Justitieombudsmannen, JO, har i ett initiativärende granskat Tullverkets och Åklagarmyndighetens agerande i samband med ett narkotikatillslag. Trots gynnsamt utredningsläge kunde en huvudmisstänkt komma undan. Ärendet utreddes först av JO som ett åtal om tjänstefel. Den aktuella granskningen har enbart resulterat i ett antal löst hängande frågor om hur effektivt utredningen bedrivits. JO:s kritik är mild och berör enbart bristande dokumentation.
Tullverket gjorde ett ingripande mot en narkotikaöverlåtelse på en snabbmatsrestaurang i Göteborg 2016. Fyra personer som tog emot narkotikan greps. De gripna dömdes sedan för grovt narkotikabrott, men den person som överlämnade narkotika kom undan. I en anmälan från en av de dömda anklagades tull och åklagare för att med avsikt ha låtit överlämnaren komma undan.
JO inledde en förundersökning om tjänstefel, men den lades ner 2019.
I JO:s aktuella utredning framgår det att Tullverket dagen innan överlåtelsen hade relativt detaljerade uppgifter om överlåtarna av narkotikan, och att det var sådant som förundersökningsledaren borde ha känt till. Men om överföringen av den information inte skedde på grund av att Tullverket inte lämnade över den eller om åklagaren inte efterfrågade den går inte att få svar på.
Tullverket hade personal både inne på restaurangen, som såg överlåtelsen, och utanför, men ändå kunde överlåtaren komma därifrån oidentifierad. Trots att utredningsläget efteråt var gynnsamt vidtogs enligt JO endast begränsade åtgärder för att utreda vem som överlät narkotikan.
Frågan som JO ställer sig är om utredningen bedrevs med tillräcklig kraft. Frågetecken finns om vilken underrättelseinformation som tullverkets projektledare förde vidare till åklagaren och vad åklagaren självmant gjorde för att undersöka vilken information som fanns.
Slutsatserna är dock osäkra och JO riktar därför inte någon kritik mot de inblandade förutom att åklagaren kritiseras för att utredningsdirektiv inte dokumenterades.