Tolv klimataktivister döms i Solna tingsrätt för bland annat sabotage efter att de i slutet av augusti blockerade E4:an genom att sätta sig över samtliga körfält – två av dem fastlimmade i asfalten. Själva menade de tilltalade att de handlat i nöd och under skydd av demonstrationsfriheten, men tingsrätten anser att deras invändningar inte håller. Bara timmar efter att den fällande domen meddelats försökte två av de dömda stoppa trafiken på nytt – denna gång på Centralbron i Stockholm.
Mitt under morgontrafiken den 29 augusti i år satte sig tretton miljöaktivister i åldrarna 25-70 år tvärs över alla E4:ans fyra körfält i närheten av Karolinska sjukhuset, och höll upp banderoller med budskapet ”återställ vårmarker”. Aktionen ledde till totalstopp i trafiken och kilometerlånga köer, vilket bland annat innebar att en ambulans under utryckning inte tog sig fram. När polis anlände till platsen sprang en av personerna därifrån, men de övriga släpades av vägbanan – något som visade sig ta tid då vissa av aktivisterna hade limmat fast sig i asfalten.
Enligt beräkningar som Trafikverket gjort innebar aktionen samhällskostnader om 2,5 miljoner kronor.
De tolv personerna som stannade kvar på platsen åtalades för sabotage och ohörsamhet mot ordningsmakten. Samtliga bestred ansvar. De framförde att de inte allvarligt har stört eller hindrat den allmänna samfärdseln, att de saknat uppsåt till sabotage och att de agerat inom sin grundlagsskyddade demonstrationsfrihet samt agerat i nöd på grund av den pågående klimatkrisen.
Döms för sabotage
Tingsrätten konstaterar snabbt att trafiken på E4:an faller in under begreppet ”den allmänna samfärdseln” – ett av rekvisiten i sabotagebestämmelsen. Vidare kommer tingsrätten fram till att samfärdseln störts och att störningen varit av allvarligt slag. Då de tilltalade valt en tid med mycket trafik, och eftersom det övergripande syftet med aktionen var att belysa klimatfrågan, står det enligt tingsrätten klart att de tilltalade haft för avsikt att störa trafiken och att de därmed haft uppsåt.
När de gäller de tilltalades invändning att de agerat inom ramen för demonstrationsfriheten konstaterar tingsrätten att nämnda frihet kan begränsas bland annat med hänsyn till trafiken. Domstolen väger intresset av de tilltalades demonstrationsfrihet mot det allmännas intresse av att motverka allvarliga störningar i trafiken, och kommer fram till att ”det allmännas intresse av att motverka denna typ av allvarliga störningar på en central infart till Stockholm i rusningstid måste under alla förhållanden anses väga tyngre än de tilltalades rätt att demonstrera på aktuell tid och plats på det sätt som de har gjort”.
När det gäller invändningen om att de handlat i nöd till följd av den pågående klimatkrisen förklarar domstolen att bestämmelsen i första hand tar sikte på ”tämligen akuta situationer”. Även om tingsrätten inte ifrågasätter den pågående klimatkrisen eller att aktivisterna agerat utifrån en övertygelse om klimathotets allvar anser domstolen att det inte finns utrymme att fria de tilltalade med hänvisning till nödrätten.
Samtliga döms därför för sabotage.
Fastlimning ingen ursäkt
Alla tolv döms också för ohörsamhet mot ordningsmakten eftersom de inte flyttat på sig på polisens befallning. Två av de tilltalade anförde att de inte hade möjlighet att flytta på sig eftersom de var fastlimmade i vägbanan, en invändning som avfärdas av rätten då fastlimningen syftade till att inte kunna åtlyda polisens befallningar.
Inte heller på denna åtalspunkt anser tingsrätten att demonstranterna ska gå fria på grund av nöd eller demonstrationsfriheten.
En nämndeman skiljaktig
Vid bestämningen av straffvärdet beaktar domstolen att aktionen medfört betydande trafikstörningar och samhällsekonomiska kostnader, men att det i mildrande riktning bör tas hänsyn till att syftet varit fredligt. Dessutom kontaktade de tilltalade själva polisen. Straffvärdet bestäms till fyra månaders fängelse.
Sju personer får villkorlig dom, två personer villkorlig dom förenad med böter, och resterande tre döms till skyddstillsyn.
En nämndeman är skiljaktig och menar bland annat att en av de tilltalade under huvudförhandlingen haft ”en attityd som ger skäl att anta att han inte kommer att avhålla sig från liknande brottslighet i framtiden” och att påföljden borde bestämmas till fyra månaders fängelse.
Ny klimataktion – bara timmar efter domen
Bara timmar efter att domen meddelats försökte två av de dömda personerna genomföra en ny trafikblockad genom att blockera ett körfält på Centralbron i centrala Stockholm. Enligt uppgifter från DN var körfältet blockerat i några minuter och de båda greps kort efter att aktionen inletts.
De två personerna misstänks för sabotage.