Det svenska fotbollslandslaget fick uppleva ett bittert nederlag mot Polen i VM-kvalet nyligen, men supportrarna vann i alla fall en seger i domstol den här veckan. Två poliser får fortsätta att sitta i styrelsen för Camp Sweden, det svenska landslagets supporterförening, då Arbetsdomstolen upphävt Polismyndighetens beslut att inte godkänna styrelsearbetet som bisyssla.
De två poliserna arbetar som poliser i Norrland. Båda var också aktiva inom svenska fotbollslandslagets supporterförening Camp Sweden som styrelseledamot och styrelsesuppleant. Hösten 2019 beslutade Polismyndigheten, enligt 7 c § lagen om offentlig anställning, att förbjuda dem att ha supporterföreningen som bisyssla.
En offentlig arbetstagare får inte ha någon anställning eller något uppdrag, eller utöva någon verksamhet, som kan rubba förtroendet för hans eller någon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet eller som kan skada myndighetens anseende. Men enligt AD är risken för förtroendeskada så låg att poliserna kan vara engagerade i supporterföreningen.
Föreningsuppdrag kan vara bisyssla
– AD följer de principer de har utmejslat i många andra domar. Man gör en riskbedömning och kommer fram till att detta är en bisyssla som man kan tåla, säger Jonas Wiberg, jurist vid Polisförbundet, som var ombud för de två poliserna.
– De här två jobbar uppe Norrland, matcherna med landslaget spelas i Stockholm eller i södra Sverige och de hade inga arbetsuppgifter som hade anknytning i Stockholm eller någon kommendering dit.
Supportrar från Camp Sweden i Sevilla under fotbolls-EM sommaren 2021. Foto: Christine Olsson/TT
Annika Jonasson, jurist på Arbetsgivarverket, var ombud för staten. Hon är besviken över utgången men tycker samtidigt att det är bra att AD är tydliga med att föreningsuppdraget som sådant kan räknas som bisyssla.
– AD gjort en annan riskbedömning av förtroendeskadan i jämförelse med vad polismyndigheten har gjort. Det handlade inte om att pröva just de här två poliserna utan om att få en prövning om var de faktiska gränserna går när det kan bli en förtroendeskadlig bisyssla.
– Den här typen av förtroendeuppdrag kan dock vara förbjudna enligt 7 § LOA, det är tydligt och klart och inga konstigheter med det. Motparten menade ju att den här bestämmelsen inte skulle omfattas överhuvudtaget i ett sådant här fall.
Höga krav på polisens förtroende
Eftersom polisens verksamhet i så stor utsträckning innefattar myndighetsutövning mot enskilda och även har inslag av rättskipande uppgifter är kraven höga på att allmänhetens förtroende för polisens opartiskhet upprätthålls, skriver AD i domskälen. Det medför att det finns en hög risk för förtroendeskada när det gäller poliser och att endast förhållandevis små risker för det kan accepteras.
AD noterar att det finns vissa beröringspunkter mellan Camp Sweden och polisverksamheten, som att Camp Sweden ibland söker tillstånd hos polisen för sina samlingar där även poliser kan närvara. Men det är också ostridigt att Camp Sweden är en seriös och fredlig förening vars företrädare samverkar med polisen för att förebygga ordningsstörningar.
– Jag tror inte att den här domen är allmängiltig på så sätt att samma resonemang skulle gälla för alla andra supporterföreningar, säger Annika Jonasson.
– Det var lite speciella omständigheter i det här fallet, att det var en lugn och fredlig organisation.
Större risker med klubblagsfotboll
Dessutom är risken för att poliserna skulle beordras att tjänstgöra i samband med landslagsmatcher mycket låg. Ingen från polisregion Nord hittills har behövt göra det då matcherna spelas i andra delar av Sverige.
– Hade det istället varit så att de tjänstgjort i Stockholm och varit supporterpoliser hade det kunnat bli en helt annan bedömning, kommenterar Annika Jonasson.
Även Jonas Wiberg håller med om att det spelade in att det var en supporterorganisation till landslaget det handlade om och inte en storstadsklubb från Stockholm eller södra Sverige.
– Inom klubbfotbollen är det mycket mera stök än vad det är på nationell nivå. Till och med de som är kända som huliganer på klubbnivå bråkar inte när det är landslagsmatcher.
– Det geografiska avståndet spelar också roll. Hade de bott i Stockholm, jobbat i Stockholm och varit med i en supporterförening på klubblagsnivå, då hade vi nog inte kunnat driva det här, det var vår bedömning.