Att stå upp för individens rättigheter i ett alltmer komplext rättssystem är en utmaning den ideella organisationen Centrum för rättvisa arbetar med dagligen. Med ett tydligt uppdrag att värna enskildas grundläggande fri- och rättigheter har de sedan 2002 drivit principfall i domstolar för att stärka rättssäkerheten i Sverige. Genom Norstedts Juridiks sponsring med licenser på JUNO kan organisationen arbeta effektivt för sina klienter.
- Norstedts Juridik är stolta över att kunna bidra till Centrum för rättvisas viktiga arbete. Det är svårt för enskilda individer att tillvarata sin rätt och många människor är stort behov av deras stöd. Det är vår önskan att vi med JUNO, och i förlängningen också med JUNO AI, ska kunna underlätta Centrum för rättvisas dagliga arbete så att ännu fler kan få hjälp, säger Caroline Wiroth, PR och Kommunikationsansvarig på Norstedts Juridik.
Ett uppdrag för rättvisa
Centrum för rättvisa grundades med syfte att ge stöd åt individer vars rättigheter kränkts av statliga eller kommunala myndigheter. Organisationen finansieras helt av privata donationer och frivilliga bidrag för att bibehålla sin oberoende ställning. Deras arbete spänner från att driva juridiska principfall till att utbilda framtidens jurister och delta i samhällsdebatten.
– Centrum för rättvisa hjälper vanligt folk att försvara sina grundläggande fri- och rättigheter mot felande statliga och kommunala myndigheter. Det handlar framför allt om de grundläggande rättigheter som skyddas i regeringsformen och i Europakonventionen. Många av våra rättsfall handlar om att utkräva ansvar från det allmänna för olika former av rättsövergrepp genom att begära skadestånd, berättar Fredrik Bergman Evans, chef för Centrum för Rättvisa.
Fredrik Bergman Evans, Centrum för Rättvisa Foto: Linda Broström
Viktiga fall som sätter rättigheter i fokus
Centrum för rättvisa har drivit en rad principiellt viktiga fall. Ett aktuellt exempel är fallet Arne Gavelin som handlar om en äldre man som blev felaktigt ”omyndigförklarad” av staten när han ställdes under förvaltarskap och fick sitt företag förstört av förvaltaren (Fallet Arne Gavelin). Hans fall ska prövas i Högsta domstolen i februari 2025.
Ett annat fall som illustrerar organisationens arbete är Matildas kamp mot ett olagligt överklagandeförbud (Fallet Matilda). Socialnämnden i Ystad hindrade henne från att träffa sina syskon genom ett beslut som inte fick överklagas. Tack vare Centrum för rättvisa kunde det olagliga förbudet åsidosättas, eftersom Europakonventionen garanterar rätt till domstolsprövning.
I många av dessa fall möter enskilda betydande hinder i form av brister i den svenska förvaltningsprocessen.
- Trots att den svenska förvaltningsprocessen bygger på utgångspunkten att den ska vara så enkel att enskilda ska kunna tillvarata sin rätt utan juridiskt ombud så förlorar enskilda mot myndigheterna i fler än 9 av 10 fall. Statistiken beror inte bara på att myndigheterna ofta beslutar rätt. Strukturella brister i förvaltningsprocessen har också bidragit till att enskilda i praktiken är chanslösa mot myndigheterna. Det handlar till exempel om att det finns ett stort antal olagliga överklagandeförbud i svensk lag som gör att enskilda inte kan överklaga betungande myndighetsbeslut, vilket strider mot Europakonventionen, säger Fredrik Bergman Evans.
Ett juridiskt verktyg för förändring
Centrum för rättvisa arbetar med begränsade resurser men har genom åren gjort stora avtryck i det svenska rättssystemet. Deras rättsfall har lett till mer än 20 vägledande avgöranden i de högsta juridiska instanserna, vilket stärkt skyddet för fri- och rättigheter på bred front. Genom dessa fall, och genom att delta i debatten och bevaka lagstiftningsarbetet inom fri- och rättighetsområdet har Centrum för rättvisa också bidragit flera viktiga lagändringar som stärkt enskildas tillgång till rättvisa.
Ett av de mest välkända är ”medborgarskapsmålet”, där Blake Pettersson felaktigt berövades sitt svenska medborgarskap (Blake Pettersson mot staten). Tack vare Centrum för rättvisa blev han den förste i Sverige att få skadestånd för en grundlagskränkning, vilket blev en historisk dom som ledde till en ändring i skadeståndslagen.
Med vår studentverksamhet bidrar vi till att uppmuntra och inspirera framtidens beslutsfattare att engagera sig för
rättsstatens principer.
Fredrik Bergman Evans
JUNO: En nyckelresurs i rättsarbetet
I sitt arbete för rättvisa använder Centrum för rättvisa JUNO, Norstedts Juridiks juridiska informationsplattform.
– JUNO är vårt primära verktyg för att hitta relevant juridisk information. Tjänsten är lättillgänglig, effektiv och innehåller i princip alla rättskällor vi behöver för att lösa ett juridiskt problem, säger Erik Scherstén, jurist på Centrum för rättvisa.
Erik Scherstén, Centrum för rättvisa. Foto: Linda Broström
JUNO används för att söka fram lagstiftning, förarbeten och lagkommentarer men också för att hitta centrala prejudikat och relaterad praxis. Vid mer komplexa analyser tar organisationen hjälp av e-böcker och doktrin i plattformen. Funktioner som möjligheten att färgmarkera viktiga avsnitt och organisera dem i mappar lyfts fram som särskilt användbara.
– Tillgången till JUNO förenklar och effektiviserar arbetet påtagligt. Att kunna använda JUNO i stället för att söka och sammanställa information från olika plattformar gör arbetet mycket effektivt. Att slippa att köpa in eller låna relevant juridisk litteratur är också en rejäl tidsbesparare, fortsätter Erik Scherstén.
Driver prejudicerande fall och lyfter fram systembrister
Centrum för rättvisa fortsätter sitt arbete för att stärka rättssäkerheten i Sverige. Genom att driva prejudicerande fall och lyfta fram systembrister bidrar de till en rättvisare rättsstat. De strävar också efter att inspirera framtidens jurister genom utbildningsinsatser och debatt.
- Med vår studentverksamhet bidrar vi till att uppmuntra och inspirera framtidens beslutsfattare att engagera sig för rättsstatens principer. Ett starkt skydd för individens fri- och rättigheter förutsätter nämligen inte bara lagstiftning och prejudikat, utan också en rättslig kultur där sådana värden upprätthålls och bejakas, avslutar Fredrik Bergman Evans.
Läs mer om Centrum för rättvisas viktiga arbete.