delar denna uppfattning.
- Frågan om löneskillnader mellan könen är en källa till oenighet mellan manliga och kvinnliga jurister. 50% av kvinnorna anser att det finns en löneklyfta mellan könen på deras företag, men endast 17% av männen delar denna uppfattning.
- 61% av de kvinnliga juristerna anser att det är svårare för en kvinna än för en man att avancera till en topposition.
- 24% av de kvinnliga juristerna har upplevt ett icke-inkluderande beteende på sin arbetsplats under det senaste året.
- Nästan en tredjedel av juristerna (32%) bytte jobb under 2022. 25% bytte till ett nytt företag.
- Dåligt ledarskap var en bidragande faktor för många av de jurister som bytte jobb under 2022. 18% uppgav att utsikterna till en bättre chef var ett av de främsta skälen till att de sökte nytt jobb.
- Områden som jurister helst vill förändra i arbetsmiljön: “Förkortad arbetstid” (38%), “Mer stöd/samarbete mellan kollegor” (37%) och “Erkänna icke-klientrelaterat arbete som är till nytta för företaget” (31%).
Läs hela branschrapporten, Framtidens jurist 2023.
För mer information, vänligen kontakta:
Caroline Wiroth, PR och Kommunikationsansvarig
Telefon: +46 72 271 60 09 E-post: caroline.wiroth@nj.se