I veckan meddelade Joakim Lamotte att han slutar att arbeta som journalist. Lamotte har varit en udda fågel i det svenska medielandskapet då han använt sociala medier som exempelvis Facebook för att publicera sig. I mitten av maj i år dömdes en person för att ha stulit hans mobiltelefon när han befann sig i Trollhättan för att rapportera. Tjuven dömdes även för 24 andra brott till skyddstillsyn och 200 timmars samhällstjänst, vilket tingsrätten räknar med ska bidra till att han avhåller sig från fortsatt brottslighet.
Lamotte har som ingen annan personifierat en ny typ av journalistik som bedrivs via sociala medier. Intäkterna kommer från swishdonationer från de som uppskattar det arbete han gör. Han har många följare, exempelvis 280 000 på Facebook, och det sätt han arbetar på och rapporterar om väcker starka känslor.
Precis så var det i området Kronogården i Trollhättan en kväll i december 2019. Där hade det varit oroligt i ett par dagar innan Lamotte kom dit för att rapportera. Han blev omringad av en grupp aggressiva personer och helt plötsligt ryktes den mobiltelefon som han höll i ett stativ och filmade med ifrån honom. Tjuven blev dock igenkänd av en polis med god kännedom om området och tingsrätten bedömde det som ett grovt brott eftersom Lamotte bar på telefonen vid stölden.
Gärningsmannen, född 1996, var känd av polisen och förekom sedan tidigare i 12 avsnitt i belastningsregistret. Han dömdes 2017 till fängelse i 1 år och 9 månader för grovt narkotikabrott och olovlig körning med mera. 2020 dömdes han bland annat för flera fall av olovlig körning och 2021 för brott mot knivlagen. Förutom stölden riktad mot Lamotte dömdes han samtidigt för 24 andra brott – bland annat hot mot tjänsteman, brott mot både kniv- och vapenlagen samt tolv fall av grov olovlig körning.
Joakim Lamotte i Kronogården vid ett annat tillfälle, foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Brottsrubriceringen hot mot tjänsteman är dels kopplat till mannens beteende mot två poliser som ingrep mot en bil han färdades i, dels mot en kvinnlig polis som inne på en polisstation fick höra att han skulle ”fucka henne” och att ”ni vet vad jag är kapabel till”.
Straffvärdet för de 25 brotten bedömdes av tingsrätten motsvara nio månaders fängelse. Men eftersom mannen nu flyttat till en annan stad och enligt Frivården ändrat riktning i livet, vilket skulle riskeras av en fängelsedom, mildrades påföljden till skyddstillsyn och 200 timmar samhällstjänst. Mannen uppgav att han varit drogfri i fyra månader och valt att bryta med sitt tidigare liv för att istället fokusera på sin gravida sambo.
Inte helt oväntat var Joakim Lamotte djupt kritiskt till det, i hans tycke, alltför milda straffet. På Facebook kallade han domen ett skämt och ett kvitto på att man i Sverige kan bete sig hursomhelst utan att det får några konsekvenser - ”Det är bara att säga grattis till kriminella i vårt land. Om ni inte kände till det innan så vet ni nu att brott lönar sig i Sverige”, skriver han bland annat.
Den 15 juni, en knapp månad efter tingsrättens dom, meddelar Lamotte att han slutar arbeta som journalist. Hoten mot honom själv, mot hans närmaste familj och andra i hans omgivning har nått sådana proportioner att det inte går att hålla på längre, sa han i en livesändning på Instagram. Han berättar också för Expressen att han polisanmält över 200 hot som riktats mot honom men att samtliga anmälningar lagts ned, trots att han kunnat peka ut den eller de som ligger bakom hoten.
Oavsett vad Lamotte gör i framtiden får man i alla fall hoppas att tingsrätten, i målet där mannen dömdes för 25 olika brott, har rätt i sin bedömning att det finns ”anledning att anta att en skyddstillsyn kan bidra till att NN avhåller sig från fortsatt brottslighet.” Det är något som tiden får utvisa.