Det generella strandskyddet infördes för snart 50 år sedan med syfte att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till landets strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet. Viktigt för den biologiska mångfalden. Under många år har det diskuterats hur strandskyddet bör förändras och uppdateras för att vara mer ändamålsenligt. Det senaste förslaget stoppades 1 juli 2022, men diskussionerna fortsätter. Hur bör strandskyddet se ut i framtiden?
Det generella strandskyddet gäller 100 meter från strandlinjen både på land och i vattnet, men länsstyrelserna kan besluta om att utöka strandskyddet att gälla 300 meter under vissa förutsättningar. Det finns möjligheter till dispens från strandskyddet om det finns särskilda skäl. När en fastighet ligger inom ett område för landsbygdsutveckling i strandnära läge, ett så kallat LIS-område, finns möjlighet till dispens om åtgärden bidrar till utvecklingen av landsbygden.
Enligt strandskyddsbestämmelserna ska allmänheten alltid kunna passera vid strandlinjen och endast byggnader eller anläggningar som till sin funktion behöver ligga vid vattnet får placeras vid strandlinjen.
Eftersom landets strandområden har olika förutsättningar och är exploaterade i olika grad föreslog regeringen att strandskyddet skulle differentieras för att jämna ut skillnaderna. Enligt förslaget skulle strandskyddets styrka variera med hänsyn till exploateringstryck samt tillgången på strandnära områden. Många upplevde att strandskyddet försvagats i tätbebyggda områden och förstärkts på landsbygden vilket inte varit syftet med lagstiftningen.
Förslaget ville underlätta för strandnära bostäder och näringsverksamheter i områden med lågt bebyggelsetryck och genom detta bidra till en mer livskraftig landsbygd. Ett annat mål med förslaget var att ge ökad legitimitet för strandskyddets bestämmelser genom ett mer ändamålsenligt strandskydd.
Lagrådet riktade dock skarp kritik mot förslaget i flera avseenden och den 1 juli 2022 beslutade riksdagen att stoppa förslaget. Diskussionerna kring hur strandskyddet borde förändras har pågått under många år och även om det senaste förslaget stoppats så fortsätter diskussionerna och arbetet med att uppdatera strandskyddsbestämmelserna.
På Miljörättsdagen 2022 diskuteras flera aktuella frågor inom miljörätten, bland annat strandskyddet.