Att stå öga mot öga med den tilltalade i en rättegång är för många brottsoffer en mycket tuff utmaning. Svåra minnen kan väckas till liv i en domstolsmiljö som alla närvarande utom just den målsägande är van vid. Nu har den första handboken för målsägandebiträden kommit ut. Med den vill författaren och advokaten Eva Andersson öka medvetenheten om den viktiga roll som målsägandebiträdet har.
-Jag gör jättestor skillnad som målsägandebiträde, berättar Eva Andersson, advokat med Dalarna som bas, på frågan om hennes roll som målsägandebiträde.
- Det blir bättre rättsprocesser om du har tryggare målsäganden i rätten, säger hon.Målsägandebiträdets roll i rättsprocessen skiljer sig en del från andra uppdrag som en advokat eller jurist inom rättsväsendet kan ha. Uppdraget är juridiskt, men innehåller även en kurativ del som kan vara svår att utföra när man är en nyexaminerad jurist. Avgörande är att hitta en bra balans mellan uppdraget och målsäganden som person.
Att vara stöd till offer för exempelvis våldsbrott, sexualbrott och brott mot barn är ett viktigt men krävande uppdrag. Den största delen av uppdraget sker innan en förhandling i domstol.
- Vid exempelvis sexualbrott kan jag följa med på förhör och förbereda den målsägande på att det kan komma väldigt jobbiga frågor som det är obekvämt att prata om med en främmande människa, berättar hon.
- Jag ser också till att förhöret blir rätt nedtecknat så att det inte använts emot den målsägande i rättegången.
Boken som saknades under juristutbildningen
Vid våldsbrott kan de målsägandena, som kanske är anhöriga till en avliden, ha helt andra behov.
- Ska anhöriga möta en mördare i rätten, vilket kan vara jättejobbigt, kan man gå till tingsrätten och kolla in hur det ser ut i en rättssal och se vilka som finns där. Kanske gå på en huvudförhandling. Om den målsägande kan känna sig lite tryggare kommer domstolen att få bättre svar på sina frågor under rättegången.
I boken ”Målsägandebiträdet i rättsprocessen” beskriver Eva Andersson uppdraget utifrån de olika stegen i rättsprocessen och redovisar innehållet i de gällande lagarna och förordningarna.
- Jag berättar om hur jag jobbar och om mina erfarenheter från mina uppdrag. Jag skulle själv ha velat ha en sådan här bok under juristutbildningen, som beskriver det viktiga uppdrag man gör som biträde.
Boken vänder sig brett till samtliga aktörer inom rättsväsendet som kan komma att ha med målsägandebiträden att göra, som domare, poliser, åklagare, advokater, notarier med flera. Särskilt nyblivna, eller blivande, målsägandebiträden kan ha extra stor glädje av den.
Vissa uppdrag gör större intryck än andra
Eva Andersson går ofta längre och gör mer inom sitt uppdrag som målsägandebiträde än vad hon får betalt för. Hon tycker dock att det ibland kan vara värt att ringa ett extra samtal för att fråga hur någon mår, för att bygga ett förtroende, även om hon vet att hon inte får betalt för det.
- Alla behöver ju inte göra som jag gör, säger hon.
- men jag tycker att mitt sätt har fungerat och det vill jag förmedla i min bok.
Någon gång har hon fått höra målsägandebiträden omnämnas som ”gråterskor” med avsikten att förringa det arbete som hon och andra utför. Ett arbete som inte sällan handlar om att möta människor i kris. Det är ett uttryck som hon starkt ogillar och som visar på bristande insikt i hur svårt det är att samtidigt vara både ett mänskligt och juridiskt stöd.
- Man träffar så mycket trevliga människor, men under tragiska omständigheter. Det är viktigt att visa empati och förståelse för de målsägande. förklarar hon.
- Jag tänker på det tragiska men jag tar inte med det hem.
Sedan finns det vissa uppdrag som gör större avtryck än andra även för en så rutinerad advokat som Eva. Uppdrag där relationen till en målsägande inte tar slut bara för att rättsprocessen är över.
- Jag har haft några mordfall som varit jättejobbiga där jag fortfarande efter flera år har kontakt med anhöriga. Vi fick en mycket nära relation under processen och de uppskattade stödet de fick.
Handboken Målsägandebiträdet i rättsprocessen beskriver uppdraget utifrån de olika stegen i rättsprocessen och presenterar även gällande lagar och förordningar. Boken vänder sig särskilt till nyblivna eller blivande målsägandebiträden, men kan även användas av andra aktörer inom rättsväsendet såsom notarier, domare, poliser och åklagare samt av studenter på juristlinjen.