Hallå där Caroline Wiroth, PR och kommunikationsansvarig på Norstedts Juridik!
För femte året i rad släpps nu branschrapporten Framtidens jurist 2023. Varför behövs den?
– Framtidens jurist är den största branschrapporten av sitt slag. Den presenterar insikter om områden som påverkar drivkraften och motivationen hos jurister i Sverige, Danmark och Norge. Syftet är att ge läsarna en djupare förståelse för den bransch de verkar i - och bjuda in till konstruktiva diskussioner som möjliggör en kreativ dialog. I år har över 3200 heltidsanställda jurister delat med sig av sina synpunkter. Det känns mäktigt! Jag tycker personligen att deras reflektioner kring personliga och professionella utmaningar är ovärderliga och vi på Norstedts Juridik hoppas att insikterna i rapporten kan tjäna som inspiration för framtida branschdiskussioner.
Hur går arbetet med framställningen av rapporten till?
– I arbetet med rapporten samarbetar vi med de andra företagen inom Karnov Group. Det är så vi säkerställer att vi får med respondenter och data från Sverige, Norge och Danmark. Till vår hjälp har vi undersökningsföretaget Kantar/Sifo.
Vilka områden lyfter årets branschrapport?
– I Framtidens jurist 2023 fokuserar vi på teknikutvecklingen i branschen och det krav på digital fortbildning som kommer med det. Dessutom tar vi upp frågan om jämställdhet och diversitet och undersöker vilken typ av företagskultur Skandinaviens jurister önskar, vad man söker hos sin arbetsgivare och chef samt vad man inte vill ha, vad som får en att söka nytt jobb.
Är det något som urskiljer sig?
– Fyra av fem jurister i Skandinavien anser att jämställdhet kan förbättra den enskilde medarbetarens arbetstillfredsställelse. Men årets rapport bekräftar könsrelaterade konflikter, kvinnor och män uttrycker motsatta åsikter. Kvinnliga juristers uppfattning om löneskillnader, möjligheter till karriärutveckling och erfarenheter av icke-inkluderande beteende skiljer sig avsevärt från deras manliga kollegors - som i stor utsträckning tror att deras kvinnliga kollegor delar samma möjligheter som de själva gör. Det är intressant och något vi borde diskutera mer.
Vilken insikt tar du med dig från årets branschrapport?
– Nästan en tredjedel av juristerna (32%) bytte jobb under 2022. En av fyra (25%) bytte till ett nytt företag. Det är många. I år har vi grävt i varför man byter. Hela 18% uppgav att utsikterna till en bättre chef var ett av de främsta skälen. Chefskap är otroligt viktigt, kanske än mer så i en kunskapsintensiv bransch som juristbranschen, och det jurister önskar hos chefer är bra kommunikation, omtanke och coachning. Kan tyckas ganska självklart men är inte alltid så enkelt i praktiken.
Vill du veta mer om och få fördjupad förståelse hur juristbranschen rör sig mot framtiden så kommer vi gärna ut till er och presenterar årets rapport och de insikter som den fångat upp. Kontakta Caroline Wiroth direkt på caroline.wiroth@nj.se eller på telefon 072-271 60 09