Det är lätt att tro att AI-utveckling enbart handlar om tekniska framsteg, men för att de nya AI-tjänsterna ska uppfylla krav på juridisk korrekthet, krävs betydande juridisk expertis under hela utvecklingsprocessen. I detta sammanhang måste upphovsrättslagar och andra regleringar samt användningsavtal beaktas.
I den här artikeln utforskar vi några av de aspekter som behöver beaktas samt de utmaningar och fallgropar som finns. Norstedts Juridiks AI-utveckling är fokuserad kring fem principer. Dessa principer vägleder vår AI-utveckling och hjälper oss vid utmaningar och problemlösning. Vi anser att styrkan med AI förstärks av mänsklig expertis. Därför övervakar och finjusterar vårt team av juridiska och tekniska experter kontinuerligt den AI-modell vi utvecklar för att säkerställa att den håller sig i linje med professionella rättsliga standarder och våra kunders behov. I en bransch där opartiskhet är avgörande arbetar vi också aktivt för att identifiera och minska eventuell partiskhet i våra AI-algoritmer. Vårt mål är att tillhandahålla AI-lösningar som håller högst etisk standard och bevarar objektiviteten.
Utmaningar i AI-projekt
1. Upphovsrätt och immateriella rättigheter
Det är viktigt att säkerställa nödvändiga rättigheter för den data AI-modellen ska använda. Detta kan innefatta att förstå och följa upphovsrättslagstiftningen och eventuellt förhandla licenser eller andra tillstånd för dataanvändning. Norstedts Juridiks värderar IP-rättigheter högt. Samarbetet med våra juridiska experter är en vital del i våra produkter och vårt värdeerbjudande.
Sti Østergaard, Nordic Data Protection and Compliance Manager, Karnov Group Foto: Cecilie Uhre Jørgensen
- Jag är stolt över att vara involverad i ett företag och ett projekt som värderar dataskydd så högt. Om vi inte värdesätter våra experters IP-rättigheter skulle vi förlora deras förtroende. Vi har exklusivt innehåll som ingen annan har och vi måste vara transparenta med hur detta innehåll används, både när det gäller antalet sålda böcker men också hur innehållet används inom våra digitala tjänster. Jag värdesätter att jag kan hjälpa Norstedts Juridik och ge min syn på hur vi kan göra detta inom lagens ramar, säger Sti Østergaard, Nordic Data Protection and Compliance Manager, Karnov Group
2. Dataskydd och integritet
AI-projektutveckling innebär ofta användning av stora mängder data, inklusive personuppgifter. Det är därför viktigt att följa lagar och förordningar om dataskydd, såsom GDPR, för att säkerställa att användarinformation hanteras säkert och lagligt.
- Vi har processer på plats för att säkerställa efterlevnad av GDPR. Dataskydd är ett komplext område som ständigt utvecklas, särskilt i kombination med AI och vi håller oss uppdaterade om den globala lagstiftningen. The AI Act publiserades den 12 juli och antogs den 2 augusti 2024. Den kommer att träda i kraft stegvis fram till den slutgiltiga tillämpningen i augusti 2027. Andra relevanta lagar är DSM-direktivet, AI-ansvarsdirektivet och ePrivacy-förordningen, bekräftar Sti Østergaard.
3. Ansvars- och skadeståndsfrågor
När AI-system används för att fatta beslut eller utföra åtgärder som påverkar användare eller andra intressenter uppstår frågor om ansvar. Det är viktigt att tydligt fastställa ansvarsområden och ansvarsfördelning för att undvika rättsliga tvister eller skadeståndskrav. En av de största utmaningarna med juridiska AI-modeller är att de kan hallucinera och skapa falska rättsfall, boktitlar eller juridiska artiklar för att besvara juridiska frågor. Norstedts Juridiks AI-modell kommer därför att ge svar baserade på vårt eget juridiska innehåll. Dessutom kommer svaret att innehålla referenser och länkar till var informationen har hämtats. Det är därför möjligt för användaren att dubbelkolla att svaret är korrekt.
- Vår AI-tjänst ger inte bara ett svar. Vi tar det längre och inkluderar referenser och länkar. Det svar som vår AI-tjänst ger är därför mer nyanserat och omfattande. Men svaret ska inte betraktas som juridisk rådgivning, det är bara ett annat sätt att utföra juridisk research, fast mycket snabbare, fortsätter Sti Østergaard.
4. Transparens och förklarbarhet
Juridiska ramverk kräver transparens och förklarbarhet när det gäller AI-systemens beslut och funktion. Att uppfylla dessa krav kan vara utmanande, särskilt med komplexa AI-modeller som Large Language Models (LLM).
- Vår ambition är att vara transparenta med allt vi gör eftersom det finns så många vandringssägner och falska rykten om AI. Och AI är ett brett begrepp. AI är så många saker. Det är nödvändigt för oss att klargöra vad vi menar när vi säger AI. Vi kommer att dela med oss av vad vi gör och hur vi bygger vår AI-modell längs vägen. Vår ambition är att vara transparanta under resans gång, säger Sti Østergaard.
5. Etablerade standarder och best practice
Det finns ännu inga helt etablerade standarder eller best practice för AI-utveckling och användning av AI. Det leder till osäkerhet och behovet av att ta hänsyn till olika tolkningar av lagar och förordningar. Det är en svår uppgift eftersom ingen vet hur AI kommer att påverka till exempel IP- eller integritetsregler framöver. Man kan därför hävda att alla AI-utvecklingsprojekt navigerar nya och outforskade områden.
- Det är därför Norstedts Juridiks AI-projekt vägleds av fem principer; Trygghet och kvalitet, Mänsklig AI, Trygghet genom transparens, Etisk AI och Integritet och säkerhet. Att ha dessa principer innebär att vi håller fokus på vad vi gör och hur. Vi vill göra det här rätt! avslutar Sti Østergaard