Bostadsutvecklaren Oscar Properties förlorar en tvist med Stockholms kommun om ett stort projekt i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden. När Oscar Properties hösten 2019 inte betalade avtalade 600 miljoner kr för marken hävdes avtalet om försäljning av Stockholm kommun. Nu har Stockholms tingsrätt ogillat ett käromål från Oscar Properties där bolaget yrkat på närmare en halv miljard kr i ersättning för kostnader och utebliven vinst.
När Oscar Properties inte betalade de 592 miljoner kr man skulle enligt avtalet med Stockholms kommun för marken i Norra Djurgårdsstaden hävde kommunen avtalet. Vid den tiden var Oscar Properties pressat av svaga finanser och ekonomiska bedömare ansåg att bolaget helt enkelt saknade pengar till att betala för marken.
Detta tillbakavisades dock av bolaget som istället hävdade att Stockholms kommun inte uppfyllt ett åtagande om att rena marken före betalning och tillträde.
Oscar Properties väckte talan vid Stockholms tingsrätt och hävdade att kommunens hävning var obefogad och yrkade på 483 miljoner kr i skadestånd för kostnader bolaget haft och utebliven vinst.
Förutom utebliven vinst hävdade Oscar Properties att det lagt ner mångmiljonbelopp på arbete med detaljplan, fastighetsbildning, förrättningar, tekniska beräkningar, arkitektritningar och övrig projektering med mera. Arbete som bolaget ansåg hade kommit Stockholms kommun till godo.
Skulle tingsrätten bedöma att hävningen varit befogad var kommunen ändå skyldig att betala 170 miljoner kr för det arbete skulle komma att ha utbyte av, menade bolaget. Detta enligt en analog tillämpning av 65 § köplagen, eller allmänna rättsgrundsatser om så kallad utbytesersättning.
Kommunen fullgjorde sin prestation
Käromålet har emellertid ogillats i sin helhet och Oscar Properties måste nu istället betala 2,3 miljoner kr i rättegångskostnader till Stockholms kommun.
Tingsrätten lägger bevisbördan för att marken inte blivit renad på Oscar Properties. Vissa föroreningar finns visserligen kvar men den markrening som kommunen har åtagit sig har den också fullgjort. Det fanns också en överenskommelse om hur kostnaden för föroreningar skulle hanteras efter det att Oscar Properties tillträtt marken. Inte heller i den delen lyckas bolaget visa att kommunen frånsagt sig sitt ansvar för markrening som ska ske efter betalning och tillträde.
I frågan om ersättning för nytta som kommunen har haft av det arbete som Oscar Properties lagt ner, konstaterar tingsrätten att en köpare enligt allmänna rättsgrundsatser bör kunna få särskild ersättning för den ökning i
varans värde som säljaren efter återbäringen kan tillgodogöra sig – så kallad utbytesersättning.
Tingsrätten noterar dock att vid tiden för hävningen hade kommunen fullgjort en delprestation (markrening med mera) medan Oscar Properties ännu inte fullgjort sin prestation om betalning. Redan av det skälet bedöms den allmänna rättsgrundsatsen om utbytesersättning inte vara tillämplig.
Då Oscar Properties har förlorat målet ska bolaget betala kommunens rättegångskostnader. Stockholms kommuns egna jurister har drivit processen varför ersättningen ska motsvara en måttlig kostnad för externa ombud. De 2,3 miljoner kr som kommunen begärt ryms inom den ramen och ska därmed ersättas fullt ut.