Norstedts Juridiks senaste undersökning om medarbetares attityder till AI avslöjar att 14 % av de tillfrågade skulle överväga att byta arbetsplats om deras arbetsgivare inte investerar i AI. Även om detta kan verka som en relativt liten siffra, pekar det på en viktig trend: AI blir alltmer en faktor som påverkar hur anställda ser på sina arbetsgivare och framtida karriärmöjligheter. Företag som inte hänger med i den teknologiska utvecklingen riskerar att förlora talanger som värderar framsteg och innovation.
AI som en konkurrensfördel
Medan 14 % är villiga att överväga att byta jobb, är det viktigt att förstå varför AI har blivit så centralt för vissa anställda. AI ses som en framtidsteknik som inte bara förbättrar verksamhetens effektivitet och processer utan också utvecklar anställdas färdigheter och arbetsmiljö. Företag som investerar i AI positionerar sig därför som progressiva och framtidssäkra arbetsgivare, vilket kan vara en avgörande i konkurrensen om framtidens talanger.
Det är inte bara de mest tekniskt orienterade anställda som drivs av AI-investeringar; även personer i andra roller ser AI som en möjlighet att effektivisera sitt arbete och utveckla nya kompetenser. Yngre personer söker sig till arbetsgivare som erbjuder dem utvecklingsmöjligheter och möjlighet att lära sig och hålla sig uppdaterad med den senaste tekniken. Detta kan förklara varför 14 % av de anställda skulle överväga att byta arbetsgivare om deras nuvarande arbetsplats inte tar AI på allvar.
Nilsson, Insight Manager, Norstedts Juridik och Karnov Group
- Employer Brand Research brukar lyfta möjlighet till intressanta och utmanande arbetsuppgifter, goda utvecklingsmöjligheter samt att företaget står i framkant gällande ny utveckling, som några av de viktigaste faktorerna vid val av arbetsgivare. AI är ju en central aspekt i alla dessa parametrar, vilket kan förklara att det t.o.m. kan vara en avgörande aspekt vid val av arbetsplats, säger Karin Nilsson, Insight Manager, Norstedts Juridik och Karnov Group
Kartläggning av intresset för AI-lösningar inom den skandinaviska juristbranschen
Norstedts Juridik och Karnov Group har tillsammans med marknadsundersökningsföretaget Ipsos genomfört en omfattande undersökning för att kartlägga intresset och behovet av AI-lösningar inom den skandinaviska juristbranschen. Undersökningen omfattade över 1000 webbintervjuer med en jämn fördelning mellan Sverige och Danmark. Syftet var att förstå vilka funktioner i den första versionen av JUNO AI som tillför högst värde för kunderna och samtidigt identifiera önskad framtida funktionalitet. Respondenterna fick ta ställning till ett antal påståenden relaterade till AI.
Översikt påståenden och resultat:
• Jag skulle överväga att byta arbetsplats om min arbetsgivare inte investerar i AI.
14 % instämmer i detta påstående.
• Jag förväntar mig att min arbetsgivare investerar i AI-lösningar.
69 % instämmer i detta påstående.
• Ett företag som investerar i AI är mer attraktivt att arbeta för än ett företag som inte investerar i AI.
58 % instämmer i detta påstående.
• AI har förändrat sättet jag arbetar på.
27 % instämmer i detta påstående.
• Jag förväntar mig att min arbetsgivare tillhandahåller tillräcklig utbildning och träning inom AI.
71 % instämmer i detta påstående.
AI gör företag till mer attraktiva arbetsgivare
Undersökningen visar också att 58 % av de tillfrågade anser att företag som investerar i AI är mer attraktiva arbetsgivare än de som inte gör det. Detta indikerar att AI-investeringar har en direkt inverkan på hur företag uppfattas på arbetsmarknaden. För företag som vill locka till sig talanger är det tydligt att en satsning på AI inte bara handlar om att förbättra verksamheten, utan också om att stärka sitt varumärke som arbetsgivare.
Det finns dessutom en stark förväntan, 69 % av respondenterna förväntar sig att deras arbetsgivare ska investera i AI-lösningar. Detta tydliggör vilken central roll teknologin har i hur dagens arbetsplatser formas. Företag som misslyckas med att följa med i denna utveckling riskerar inte bara att hamna efter konkurrenterna, utan också att tappa sin attraktivitet på arbetsmarknaden.
Förväntningar på AI-utbildning och stöd
Ett centralt resultat från Norstedts Juridiks undersökning är att 71 % av de tillfrågade förväntar sig att deras arbetsgivare ska erbjuda tillräcklig utbildning och träning inom AI. Den höga siffran visar en tydlig förväntan på arbetsgivarens ansvar för att ge anställda de verktyg och kunskaper som behövs för att utnyttja teknologin på bästa sätt.
Att satsa på AI-utbildning blir därmed inte bara en fråga om att framtidssäkra verksamheten, utan även om att behålla och engagera medarbetare. Företag som erbjuder kontinuerlig utbildning och stöd i samband med tekniska framsteg kommer sannolikt att se högre lojalitet och engagemang från sina medarbetare.
- Vissa av våra kunder uttrycker en oro för AI-genererade fel och påtalar ett behov av ytterligare kunskap i att kunna verifiera den AI-genererade information, såväl som kunskap i hur man bäst ska prompta för att få optimal och korrekt information från olika AI-lösningar. Det arbetsgivare som är lyhörda för detta nya utbildningsbehov har mycket att vinna, fortsätter Karin Nilsson.
AI:s påverkan på arbetsplatsen idag
Trots den stora förväntningen på AI:s potential visar undersökningen att endast 27 % av de tillfrågade anser att AI hittills har förändrat deras sätt att arbeta. Det finns fortfarande en tydlig diskrepans mellan förväntningar och verklighet. Det betyder dock inte att AI:s påverkan är begränsad. Det visar att det finns en stor potential för företag att ytterligare integrera AI i arbetsprocesser och därmed stärka sitt varumärke samtidigt som de förbättrar de anställdas arbetsmiljö.
Norstedts Juridiks undersökning visar att AI redan spelar en viktig roll i hur anställda värderar olika arbetsgivare. Att 14 % av de tillfrågade skulle överväga att byta jobb om deras arbetsgivare inte investerar i AI, är ett tydligt tecken på att teknologin är mer än bara ett verktyg – det är en nyckelfaktor för framtidens arbetsplatser. Företag som vill förbli attraktiva och konkurrenskraftiga måste inte bara investera i AI-lösningar, utan även i utbildning och stöd för sina anställda. Det kommer inte bara att förbättra verksamhetens effektivitet, utan också säkerställa att företaget lockar och behåller talanger i en tid där teknologisk utveckling blir allt viktigare.
Läs mer om Norstedts Juridiks AI-tjänst här: Nu blir JUNO smartare | Norstedts Juridik (nj.se)
Branschrapporten Framtidens jurist.