Mordplaner, storskaliga narkotikaaffärer, sprängningar, och en hänsynslös kidnappning — hovrätten fastställer nu tingsrättens dom gällande flera av de gärningsmän som dömdes för bland annat försök till mord, synnerligen grovt narkotikabrott, och människorov. För en del av de inblandade skärps påföljden. Bland de som får domen fastställd finns rapparen Yasin, som i tingsrätten dömdes till 10 månaders fängelse för förberedelse till människorov av rapartisten Einár. ”Det rör sig om allvarlig och omfattande brottslighet som riktat sig mot såväl enskilda som allmänheten”, säger hovrättsrådet Henrik Matz i ett pressmeddelande.
Bland de händelser som omfattas av åtalet finns ett välplanerat försök till mord i Västerås, ett mordförsök i Norsborg, samt kidnappningen av den numer avlidna rapartisten Einár. Flera av de ledande personerna i nätverket har förfogat av en stor mängd skjutvapen och sprängämnen.
Totalt 28 personer dömdes i tingsrätten den 14 juli 2021. Tingsrätten ansåg det vara bevisat att nätverket varit hierarkiskt uppbyggt med en tydligt utpekad ledare som haft underordnade på olika nivåer. Den huvudsakliga bevisningen i målen har utgjorts av krypterad kommunikation som majoriteten av de tilltalade skickat via Encrotelefoner. Tingsrätten fann att Encrochatbevisningen var tillförlitlig och lade den till grund för sin bedömning.
Ledaren för Vårbynätverket dömdes i tingsrätten till fängelse i 17 år och 10 månader. Tingsrätten beaktade i förekommande fall de dömdas unga ålder samt den tid de varit häktade med restriktioner, vilket har medfört kortare straff. Rapparen Yasin dömdes för förberedelse till människorov av Einár – som var 17 år vid tillfället – till fängelse i 10 månader. Även rapartisten Haval dömdes för medhjälp till människorov och medhjälp till rån som begåtts mot samma 17-åring, till fängelse i två och ett halvt år.
Både Yasin och Haval överklagade sina domar och yrkade i första hand på att hovrätten helt skulle fria dem och i andra hand att straffen skulle mildras.
Även åklagaren överklagade till hovrätten och yrkade att straffet skulle skärpas för flera av de åtalade. Bland annat yrkade åklagaren på livstidsstraff för ledaren av nätverket.
Hovrätten skärper straffen
Hovrätten gör samma bedömning som tingsrätten vad gäller Encrochatbevisningen och anser att det, även med en försiktig bedömning av bevisvärdet
av materialet, går att dra tillförlitliga slutsatser av innehållet. Domstolen konstaterar att det inte rör sig om enstaka meddelanden utan om i flera fall omfattande konversationer mellan olika användare av Encrotelefoner.
Av bevisningen framträder enligt hovrätten en mycket tydlig bild av en rad händelseförlopp och meningsutbyten, och domstolen konstaterar att en tillräckligt klar och tydlig chattkonversation sammantaget mycket väl leda till slutsatsen att en tilltalads skuld anses ställd utom rimligt tvivel, även om det saknas annan utredning.
I stora delar fastställer hovrätten tingsrättens dom, men skärper straffet för flera av de åtalade samtidigt som straffet för vissa andra sänks. Påföljden ändras inte för gängledaren som åklagaren yrkat. En av de åtalade – som i tingsrätten dömdes till 6 års fängelse – frikänns från försök till mord.