”Visa att ni kan, ta inte efter gamla manliga beteenden och ta fasta på att ni duger som ni är!”. Det rådet vill Eva von Schéele, tidigare förbundsjurist vid Sveriges Kommuner och Landsting, ge nästa generation av kvinnliga jurister. I år väljer Norstedts Juridik att uppmärksamma Internationella kvinnodagen genom att lyfta fram tongivande kvinnor inom juristbranschen. Vi lär känna dem lite mer på djupet och frågar om deras erfarenheter av att vara kvinnor juristbranschen och hur de tror att diskussionen om mångfald och inkludering kommer att utvecklas.
I denna artikel presenteras Eva von Schéele.
Eva von Schéele har arbetat med familjerätt och förmyndarskapsfrågor i över 30 år. Hon har suttit som expert i flera statliga utredningar samt ingått i referensgrupper med sakkunniga vid framtagandet av Riksrevisionens rapport om länsstyrelsernas tillsyn över överförmyndare. Hon har skrivit boken "Barnets egendom" och är dessutom medförfattare till "Överförmyndarpraktika", "Ensamkommande barns rätt" och "Överförmyndare och dödsbon".
Eva, kan du dela med dig av en av de mest minnesvärda eller lärorika erfarenheterna från din karriär som har påverkat dig personligen och professionellt?
– När jag var 47 år sa upp mig från mitt deltidsarbete i kommunen och skrev till en större myndighet och frågade om de trodde att de skulle kunna ha nytta av mig. Jag blev anställd vid myndigheten och gick därefter vidare till en stor organisation med 25 jurister. Där fick jag utvecklas med resor och föreläsningar i hela landet, skriva böcker inom mitt sakområde, ingå som expert i flera statliga utredningar med mera. Att våga ta steget mitt i livet har givit mig mycket! Eva von Schéele
Vilka värderingar eller principer styr ditt arbete som jurist?
– Att vara påläst och korrekt men också lyhörd för andras åsikter. Vara öppen och nyfiken med att ta del av vad som händer i samhället i stort.
Om du hade möjlighet att förändra något inom juristbranschen/rättsområdet som du är verksam i, vad skulle det vara och varför anser du att det är viktigt?
– Lagstiftningen inom förmynderskapsområdet är hopplöst gammaldags. Grunderna för nuvarande bestämmelser i FB härrör från 1924 års förmynderskapslagstiftning! Något som upprör mig mycket är att bestämmelser om vuxna som behöver hjälp återfinns i föräldrabalken! Vilket syn på vuxna människor! "Överförmynderi" i sin prydno.
Hur ser du på utmaningen att få juristbranschen mer jämställd? Vilka åtgärder tror du är viktiga?
– Eftersom det är kvinnor som föder barn och som (oftast) har det största ansvaret för barn och hem är det min åsikt att det på många arbetsplatser inte ska krävas mer än 100% arbetsinsats för att accepteras. När man börjar en juridisk yrkeskarriär ställs ofta så tuffa krav och ibland verkar det som om kvinnor måste visa att de kan och orkar mycket mer än män.
Vilka framsteg har gjorts när det gäller representation av kvinnor inom juristbranschen under din karriär? Vilka utmaningar kvarstår?
– Såvitt jag vet är det fler kvinnor än män som kommer in på juristlinjen genom hårt arbete och fina betyg. Sen kommer verkligheten ikapp med barn och familj. Många män tar numera sitt ansvar för familjen, men såvitt jag förstår, ligger gamla värderingar fortfarande kvar och det anses år 2024 fortfarande vara kvinnan som ska ta det största ansvaret för familjen. Däremot är det fantastiskt att se så många kvinnor som har höga poster inom domstolsväsendet m m.
Hur tror du att diskussionen om mångfald och inkludering kommer att utvecklas inom juristbranschen?
– Dessvärre tror jag det tar mycket längre tid än vad som är önskvärt. Under min arbetsverksamma tid fanns ingen jurist på min avdelning som hade utländsk härkomst utan det vara bara svenskfödda personer. Däremot var flera av dem gifta med personer från både öst- och väststater. Och glädjande nog var flera gifta med personer av samma kön. Där tror jag det blivit mycket mer tillåtande.
Vilka kompetenser och färdigheter tror du kommer att vara särskilt viktiga för jurister att utveckla för att vara framgångsrika i framtiden?
– Min uppfattning är man måste vara mer intresserad av verkligheten och inte bara stirra sig blind på paragrafer. Ett exempel är "Snippa-fallet" där domarna inte visste vad den lilla flickan menade.
Ser du några specifika utmaningar eller möjligheter för unga jurister som går in i yrket nu jämfört med när du började din karriär?
– Jag tror att det både kan vara mer stimulerande - det behövs jurister på så många fler arbetsplatser nu än när jag började - men också mer krävande. Särskilt då vi ingår i EU och andra internationella sammanhang som exempelvis kräver ytterligare språkkunskaper m m.
Om du siar om framtiden – hur ser din framtidsvision ut för juristbranschen och hur ser du på den fortsatta utvecklingen av yrket?
– Kommer alltid att finnas behov av jurister och man behöver inte vara låst av de yrken som finns idag utan det kommer att finnas möjligheter att utvecklas inom juridiken på fler och kanske oväntade arbetsplatser.