AI har blivit ett centralt verktyg i allt fler branscher, och juridiken – ofta ansedd som ett konservativt fält – är inget undantag. Från att bearbeta stora textmängder till att analysera komplexa rättsfrågor, har AI potentialen att förändra hur jurister arbetar. I månadens Möt Experten står Jonas Näsman i strålkastarljuset, expert inom kommersiella avtal, tvistlösning samt immaterialrätt och skriver innehåll i Avtalsguiden. Han delar sina insikter om AI:s roll inom juridiken och hur verktyg som JUNO AI kan bidra till att effektivisera och förbättra juridiskt arbete.
En effektivisering av juridiskt arbete
För jurister handlar en stor del av arbetet om att bearbeta stora mängder information på ett tidseffektivt sätt. Här kommer AI in som en naturlig stödfunktion. Jonas Näsman, som testat JUNO AI, ser många fördelar med verktyget:
"Jag använder [JUNO AI] bland annat för att sammanfatta frågor som jag ställs inför och där jag i princip redan 'vet svaret', men där man kan spara mycket tid på att låta JUNO AI göra en sammanfattning."
Han lyfter även fram verktygets möjlighet att ge tydliga källhänvisningar:
"En stor fördel är att man får källhänvisningar som kan granskas och verifiera ens egen uppfattning."
En av JUNO AI:s mest unika fördelar är dess direkta koppling till Norstedts Juridiks omfattande facklitteratur. Jonas ser detta som en nyckelstyrka:
"Det mest uppenbara är den stora mängd facklitteratur som JUNO AI har direkt tillgång till och vilken man som användare snabbt kan ta del av samtidigt som tjänsten används."
Denna rika databas gör att JUNO AI kan erbjuda träffsäkra och välgrundade svar – en avgörande fördel jämfört med generella AI-verktyg som ofta saknar juridisk specialisering. Han ser även möjliga synergier mellan JUNO AI och andra juridiska tjänster, som JUNO Avtalsguiden. Hittills finns ingen direktkoppling mellan dessa, men potentialen att koppla verktygen samman skulle kunna skapa nya möjligheter för avtalsskrivning och analys.
AI som ett tidsbesparande hjälpmedel
En av de mest lovande aspekterna med AI är dess förmåga att effektivisera arbetsuppgifter som tidigare varit tidskrävande. Enligt Jonas har AI-tjänster som JUNO AI redan nu möjliggjort snabbare framtagning av sammanfattningar och analyser. Detta frigör tid för juristen att fokusera på det kvalificerade arbetet som kräver mänsklig expertis. Ett exempel är när JUNO AI används för att skapa en översikt över rättspraxis inom ett specifikt område, komplett med källhänvisningar som verifierar de slutsatser som presenteras.
"Jag använder JUNO AI för en ’första sållning’ i frågor där jag har mindre erfarenhet, för att därigenom få en bas att grunda min vidare utredning på," säger Jonas.
Snabb utveckling och användarvänligt gränssnitt
Trots vissa initiala begränsningar har Jonas noterat JUNO AI:s snabba utveckling och användarvänlighet. Han beskriver hur hans upplevelse av verktyget förbättrats med tiden:
"När jag under senare tid har testat tjänsten igen känns den bättre och bättre, vilket också ligger i linje med hur snabbt den här typen av tjänster utvecklas och förbättras."
Det avskalade gränssnittet och den intuitiva designen gör att jurister enkelt kan navigera och använda verktyget utan omfattande inlärning, vilket ligger i linje med Norstedts Juridiks ambition att göra avancerad teknik tillgänglig för en bredare publik. Samtidigt finns det utmaningar. Jonas beskriver hur JUNO AI ibland kan ge varierande svar på samma fråga eller visa dubbletter i resultaten. Han framhåller att detta ofta kan bero på hur frågan formuleras:
"Eventuella problem med att få relevanta svar och bra information kan nog snarare ha berott på hur jag har uttryckt mig vid problem- och frågeformuleringen."
Jonas Näsman, advokat/managing partner på Sandart. Fotograf: Peter Cederling (www.cederling.se)
AI:s möjligheter vid avtalsskrivande
Jonas ser potentialen i att framtida AI-verktyg kan utvecklas till att bli mer resonerande och analytiska. Genom att exempelvis skapa simulerade juridiska scenarier kan AI ge djupare insikter om konsekvenserna av olika rättsliga lösningar. Ett sådant användningsområde kan bli särskilt relevant för arbete med avtal, där juridisk analys ofta innebär att väga olika utfall mot varandra. Vad gäller JUNO AI säger Jonas:
"Eftersom mitt författarskap avser JUNO Avtalsguiden, där arbetet syftar till att skriva och kommentera avtal och avtalsklausuler, skulle man – beroende på hur JUNO AI utvecklas – kunna tänka sig att man genom att 'resonera' med tjänsten skulle kunna skapa fiktiva exempel på vad utfallet av en viss reglering kan bli givet olika omständigheter eller förutsättningar. Detta skulle i så fall kunna vara ett intressant sätt att ge användarna av JUNO Avtalsguiden mer information om konsekvenserna av en viss vald avtalsreglering framför en annan."
En hel del av de arbetsuppgifter som vi jurister fram tills nu har lagt mycket tid på kan komma att effektiviseras, eller till och med helt ’rationaliseras bort’, genom användningen av olika slags AI-tjänster.
Framtidens jurist – med AI som partner
AI:s roll inom juridiken förväntas fortsätta att växa under de kommande åren. Arbetsuppgifter som dokumentanalys och översättningar kan redan nu effektiviseras genom AI men framtiden kan också innebära att AI spelar en ännu större roll i att stödja juridisk rådgivning och research.
"En hel del av de arbetsuppgifter som vi jurister fram tills nu har lagt mycket tid på kan komma att effektiviseras, eller till och med helt ’rationaliseras bort’, genom användningen av olika slags AI-tjänster."
Han lyfter fram att detta inte bara handlar om att spara tid, utan även om att frigöra resurser för mer kvalificerade uppgifter, som att ge klientrådgivning och hantera komplexa rättsfrågor. Samtidigt påpekar han att juristens roll fortsatt kommer att vara att verifiera och kritiskt granska AI-genererad information.
"För mig känns det dock lite främmande och förhoppningsvis avlägset att tänka sig att juristrollen skulle reduceras till enbart någon slags ’kontrollant’ av AI-genererad information.”
I stället tror han att juristens fokus kommer att ligga på uppgifter som kräver kreativitet, komplexa resonemang och projektledning. När det gäller det ideala samarbetet mellan jurister och AI framhåller Jonas balansen mellan mänsklig och maskinell expertis:
"Jag tror att det i mångt och mycket handlar om att AI ska användas för den slags uppgifter som AI är bra på – till exempel bearbetning och i viss mån analys av stora textmängder – medan juristen kan fokusera på hur den information och de slutsatser som tagits fram med hjälp av AI bäst kan komma klienten till nytta. Oavsett hur mycket AI utvecklas tror jag att juristens roll kommer att fortsätta vara att kritiskt granska och verifiera information. Det ligger i vårt yrkes DNA."