Juristpar våldtog anställd – döms till fängelse
Den unga kvinnan kände alltmer obehag inför sina två chefer – som också var ett kärlekspar – på juristbyrån där hon nyligen börjat arbeta. Anställningsvillkoren var hårda och medarbetarna kontrollerades samtidigt som cheferna vid vissa tillfällen bjöd frikostigt på alkohol. Under en utbildningshelg på ett slott blev kvinnan så berusad att hon däckade i parets svit varpå hon utsattes för sexuella övergrepp. Nu döms både hennes chefer, en man och en kvinna, till fängelse för oaktsam våldtäkt och flera sexuella ofredanden mot sina anställda.
Juristparet, en 35-åriga kvinna och en 38-årig man, drev tillsammans en Juristbyrå som var specialiserad på arbetsrätt. Det var en del i den bolagskoncern som de byggde upp under förra året bestående av ett moderbolag och flera dotterbolag med varumärkesnamnet ”Arbetsrättsexperten”. Av personutredningar framgår att paret levde under ordnade sociala förhållanden och hade det gott ställt; rätten beskriver det som ”en extravagant livsstil” med privatplan, hembiträde och återkommande resor utomlands med exklusiva boenden. Mannen påstår sig ha en årlig kapitalinkomst om cirka 2–6 miljoner kr och äger många bolag, bland annat har han skobutiker i Bulgarien.
Det de fyra målsäganden i målet har samtliga varit anställda i koncernen. I utredningen berättas om överdådiga tillställningar där det serverades frikostigt med alkohol på koncernens bekostnad och de anställda uppmanades att ta för sig. Dryckesspelet ”Sanning och konsekvens” initierades av paret som en del i processen att lära känna nyanställda. Filmen ”The Wolf of Wall Street” användes i utbildningssyfte – ledorden i bolagen var ”work hard, play hard”. Men villkoren var hårda. De anställningsavtal som slöts hade villkor som innebar att man skulle betala en ”utbildningskostnad” som kunde uppgå till 40 000 kr om man avslutade anställningen i förtid. Vidare spelade man in alla samtal som ägde rum via de anställdas arbetstelefoner – det var strikt förbjudet att använda sina privata mobiltelefoner under arbetstid.
Kände sig kontrollerad och instängd
En av målsägandena, en 26-årig kvinna, anställdes som arbetsrättsjurist – trots att hon saknar juristutbildning – och fick veta att hon skulle vara ”spindeln i nätet”. Hon fick 43 000 kr i månaden som ingångslön när hon anställdes i slutet av november 2021. 26-åringen genomgick en utbildning men alla andra var också nyanställda och hon förstod inte sin roll eller vad som förväntades av henne. Hon blev hembjuden på middag i parets – tillika hennes arbetsgivares – hus i Dalarna och tillfrågades om att sova över. Efter att de börjat spela ”Sanning och konsekvens” övergick oskyldiga frågor snabbt till sexuella anspelningar av olika slag. Vid ett tillfälle sade den manliga chefen till sin chefskollega och tillika sambo att hon skulle kyssa den nyanställde 26-åringen, vilket hon gjorde, därefter bad han henne att visa sitt underliv för den nyanställde, vilket också hörsammades. För cheferna var det hela en lek.
Några dagar senare fick 26-åringen mejl om att hon skulle följa med sina chefer på en resa. Sträng sekretess rådde, hon fick inte ha med sig sin mobiltelefon och fick inte berätta för någon om den förestående resan till Budapest för ett klientmöte. Hon kände sig illa till mods, och när hon vid ett senare tillfälle inte ville följa med till Madeira markerade cheferna sitt missnöje genom att sätta ut en annons där de sökte en bolagsjurist, i praktiken hennes tjänst.
Den 1 januari 2022 reste hon med sina chefer till Tunisien, vilket hon såg som en arbetsresa men som till stor del skulle visa sig vara semester: de åkte runt och tittade på olika turistattraktioner. En kväll badade de tillsammans i den pool som paret hade tillgång till i sin svit. Målsäganden tackade nej till alkohol under kvällen, vilket irriterade den kvinnliga chefen. 26-åringen uppmanades att åka hem i förtid, vilket hon blev glad för, men relationen till cheferna blev nu ännu mer ansträngd. Hon fick arbetsuppgifter hon inte klarade av och cheferna började prata om vad som skulle hända om hon bröt mot sekretessen eller avslutade anställningen – viten och skadestånd. I förhör och under rättegången har 26-åringen berättat att hon började känna sig alltmer kontrollerad och instängd och att hon inte hann inte träffa sin familj.
Paret anhölls i sin frånvaro
Den 22 januari 2022 deltog 26-åringen på en utbildningshelg i Garpenbergs slott i Hedemora. På kvällen åt de en trerätters middag. Alkohol serverades till maten och hon kände sig pressad att dricka och blev väldigt berusad. Hon har minnesluckor från resten av kvällen men minns vissa sekvenser – som att hon hamnade i den svit där chefsparet bodde och att de båda kysste henne och att hon i det läget inte hade någon kontroll över sin kropp, att den var lealös. Den manlige chefen höll i hennes bröst och hennes ben. Hon minns att den kvinnliga chefen gick ner framför henne och slickade henne i underlivet och att chefen stod naken framför henne. Kvinnan säger i förhör att hon kräktes våldsamt innan hon däckade i sviten. Hon vaknade senare naken i en säng med blött hår ”som luktade av hotellets schampo”.
26-åringen kände sig fången och var rädd för paret då hon hade hört hur de krävde pengar av personer som slutat i förtid och att de på så sätt hade kommit över andras lägenheter. När hon kom tillbaka till Stockholm uppsökte hon ett sjukhus för att bli undersökt och dagen därpå polisanmälde hon det inträffade. Hon sjukanmälde sig och återkom aldrig till arbetet.
Paret anhölls i sin frånvaro den 4 februari och båda häktades en knapp vecka därefter.
Åtalades för grov våldtäkt
I april åtalades paret – mot sitt nekande – för grov våldtäkt, alternativt oaktsam våldtäkt. Enligt åtalet hade de utfört en handling jämförlig med samlag och utnyttjat att den utsatta kvinnan varit berusad och ”allvarligt missbrukat hennes beroendeställning”. De åtalades även för flera sexuella ofredanden gentemot tre kvinnor som samtliga varit anställda i koncernen.
Tingsrätten skriver i sin dom att det är visat den 26-åriga kvinnan ”var så berusad den aktuella kvällen att hon inte hade förmåga att lämna ett samtycke till den sexuella handlingen, varken genom handling eller ord”. Tingsrätten finner således att det styrkt att målsägande inte deltog frivilligt i den sexuella handlingen.
Eftersom paret hade kännedom om kvinnans intag av alkohol och hennes uppenbara problem att gå och stå utan att falla omkull måste de enligt tingsrätten ha insett att det fanns en risk för att hon inte deltog frivilligt i den sexuella handlingen. De hade inte heller tidigare haft sexuellt umgänge med varandra och de var 26-åringens arbetsgivare, vilket enligt domstolen borde ha fått dem att inse risken att deltagandet inte var frivilligt.
Nästa fråga att ta ställning till är om det är visat att paret var likgiltiga inför den omständigheten att målsäganden inte deltog frivilligt. Tingsrätten menar att det åtalade paret visserligen ”framstått som känslolösa, samvetslösa maktmissbrukare” men att det är omöjligt att helt bortse från vissa av parets uppgifter om vad som skulle ha hänt tidigare under kvällen när målsäganden själv helt saknar minnesbilder. De tilltalades uppgifter om vad som hände ”står därmed oemotsagda” och i kombination med att förbipasserande gäster inte uppfattade kvinnan som redlös vid den tidpunkten kan uppgifterna inte ”helt lämnas utan avseende”. Det är därför enligt tingsrätten ”inte styrkt att paret var likgiltiga i förhållande till att målsäganden inte deltog frivilligt i den sexuella handlingen”. De döms därför inte för grov våldtäkt.
”Höga tankar om sig själva”
Det är däremot enligt tingsrättens uppfattning styrkt att paret var likgiltiga i förhållande till risken att målsäganden inte deltog frivilligt, dvs. de har handlat i förlitan på att deltagandet var frivilligt ”vilket är i linje med vad som i målet framkommit om deras sätt att förhålla sig till andra människor och sina anställda samt deras höga tankar om sig själva och sina egna förmågor”, skriver rätten. Paret har således varit grovt oaktsamma (medvetet oaktsamma) i förhållande till att målsäganden inte deltog frivilligt i den sexuella handlingen varför de döms för oaktsam våldtäkt.
Förutom oaktsam våldtäkt döms den manliga chefen även för sexuellt ofredande i fyra fall. Ett av dessa avser samma målsägande och det tillfället i december 2021 när den kvinnliga chefen blottade sig inför 26-åringen efter att spelat ”Sanning och konsekvens”. Det sammantagna straffvärdet uppgår enligt tingsrätten – med hänsyn till de försvårande omständigheterna att det var fler som deltog i den oaktsamma våldtäkten och han utnyttjade sin ställning som arbetsgivare i förhållande till samtliga målsäganden – till fängelse i 1 år 4 månader.
Den 35-åriga kvinnan döms för oaktsam våldtäkt och två fall av sexuellt ofredande. Motsvarande försvårande omständigheter gör sig gällande i hennes fall och hon döms till fängelse i 1 år och 2 månader. Några straffrättsligt förmildrande omständigheter föreligger inte.
Paret ska också betala drygt 95 000 kr i skadestånd till målsägandena.
Domen kommer överklagas
Paret kommer vara fortsatt häktade fram tills att domen vinner laga kraft. Tingsrätten skriver att det föreligger ”mycket speciella omständigheter” och att förhörda personer uppvisat ”rädsla för konsekvenser”. Med beaktande av parets ekonomiska tillgångar, som inkluderar tillgång till privat flygplan, finns det enligt tingsrätten också risk finns för att paret avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff.
De två tilltalade har hela tiden förnekat alla brott. Mannens advokat Denise Lagercrantz uppger att de kommer att överklaga domen. Åklagaren Jenny Granqvist – som i första hand yrkade på grov våldtäkt och sex-sju års fängelse – kommer sannolikt också överklaga.
– Tingsrätten resonerar ganska bra kring hur de uppfattar målsäganden och hur de tilltalade borde ha uppfattat henne men så landar de ändå i oaktsamhet. Det är inte så tydligt, menar Jenny Granqvist.
Petter Svensson
Petter Svensson är jurist och redaktionschef för JUNO nyheter.