Kammarrätten har idag beslutat att Römosseskolan i Göteborg måste stänga. Förvaltningsrätten beslutade tidigare i år att ärendet skulle återförvisas till Skolinspektionen för ny bedömning efter att hela styrelsen bytts ut. Men enligt kammarrätten finns det sådana grundläggande brister i föreningens vilja eller förmåga att utse lämpliga styrelseledamöter att tillståndet ska dras tillbaka ändå.
Römosseskolan drivs av Föreningen Framstegsskolan i Göteborg (föreningen). I oktober 2021 beslutade Skolinspektionen att återkalla föreningens godkännande som huvudman. Som skäl angav Skolinspektionen bland annat att fyra av de fem ledamöter som satt i föreningens styrelse var olämpliga att fortsatt bedriva skolverksamhet. Olämpligheten bestod framför allt av att de inte tagit tillräckligt ansvar för föreningens ekonomi.
Föreningen menade å sin sida att Skolinspektionen gjort en felaktig bedömning och att flera av de brister som anfördes berodde på rena missförstånd. Problemet låg inte hos styrelsen, utan i stället på en person som missbrukat styrelsens förtroende och handlat klandervärt och kanske brottsligt.
Ny styrelse och målet återförvisades
Förvaltningsrätten bedömde att det var klarlagt att föreningens styrelse inte har tagit sitt ansvar och fortlöpande kontrollerat de uppgifter som har delegerats. Bland annat saknades kontroll över vilka avtal den aktuella personen tecknat. Skolinspektionen hade haft fog för att återkalla föreningens godkännanden som huvudman. Men eftersom styrelsen bytts ut ansåg förvaltningsrätten att beslutet skulle återförvisas till Skolinspektionen för en ny bedömning.
”Brist i föreningens vilja eller förmåga”
Skolinspektionen överklagade domen och kammarrätten instämmer nu i förvaltningsrättens bedömning vad gäller föreningens lämplighet vid tidpunkten för beslutet. Däremot anser kammarrätten att föreningen inte lämnat någon godtagbar förklaring till varför den vid upprepade tillfällen har utsett styrelseledamöter som inte har levt upp till lämplighetskravet. Detta, menar domstolen, visar på en grundläggande brist i föreningens vilja eller förmåga att utse styrelseledamöter som över tid agerar i enlighet med skollagens krav.
Mot denna bakgrund har det funnits skäl att återkalla föreningens godkännanden oavsett att en ny styrelse utsetts. Förvaltningsrättens dom upphävs därför och Skolinspektionens beslut fastställs.
Beslutet gäller från och med utgången av höstterminen 2022 och innebär att Göteborgs kommun måste hitta nya skolplatser till samtliga 250 kvarvarande elever.