Marknadsmanipulation allt vanligare – var går gränsen?
Bolags- och börsrätten är ett dynamiskt rättsområde som kräver en uppdaterad karta för att man ska kunna orientera rätt i ett ständigt flöde av praxis, uttalanden från aktiemarknadsnämnden och beslut från marknadsplatsernas disciplinnämnder. För att bistå med detta slår Norstedts Juridik den 31 mars upp portarna för nyhetsdagen Aktuell bolags- och börsrätt 2022. Med hjälp av några av Sveriges ledande experter får deltagarna en uppdatering av de senaste nyheterna – det finns även möjligheter till fördjupning inom olika ämnen såsom riktade nyemissioner och insiderhandel.
– Hur upptäcker man aktiefusk och hur håller man sig på rätt sidan gränsen? Det är ett par av de frågor som vi kommer prata om, säger Jan Leopoldson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.
Under vägledning av moderatorn Dennis Westermark, advokat och delägare, vid Advokatfirman Lindahl Stockholm, erbjuder nyhetsdagen Aktuell bolags- och börsrätt 2022 ett digert utbud för förkovran inom skilda ämnen. Vad ska man tänka på för att inte gå vilse i reglerna?
Intresset för aktiehandel ökar lavinartat precis som antalet noterade bolag – och möjligheterna att dela med sig av information är idag oändliga. Aktiefusk kan grovt delas upp i manipulation genom handel respektive informationsspridning. En av flera tillvägagångssätt för marknadsmanipulation är att grupper på sociala medier haussar upp vissa aktier, s.k. pump and dump – kursen ”pumpas upp” och när vinsten anses tillfredställande säljs innehavet. Lagstiftningen på området är EU-baserad, och brottet marknadsmanipulation regleras genom marknadsmissbruksförordningen. Men var går gränsen för det otillåtna och hur avgör man det?
Jonas Myrdal och Jan Leopoldson, som båda är kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten och som nyligen utkommit med boken ”Aktiefusk – var går gränsen”, berättar om insiderbrott och marknadsmissbruk – och analyserar vägledande rättsfall som man bör ha koll på.
– Det handlar delvis om yttrandefrihetens gränser. Det är såklart ok att tycka om en aktie men det finns en gräns där yttranden på sociala medier kan närma sig manipulation, säger Jan Leopoldson.
En vanlig missuppfattning är att man måste göra en ekonomisk vinst för att det ska vara fråga om otillåten manipulation
– Det krävs inte. Reglerna gällande manipulation syftar i första hand till att skydda aktörerna, marknaden, aktiespararnas förtroende – inte att straffa individer. Därför blir ju inte vinsten lika intressant utan det är själva marknadspåverkan som är det centrala.
– Vad är aktiefusk, hur upptäcker man det och hur håller man sig på rätt sidan gränsen? Det är några av de frågor som vi kommer att ta upp på nyhetsdagen och som jag hoppas att deltagarna har glädje av, säger han.
Riktade nyemissioner innebär särskilda krav
Nyheter inom lagstiftningen, nya rättsfall och uttalanden från marknadsplatsernas disciplinnämnder och aktiemarknadsnämnden – liksom beslut från Finansinspektionen – behandlas under dagen i olika programpunkter.
Under nyhetsdagen ger också advokaten Monica Lagercrantz en djupdykning gällande noteringsprocessen på handelsplattformar, såsom noteringskrav, börsrättsliga avtal och spridningsemission. Även Parallellnoteringar tas upp i ett särskilt avsnitt. Vad krävs exempelvis för att svenska bolag ska kunna parallellnotera sina aktier utomlands?
Riktade nyemissioner ställer särskilda krav från ett börsrättsligt perspektiv – Dennis Westermark och advokatkollegan Ola Svanberg reder ut en rad komplexa frågor som ibland ger upphov till huvudbry även för luttrade specialister. Kan det strida mot aktiebolagslagen eller de börsrättsliga reglerna att fatta beslut om en riktad nyemission i ett noterat bolag? Och vilken sanktion kan man förvänta sig när man fattat beslut om en riktad nyemission i strid med regelverket?
Välkomna till nyhetsdagen Aktuell bolags- och börsrätt 2022 den 31 mars! För att underlätta för deltagarna genomgenomförs dagen i hybridformat – man kan alltså välja om man vill delta Digitalt eller på plats i World Trade Center i Stockholm.
Petter Svensson
Petter Svensson är jurist och redaktionschef för JUNO nyheter.