Historien om Norstedts Juridik börjar 1823 i Stockholm då Per Adolf Norstedt tillsammans med sönerna Carl och Adolf startar firma P.A. Norstedt & Söner. 200 år senare är Norstedts Juridik en av de ledande utgivarna och leverantörerna av affärskritisk information inom juridik . Som en del av det börsnoterade Karnov Group har bolaget stora tillväxtmål och ett tydligt fokus på teknik och digitalisering.
Per Adolf föddes i Örebro år 1763 och var före etableringen av Norstedts bland annat rådman och stadens riksdagsledamot för borgarståndet. Med titel som överdirektör ledde han bolaget under dess första verksamhetsår, men han blev på grund av sjukdom tvungen att lämna sin post 1828.
Den klassiska fastigheten på Riddarholmen i Stockholm, med ”Norstedts” utanpå fasaden, förvärvades 1833. Det dröjde dock till 1889 innan byggnaden färdigställdes såsom den ser ut än idag. Huset är något av ett landmärke i Stockholm, och på den intilliggande Centralbron passerar närmare 50 miljoner fordon varje år.
De anställda vid Norstedts Juridik är vana vid att svara på frågan om de arbetar där på Riddarholmen. Att frågan ställs är lätt att förstå men svaret är ändå ”Nej”. Norstedts förlag och Norstedts Juridik delar en lång i historia men är idag är två helt åtskilda bolag, och det är det förstnämnda som har sina lokaler på Riddarholmen.
Viktig aktör inom juridisk utgivning
Tidigt etablerade sig Norstedts som en viktig aktör inom svensk juridik. 1833, samma år som flytten till Riddarholmen, antogs Norstedts till Kunglig Boktryckare, något som ökade antalet beställningar av statliga och juridiska trycksaker. Vid den här tiden var Norstedts i första hand ett tryckeriföretag som jagade säkra tryckeriuppdrag såsom kalendrar, almanackor och statlig utgivning.
Svensk Författningssamling (SFS) började tryckas 1834. 1861 kom den första utgåvan av Sveriges Rikes Lag ut. Den kom att bli den klassiska blå lagbok som sedan dess getts ut varje år och som syns överallt i juridiska sammanhang. Andra milstolpar under 1800-talet är utgivningen av Nytt Juridiskt Arkiv (NJA) och Svenska Akademins ordlista som börjar 1874.
Under hela 1800-talet kom P.A. Norstedt & Söner att ägas och drivas av Per Adolfs arvingar och släkt. Från 1870-talet blev förlagsverksamheten dominerande och mot slutet av decenniet var förlaget den största kunden i den egna tryckeriverksamheten.
Nytt decennium – nya tider
1913 var Norstedts som ett av 13 företag med och bildade Sveriges Litografiska Tryckerier (SLT). Genom samgående och/eller samarbete ville företagen stävja den konkurrens och prispress som under föregående decennier hade pressat svenska tryckerier. Till VD för SLT utsågs chefen för Norstedts tryckeri, Carl Ramström. SLT kom sedan att förvärva P.A. Norstedts & Söner 1930.
Under 1940-, 50- och 60-talen var SLT en heterogen grupp av företag, vars organisationsplan omfattade över 60 dotter- och kommissionärsbolag. Rörelsen dominerades av tryckeri- och bokbinderiverksamhet, pappers- och kontorsvaruhandel, förpackningsindustri och förlagsverksamhet. För Norstedts var Sveriges Rikes Lag en av de verkliga juridiska hörnstenarna. Så småningom (1970) kom SLT att byta namn till Esselte.
Under 1970-talet kom Esselte att delas upp i olika divisioner där tryckeri- och förlagsverksamheten kom att skiljas åt. 1990 sålde Esselte förlagsverksamheten, inklusive Norstedts, till Liberkoncernen. Som en konsekvens av det flyttar den juridiska utgivningen över till Liber. Även fastigheten på Riddarholmen kom att säljas. I efterdyningarna av fastighetsbubblan på tidiga 1990-talet sjönk dock hyresnivåerna så mycket i Stockholm att Norstedts förlag, nu utan juridisk utgivning, kunde flytta tillbaka som hyresgäster i Norstedtshuset på riddarholmen.
Utländska ägare kommer in
Libergruppen kom 1993 att köpas av den nederländska förlagsjätten Wolters Kluwer. Att ett företag som varit helt inriktat på den svenska marknaden blev en del att ett internationellt bolag upplevdes av många av de anställda som en stor omställning av företagskulturen.
Den juridiska utgivningen inordnades i mitten på 1990-talet under namnet C.E. Fritzes, samtidigt som Norstedts Juridik var ett eget affärsområde inom Norstedts förlag. Affärsområdet omvandlas dock till ett eget bolag som följaktligen tar namnet Norstedts Juridik.
KF köper Norstedts förlag 1997, men i affären ingår inte Norstedts Juridik. Som blir kvar i Wolters Kluwers ägo.
Under en kort period lever Fritzes och Norstedts Juridik som två olika bolag, men mot slutet av 1990-talet inordnas Fritzes under Norstedts Juridik.
Digitala tjänster växer fram
Dittills hade Norstedts Juridiks kärnverksamhet varit att förmedla juridisk information företrädesvis i bokform, men också via dåtidens moderna medier såsom cd-skivor och faxtjänster. Men nu stod internet för dörren och 2008 smögs den juridiska informationstjänsten Zeteo igång när de första användarna släpptes på.
Zeteo blev en stor succé och inom ett par år hade den blivit den ledande juridiska informationstjänsten på internet. Advokatbyråer, stora som små, blev kunder. Likaså en mängd stora myndigheter och kommuner som Domstolsverket, Skatteverket och Försäkringskassan. Att försäljningen av böcker var på tillbakagång kompenserades av de intäkter som bolagets onlinetjänster nu genererade.
När finanskrisen slog till 2008-2009 fick det en del smärtsamma konsekvenser i form av uppsägning av personal. Men det bolag som fortsatte framåt gjorde det bättre och bättre för varje år som gick, och till slut var verksamheten i Norstedts Juridik den som gick bäst av alla Wolters Kluwers olika bolag runt om i Europa.
Karnov Group förvärvar Norstedts Juridik
Hösten 2017 kom nyheten av Karnov Group köper Norstedts Juridik av Wolters Kluwer. Under en kort period hade bolaget drivits under namnet Wolters Kluwer, men som ny ägare valde Karnov Group att väcka liv i namnet Norstedts Juridik. Karnovs verksamhet slogs ihop med Norstedts Juridik och moderbolaget Karnov Group introducerades på stockholmsbörsen våren 2019.
Förutom börsintroduktionen slogs även de båda bolagens juridiska informationstjänster samman till en helt ny sådan – JUNO -som lanserades hösten 2019.
Under hela den framgångsrika perioden efter finanskrisen hade Olov Sundström varit VD för Norstedts Juridik. Olov var en veteran inom branschen för juridisk information, och hade redan på 1990-talet varit med att starta upp Karnovs verksamhet i Sverige innan han gick över till Norstedts Juridik.
- Jag vill att vi ska kombinera snabbheten och innovationsförmågan hos ett startup-bolag med den tyngd och tradition som vi har med oss från bolagets långa historia, Alexandra Åquist, VD Norstedts Juridik
Våren 2020 lämnade han posten som VD och ersattes av Alexandra Åquist. Alexandra ser att hon har kommit till ett stabilt bolag med enorm potential.
- Jag vill att vi ska kombinera snabbheten och innovationsförmågan hos ett startup-bolag med den tyngd och tradition som vi har med oss från bolagets långa historia. Alla blir snabbare på att tillgodogöra sig information, samtidigt som juridiken är väldigt komplex. Det krävs att vi ligger i framkant, är innovativa och hänger med i den tekniska utvecklingen. Allra helst leder den såklart. Kan vi få ihop det kommer vi bli oslagbara.