Fyra män döms i hovrätten för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter kravallerna i Örebro i påskas. Till skillnad från tingsrätten bedömer hovrätten att tre av dem medverkat i samma utsträckning, och att de därför ska få samma påföljd. Domstolen sänker dock fängelsestraffet för en av dem till under straffminimum, då han medverkat endast i mindre mån.
Den 15 april 2022 hade Rasmus Paludan beviljats tillstånd till att anordna en allmän sammankomst i Örebro under vilken han skulle bränna en koran. Liknande sammankomster hade hållits dagarna innan på olika platser i landet, med kravaller som följd.
Inför sammankomsten hade polisen spärrat av ett område vid Sveaparken. Runt klockan 17:00 hade ett mindre antal personer samlats vid platsen, men antalet ökade fort, likaså den agiterade stämningen. Snart började stenar kastas, och under de följande två timmarna trappades våldet upp. När polisen sedan beslutade sig för reträtt intensifierades våldet ytterligare. Minst 71 poliser skadades, varav 50 så pass allvarligt att de fick uppsöka vård antingen direkt eller i efterhand, och 64 poliser rapporterade påtaglig psykisk påverkan efter händelsen.
Fyra män, som under längre tid varit närvarande i parken och på olika sätt deltagit i upploppet och våldet mot poliserna på platsen, åtalades för bland annat grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Enligt gärningsbeskrivningen bestod våldet i omfattande stenkastning, sparkar, slag med eller utan tillhyggen m.m. riktat mot såväl polismän som hundar och fordon.
Tre av männen medgav att de varit i parken och i viss mån agerat på sådant sätt som angetts i gärningsbeskrivningen. En av männen nekade till brott och menade att han över huvud taget inte varit i parken, men kunde kopplas till kravallerna genom vittnesmål, filmmaterial och fynd i hans bostad.
Tingsrätten bedömde att samtliga åtalade gjort sig skyldiga till grov sabotage mot blåljusverksamhet. En av männen dömdes även för våld mot tjänsteman, och en annan för brott mot knivlagen. Påföljderna bestämdes till fängelse i mellan 2 och 6 år.
Påföljd under straffminimum
Alla fyra männen döms nu även i hovrätten som delar tingsrättens bedömning att åklagarens påståenden bevisats och att brottet är grovt – bland annat mot bakgrund av det omfattande våldet och att gärningen sammantaget utgjort ett synnerligen allvarligt angrepp på demokratin.
Enligt hovrätten är straffvärdet för gärningen som en utgångspunkt fängelse i fem år. Detta med anledning av att angreppet varit utdraget i tiden, att våldet varit mycket omfattande och att det lett till stora skador både på polismän och deras utrustning. Våldet har enligt domstolen inneburit en allvarlig fara för polispersonalens liv.
Till skillnad från tingsrätten anser hovrätten att tre av personerna ska bedömas ha medverkat i samma utsträckning, och att påföljden för alla tre, vad gäller grovt sabotage mot blåljusverksamhet, ska bestämmas till fem års fängelse. Då en av dessa tre personer dessutom döms för våld mot tjänsteman, bestäms påföljden för denne till fängelse i 5,5 år.
Vad gäller den person som i tingsrätten dömdes till två års fängelse sänker hovrätten påföljden till fängelse i ett år. Enligt domstolen har han endast medverkat i en mindre mån. Förutom att ha kastat en sten på avstånd och försökt att välta en polisbil har han förhållit sig helt passiv. Detta anser hovrätten medföra att påföljden ska sättas under straffminimum (2 års fängelse).
- Eftersom det saknas vägledande avgöranden har en svårighet varit att bedöma hur allvarlig gärningen är utifrån den tillämpliga straffskalan, säger ordföranden i målet hovrättslagmannen Niklas Rundberg i ett pressmeddelande.