Lagbokskollen - har du koll på de nya lagarna?
2018 ser ut att bli ett rekordår vad gäller nya författningar och lagändringar. Norstedts Juridik lanserar nu Lagbokskollen där du kan testa dina kunskaper om allt det nya som självklart kommer att finnas med 2019 års lagbok. Utmana kollegorna och se vem som har övertaget.
Det innevarande lagstiftningsåret har varit synnerligen hektiskt och nyheterna inför 2019 är därför ovanligt många. Det är till och med så att 2018 ser ut att bli ett rekordår när det gäller nya SFS:er från Riksdagen.
Om antalet SFS:er är många leder det till många ändringar i lagboken, något som lagboksjuristen Maria Telliskivi kan vittna om.
Det har kommit ovanligt mycket helt ny lagstiftning, nya författningar och författningsändringar. Det är oftast så när det är valår...
- Det har varit mycket aktivitet på lagstiftningsfronten i år. Det har kommit ovanligt mycket helt ny lagstiftning, nya författningar och författningsändringar. Det är oftast så när det är valår, men i år är det ännu fler ändringar än det var förra valåret 2014. Det kan bli all time high faktiskt.
Prognosen är att det nuvarande rekordet från 1994 kommer att slås. Då kom det 2 093 SFS:er vilket drevs på av det stundande EU-inträdet.
Ibland kan det vara svårt att hänga med i allt det nya men genom Lagbokskollen här på nj.se kan man på ett roligt sätt se om man hänger med och är uppdaterad. Och även tävla med sina kollegor för att kanske vinna rätten att skryta vid kaffeautomaten.
- Sveriges Rikes Lag har varit det självklara valet för Sveriges jurister ända sen den gavs ut första gången 1861, säger Carolin Wiroth marknadschef vid Norstedts Juridik.
- Med tanke på allt nytt i 2019 års upplaga tycker vi att det är extra kul att i år lansera Lagbokskollen och ta Sveriges jurister på pulsen – hur bra koll har de på de nya lagarna och kommer de att utmana sina kollegor.
Förbättrad tryckeriteknik och utveckling av papperskvaliteten möjliggör att 2019 års lagbok kan vara mer fullmatad än någonsin
Listan över lagar som är nya eller som har ändrats är således mycket lång och berör så gott som alla rättsområden. Som ett axplock kan nämnas nya lagar om järnvägstrafik, företagshemligheter, strålskydd, djurskydd samt en ny spellag som ska reglera den svenska spelmarknaden, där lotterilagen och kasinolagen ersätts.
När lagboken först gavs ut 1861 var den på 623 sidor. Precis som då är lagboken för 2019 en spegling av sin samtid. När den släpps till försäljning efter nyår kommer den att omfatta cirka 4 600 sidor.
- Förbättrad tryckeriteknik och utveckling av papperskvaliteten möjliggör att 2019 års lagbok kan vara mer fullmatad än någonsin, hälsar Maria Telliskivi.