Från kockskola och svenska rockbandet Teddy Bears STHLM – arbetspsyklogen och oberoende forskaren Jens Näsström har en lite annorlunda bakgrund. Något han menar format honom och som han också ser som en fördel när han idag forskar om och analyserar trender i juristbranschen.
Lyssna på Jens Näsström i podden Jurdikens värld.
I podden Juridikens värld beskriver Jens Näsström hur vi under pandemin gått från det traditionella sättet att arbeta, rotat i industrialismen med en stämpelklocka och en fast arbetsplats, till ett kollektivt påtvingat distansarbete som vi inte upplevt förut och som det finns mycket lite forsning om. Övergången har skett mycket snabbt och bland annat medfört att andra faktorer i medarbetares privatliv spelar större roll, tex hur man bor, antal barn i hushållet, ålder på barn, om man har en partner som också arbetar osv.
- Distansarbete medför ett helt nytt perspektiv och helt nya faktorer som påverkar hur vi presterar och hur vi mår. Samtidigt öppnar det upp möjligheter att adressera behov som vi haft svårt att lösa tidigare tex balans mellan arbetsliv och privatliv. Det finns därför många fördelar men också många fallgropar arbetsgivare och medarbetare måste se upp med, säger Jens Näsström.
Distansarbete medför ett helt nytt perspektiv och helt nya faktorer som påverkar hur vi presterar och hur vi mår.
Distans- och hybridarbetet är här för att stanna. Det innebär en större frihet och bättre balans i arbetslivet men också nya utmaningar. En risk är att distansarbetet kan leda till en ökad ojämlikhet mellan könen och ett A- och B-lag där vissa arbetar på plats och vissa på distans.
Hör Jens Näsström berätta mer om riskerna, vad ledare behöver tänka på, vilket ansvar som ligger på medarbetaren och hur vi kan gå tillväga för att undvika en arbetsintensifiering i en allt mer digital arbetsmiljö i podden Juridikens väld.
Lyssna på avsnittet Balans i livspusslet eller kvinnofälla? Så navigerar vi i nya tidens hybridarbete, Juridikens värld.
Mer om Jens Näsström
Webinar med Jens Näsström
Artikel av Jens Näsström: Pandemins paradoxala effekter på den mentala hälsan.