Högsta domstolen höjer skadeståndet som en mamma ska betala till en pappa och deras son sedan hon för bort sonen till IS-kontrollerat område mot pappans vilja. Sonen var två år när det hände och det tog sex år innan far och son kunde återförenas i Sverige. Det finns enligt domstolen en presumtion för att ett barn drabbas av psykiska besvär om det rycks upp från sin invanda miljö och förs till en annan skrämmande miljö.
– Det här är ett unikt fall där ett barn förts bort till ett område som domineras av en terrorgrupp och kommer till ett krigsområde, säger pappans och sonens ombud advokaten Ilhan Aydin.
– Vi har inte fått fullt bifall avseende det skadestånd vi yrkat, men att Högsta domstolen kommer fram till att det föreligger en presumtion för psykiska besvär om ett barn förs till en helt annan och kanske skrämmande miljö, är en principiellt viktig bevislättnad.
Advokat Ilhan Aydin, Advokatfirman Codex
I hovrätten dömdes mamman för grov egenmäktighet med barn till tre års fängelse. Hon dömdes även att betala 60 000 kr vardera till pappan och sonen i skadestånd, varav 40 000 kr avsåg kränkning. Högsta domstolen (HD T 5450-21) meddelade prövningstillstånd i skadeståndsfrågan och har nu höjt skadeståndet.
Enligt HD har den avbrutna kontakten mellan pappan och sonen drabbat dem båda på sådant sätt att de har rätt till ersättning om 30 000 kr var för sveda och värk.
Mammans handlande har också inneburit en allvarlig kränkning av sonens integritet, vilket HD värderar till 50 000 kr.
– För kränkningen har Högsta domstolen dubblat den schablon på 25 000 kr som finns till 50 000 kr. Jag tycker fortfarande att det är lågt men det finns ingen tidigare praxis på högre belopp än så, kommenterar Ilhan Aydin.
Pappan bedöms av HD egentligen inte ha rätt till skadestånd för kränkning eftersom mammans handlande inte anses direkt har riktats mot hans integritet. Men eftersom mamman i processen medgivit att betala 40 000 kr i skadestånd för kränkning beviljas pappan det beloppet.
– När det gäller egenmäktighet med barn har man i Sverige tyvärr utvecklat en praxis att det är en gärning som i första hand är riktat mot barnet, inte mot den andra föräldern, säger Ilhan Aydin.
– I min värld är det här brottet riktat såväl mot barnet som mot pappan. För min klient var barnet bortfört i sex år i miljöer där man inte ens vill att vuxna ska vistas. Pappan har levt i en flera år lång mardröm med en skräck för att få ett dödsbud om sonen.
Genom Högsta domstolens dom förpliktas mamman att betala 80 000 kr i skadestånd till sonen, varav 50 000 kr avser kränkning, samt 70 000 kr till pappan, varav 40 000 kr avser kränkning.
Ilhan Aydin hoppas att domen kan leda till en diskussion om vad som är rimliga skadeståndsnivåer för den här typen av brott.
– Sätter man skadeståndet i relation till det lidande barnet och pappan gått igenom är det här låga nivåer. Det är en rättspolitisk debatt som bör föras. Det är många barn som förs bort i konflikter mellan föräldrar där man tar lagen i egna händer.