Allt började med ett verk om brännvin 1823, några år innan världens första järnväg – sedan dess har det hänt en del. I torsdags bjöd Norstedts Juridik in författare, föreläsare och andra experter för en 200-årig jubileumsfest på Grand hotell i Stockholm. Utmärkelserna för 2022 års förnämsta bedrifter tillkännagavs också – och en pionjär inom svensk rätt visade sig ha potential för en alternativ karriär på scenen.
Maria Montazami, Carola och ”Lill Lindfors i baktakt ” – i form av sångaren och imitatören Maria Möller, tillika kvällens konferencier – hälsade de närmare 300 gästerna som satt sig till bords välkomna till Norstedts Juridiks jubileumsfest i Vinterträdgården på anrika Grand hotell i Stockholm.
Rådmannen Per Adolf Norstedt startade firman P.A. Norstedt & Söner 1823, vars första utgivna titel bar namnet Beskrifning på en ny Apparat till Potäters upplösning och beredning för Brännvinsbränning. Den kunskapsförmedlande ambitionen fanns alltså redan då, må så vara att inriktningen har ändrats –Norstedts Juridik är sedan många år en central aktör i rättssverige, och är en del av det börsnoterade och växande Karnov Group.
”Det är en fin tanke att vi ett tag lånar stolen från historiens experter och att vi en dag lämnar över den till nästa”
Alexandra Åqvist, VD för Norstedts Juridik, betonade i sitt välkomsttal att de juridiska experterna är själva navet i all verksamhet, och påminde om att även de ingår i ett historiskt sammanhang, sida vid sida med gångna tiders mest framträdande jurister: ”Det är en fin tanke att vi ett tag lånar stolen från historiens experter och att vi en dag lämnar över den till nästa”.
En smittande kärlek
Under middagen tillkännagavs namnen på den utvalda skara som tilldelas utmärkelser för särskilt framträdande insatser 2022. I motiveringen till den första utmärkelsen – ”Årets föreläsare” – sades bland annat att de ”gång på gång levererar kurser och nyhetsdagar med en proffsig attityd och det syns hur deras kärlek till ämnet smittar av sig på åhörarna”.
– Kerstin Fagerberg, Britta Löfgren Lewin och Lynda Ondrasek Olofsson är årets föreläsare!
Ackompanjerade av rungande applåder beträdde de två förstnämnda scenen till Maria Möller (Lynda hade förhinder) för att ta emot blommor och lagböcker med sina namn, för tid och evighet, ingraverade i bladguld.
Vilket ämne är det då som är föremål för deras kärlek?
Stiftelsejuridik, lyder svaret.
Som så ofta var det mest ett bananskal att det blev just detta område.
– När man väl hamnat i det här förstår man hur mycket stiftelser faktiskt bidrar till civilsamhället, hur många behövande som får hjälp, hur många studiestipendier som delas ut, hur mycket pengar som finns, det är otroligt att det inte får mer uppmärksamhet, menade Brita Löfgren Lewin, som bland annat har sin bakgrund som skattejurist på Finansdepartementet och Skatteverket.
– Det var oerhört överraskade, jätteroligt! Vi är oerhört dedikerade stiftelser,
Till allmän munterhet tillkännagav Kerstin Fagerberg att hon inte ens är jurist, utan ekonom. I samband med att man bestämde att stiftelseområdet skulle gifta ihop sig med årsredovisningar och liknande visade det sig vara en vägvinnande strategi att på liknade sätt slå ihop sina respektive kompetenser.
Ett öppet fönster till Europa
Därefter var det dags för att offentliggöra motiveringen för utmärkelsen ”Årets duo”, där det bland annat heter: Djupt rotade i sitt ämne har författarna i över 25 år med fingertoppskänsla sammanställt och analyserat essensen av de viktigaste avgörandena från EU-domstolen. Till stor glädje och nytta för tidskriften Ny Juridiks läsare, utökar duon dessutom nu sitt uppdrag med kärnfulla insikter om kommande förändringar i det komplexa regelverket.
– Maria Fritz och Jörgen Hettne är årets duo!
Den förstnämnda äntrade scenen i egen hög person, Jörgen hade förhinder, och på distinkt skånska berättade hon om deras gemensamma EU-rättsliga arbete – de råkar därtill vara gifta med varandra – som startade för 25 år sedan.
I motiveringen heter det också att svenska jurister, tack vare denna duo, har ett öppet fönster till Europa. Och det är nog många i juristsverige som kan vittna om att vissa av dessa fönster kan te sig rätt svårforcerade, och som är tacksamma för urval och vägledning – för att därigenom skonas från den huvudbry, kanske rent av huvudvärk, som svårgenomträngliga domar från EU-domstolen annars kan ge upphov till.
Tryter någonsin motivationen efter så många år?
Maria Fritz medger, till publikens skratt, att de visserligen inte alltid är lika entusiastiska.
– Det ska jag villigt erkänna!
– Men å andra sidan håller vi oss ajour med vad som händer, framför allt med alla rättsfallen från EU-domstolen, det gör att man får pejl på läget. Vi tar med rättsfall som har bäring för svensk rätt och sen är det förstås andra rättsfall som är principiellt viktiga, men hur man än vänder och vrider är det fråga om ett ganska personligt urval, säger hon, som till vardags är jur.dr. på Institutionen för handelsrätt på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
”Ett väloljat maskineri”
Efter att Maria Möller bjudit gästerna på smakprov av klassiska låtar av bland andra Kate Bush, Patti Smith och Nat King Cole – och inte minst en ömsint version av Barbro Hörbergs vackra Med ögon känsligt för grönt – var det dags att tillkännage fler utmärkelser.
Motiveringen till ”Årets lagarbete lyder”: En fusion av hängivna och dedikerade författare, som i över tjugo års tid metodiskt och systematiskt kommenterat en av civilrättens mest centrala författningar. Tack vare deras gedigna erfarenhet och skarpsinniga analyser ges årligen generös utdelning av kunskapskapital, med återkommande lovord från Sveriges jurister.
De tre författarnas lagarbete är ett väloljat maskineri, men med en lag som behandlar samarbeten är det kanske inte så konstigt att dessa författare bemästrar just detta så väl.
– Utmärkelsen för ”Årets lagarbete” tilldelas Sten Andersson, Svante Johansson och Rolf Skog för Gula Bibliotekets ABL-kommentar!
Tre verkliga tungviktare inom området (Svante Johanssson hade dock förhinder och höll sig hemma).
Uppstår konflikter när man jobbar så tätt med varandra över tid?
– Med Rolf och jag är det jättebra! menade Sten Andersson i skämtsam ton, till vardags justitieråd i Högsta domstolen, anspelande på Maria Möllers kommentar om att man ju alltid i så fall kan skylla på den person som inte råkar vara närvarande. Apropå konflikter bjuder Sten Andersson senare under minglet på en intressant anekdot om hur en gång blev uppringd av den franska ambassaden i Tel Aviv som frågade honom, som då var en ung jurist på Justitiedepartementet, om han kunde tänka sig att mäkla fred i Israel/Palestina. Han avböjde emellertid den vänliga förfrågan – det visade sig snart att en förväxling hade skett med den dåvarande socialdemokratiske utrikesministern med samma namn.
Bristande motivation tycks inte vara något problem för trion.
– Ämnet slutar aldrig att intressera uppriktigt sagt, då är det lätt att kommentera, säger Rolf Skog, som under flera decennier varit en central gestalt inom utvecklingen av den moderna bolagsrätten och som nyligen förärades en festskrift för sin gärning.
En alternativ karriär i vardande?
I motiveringen för ”Årets hedersomnämnande” heter det: för sin mångsidiga och framgångsrika karriär inom rättsväsendet har denne författare starkt bidragit till att reformera ett flertal rättsområden. Sveriges jurister och juridikstudenter har på ett pedagogiskt sätt fått ta del av hans skarpsinniga analyser, som visat vägen för såväl grundläggande förståelse som dynamisk rättsutveckling.
– Årets hedersomnämnande tilldelas Anders Eriksson!
Redan 1995 utnämndes han till hedersdoktor vid Uppsala universitet, och nu alltså ett hedersomnämnande, hur känns det med alla dessa utmärkelser? undrade Maria Möller från scenen.
– Jag tycker att jag har hedern i behåll, replikerade Anders Erikssons snabbt, och gästerna skrattade åt det välfunna svaret.
Och i den andan fortsätter scensamtalet med denna mångsidiga jurist, som bland annat varit hovrättsråd och SÄPO-chef, och som därtill genom ihärdigt pionjärarbete ”har utvecklat juridisk metod och spridit förståelse långt utanför det traditionella skråets gränser genom sitt arbete”, som det sägs i motiveringen. Bakom den något strama ämbetsmannakostymen döljer det sig måhända en komiker i vardande.
På frågan om kommande planer svarar Anders Eriksson lakoniskt att man ”i den här åldern kanske man inte kan räkna med så mycket mer framöver”, varpå Möller försiktigt undrar om man möjligen ska röra sig bort från den svårmodiga existentiella tematiken – men får inget gehör.
– Jag har skrivit rätt mycket om dödsboutredningar, säger han till publikens tilltagande skratt, och Möller menar att det inte är förvånande om man snart finner Eriksson på en standup-scen – ”till och med miktekniken har du” – och påminner om att det finns priser att hämta även inom det skrået.
– Jag tror min hustru skulle bli mycket förvånad i så fall, replikerade Anders Eriksson med ett leende innan han gick av scenen.
Kvällen var alltjämt ung och löftesrik när Maria Möller med sitt band lät Tina Turners klassiska Simply the best markera avstamp för såväl kvällens fortsättning som kommande sekler.
Se video från festen
Foto: Emma Grann | Studio Femme