Att en tjuv satte sig till motvärn mot en polishund har inte utgjort sabotage av blåsljusverksamhet, enligt en dom i Svea hovrätt. I samband med polisinsatsen mot mannen, som var misstänkts för båtmotorstölder i Vaxholm i Stockholms skärgård, släpptes en polishund efter honom. När hunden hann upp och bet honom i armen uppfattade poliserna det som att tjuven tog ett grepp och försökte knäcka nacken på, eller strypa, hunden.
Mannen åtalades och fälldes i tingsrätten för stöld av två båtmotorer, en ringa stöld, olovligt brukande av en bil samt sabotage mot blåljusverksamhet avseende agerandet mot polishunden.
För blåsljusbrottet fäste tingsrätten bland annat vikt vid att en polishund är oerhört värdefull och att just denna hund behövdes i polisens vidare verksamhet den aktuella kvällen samt att tjuven inte hörsammade att hundföraren bad honom släppa hunden.
Hovrätten som friar tjuven från åtalspunkten bedömer istället att hans agerande med hunden snarast bör betraktas som en form av ohörsamhet och motvärn i förhållande till ingripandet mot honom, vilket inte är en sådan gärning som är avsedd att utgöra sabotage mot blåljusverksamhet. Rent faktiskt försvårades inte heller gripandet av mannen eller den fortsatta polisinsatsen av att han kortvarigt höll fast hunden.
Svea hovrätt B 10679-22