På Norstedts Juridik ser vi det som en självklarhet att bidra till att stärka rättvisa och skapa ett mer inkluderande samhälle. Därför stöttar vi Barnrättsbyrån, en ideell organisation som arbetar för att säkerställa barns och ungas rättigheter. Genom att sponsra Barnrättsbyrån med licenser till vår juridiska informationstjänst JUNO kan vi bidra till deras viktiga arbete; att ge juridiskt och socialt stöd till barn och unga i utsatta situationer.
- Barnrättsbyråns arbete är inspirerande och mycket viktigt för att skydda barns rättigheter i Sverige. Vi är stolta över att kunna bidra med våra resurser för att underlätta deras arbete, säger Caroline Wiroth, PR och Kommunikationsansvarig på Norstedts Juridik.
Barnrättsbyråns arbete – juridik och omtanke hand i hand
Barnrättsbyrån möter barn och unga som ofta befinner sig i svåra livssituationer, till exempel inom samhällsvården, familjehem eller HVB-hem. Här handlar det inte bara om att lösa juridiska problem, utan också om att vara ett närvarande stöd i situationer då många unga känner sig ensamma och övergivna.
Elin Wernquist, Generalsekreterare, Barnrättsbyrån Fotograf: Anna Lovehed
- De flesta barn och unga vi möter idag befinner sig inom samhällsvården, i familjehem, på HVB eller på SiS. De vill oftast ha stöd i kontakten med myndigheter. Inte sällan får vi hjälpa till att klaga på beslut som går barnet emot, exempelvis ett omplaceringsbeslut, avslag på insats eller överklaga beslut om särskilda befogenheter. Svåra juridiska frågor som barn och unga alltför ofta står i hela själva, berättar Elin Wernquist, Generalsekreterare, Barnrättsbyrån.
Med fokus på barnets bästa och deras rättigheter arbetar Barnrättsbyrån för att skapa tillitsfulla relationer med de barn och unga de möter. Organisationen drivs av starka värderingar som betonar empati och förtroende.
- Vi brukar säga att vi är en ideologiskt driven organisation. Det innebär att vi har gemensamma värden som vi tror på – exempelvis att vi tycker om de barn och unga vi möter, att vi tror på dem och tänker att barn gör så gott som de kan. En sådan utgångspunkt sätter tonen för våra möten, och präglar vårt sätt att prata om barnen, även när de inte är med i rummet, förklarar Elin.
Starkare röster för barn i rättsprocesser
Barnrättsbyråns arbete har visat att deras närvaro kan göra stor skillnad. Bara det faktum att ett barnombud från organisationen deltar i möten med myndigheter eller andra aktörer, kan innebära ett barn upplever bättre bemötande och att deras rättigheter får större genomslag.
Barnrättsbyrån arbetar på uppdrag av de barn och unga de möter. Det innebär att det är barnen som bestämmer. De träffar alla barn som de arbetar på uppdrag av. Det är viktigt eftersom relationen och tilliten mellan barn och barnombud är en förutsättning för arbetet.
- Vi träffar alla barn som vi arbetar på uppdrag av och relationen och tilliten mellan barn och barnombud är en förutsättning för arbetet. Det innebär inte att vi alltid gör som barn säger, men vi kan hjälpa barn att reda i svåra frågor och beslut. En viktig aspekt är att vi inte sitter på någon formell makt i barnets liv, vi är inte en myndighet som kan bestämma saker, bekräftar Elin.
Ett konkret exempel på organisationens framgång är deras arbete med strategisk processföring, där de exempelvis lyckats få prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. Det visar hur juridisk expertis kan vara avgörande för att hjälpa barn och unga att driva processer och öka deras chanser att få rätt. Men det som barnen, år efter år, lyfter fram som det allra viktigaste i kontakten med Barnrättsbyrån, är vikten av att inte behöva kämpa ensam. Att ha någon vid sin sida, som kan följa med under en svår period i livet. Här kan Barnrättsbyrån utgöra ett empatiskt stöd och det är ofta det allra viktigaste. Dessutom är Barnrättsbyråns stöd inte kopplat till en särskild process eller beslut, de finns kvar som stöd även efter rättsprocessen avslutats. Uppdraget avslutas när barnet själv vill det.
Utmaningar och behov – varför Barnrättsbyrån är viktigare än någonsin
Trots framgångarna möter Barnrättsbyrån stora utmaningar. Ett av de största problemen är att barns rättigheter ofta åsidosätts i praktiken, även när lagstiftningen finns på plats. Barnrättsbyrån ser med stor oro på hur inskränkningar av barns rättigheter föreslås och genomförs i rask takt, i synnerhet för barn inom samhällsvården.
- De största utmaningar har vi historiskt inte sett i själva lagstiftningen, utan i tillämpningen. Barn som omhändertas och placeras i undermåliga familjehem och HVB, barn som utsätts för kränkningar och våld av personal på SiS, 15-åringar som har 20-30 placeringar bakom sig. En sådan hantering av ett barns barndom är förödande, på alla plan. Det är oerhört frustrerande och hjärtskärande, när man vet vilket enormt lidande det skapar. Nu ser vi också med stor oro på hur inskränkningar av barns rättigheter föreslås och genomförs i rask takt, i synnerhet för barn inom samhällsvården. Exempelvis utökning av särskilda befogenheter inom SiS och fotboja på barn. Varje enskild åtgärd kanske inte uppfattas som särskilt inskränkande och kan tyckas vara rimlig, men de olika förslagen och åtgärderna måste ses i sin helhet. Och här ser vi hur de grundläggande mänskliga rättigheterna åsidosätts och att man gör skillnad på barn och barn, säger Elin.
För att möta dessa utmaningar arbetar Barnrättsbyrån aktivt med påverkansarbete, där de lyfter fram barnens röster och behov till makthavare. De för dialog med regering, opposition, och myndigheter och bidrar med ny kunskap, exempelvis som sina egna granskningar av den statliga ungdomsvården.
De största utmaningar har vi historiskt inte sett i själva lagstiftningen, utan i tillämpningen.
Elin Wernquist, Generalsekreterare, Barnrättsbyrån
JUNO hjälper Barnrättsbyrån att stärka barns rättigheter
Nordstedts Juridiks sponsring med licenser till JUNO gör att Barnrättsbyrån effektivt kan driva sina juridiska ärenden. JUNO underlättar deras arbete genom snabb och effektiv tillgång till lagar, förarbeten och praxis.
- Så vitt vi känner till finns det ingen annan organisation som erbjuder barn och unga juridiskt stöd i frågor som rör alla deras rättigheter. Det finns många viktiga processer som barn kan hamna i där de inte har rätt till ett juridiskt ombud, där de själva som individer ska överklaga en myndighets beslut. Barnrättsbyrån har höga juridiska ambitioner och har under de senaste åren utvecklat vår strategiska processföring. Här är tillgången till JUNO helt avgörande, avslutar Elin.
Läs mer om Barnrättsbyråns arbete. Barnrättsbyran - Vi står på din sida!