Den 63-årige mannens bolag skulle stötta Barncancerfonden genom licensförsäljning. Parallellt drev han ett dotterbolag som investerade i olika riskfyllda affärsprojekt – bland annat förädling av cashewnötter i Senegal. Till dotterbolaget slussade han mångmiljonbelopp från moderbolaget och underlät samtidigt att betala Barncancerfonden deras andel av inkomsterna. Mannen fälldes i tingsrätten för grov oredlighet mot borgenärer och grov trolöshet mot huvudman. Nu döms mannen även i hovrätten, men för grov förskingring i stället för grov trolöshet mot huvudman, till fängelse i fyra år.
Bolagets arbete beskrevs som ”uppbyggnad av långsiktiga relationer för att öka svenska företags samhällsengagemang.” Från 2014 fram till att bolaget slutligen försattes i konkurs 2018 var Barncancerfonden bolagets enda samarbetspartner och samarbetet bolagets enda inkomstkälla.
Genom avtalet med Barncancerfonden gavs bolaget rätt att genom försäljning av olika produkter upplåta en begränsad nyttjanderätt för dessa produkter respektive Barncancerfondens varumärke. Licensavgiften som bolaget skulle betala till Barncancerfonden låg på mellan 65 och 75 procent av bruttointäkterna för försäljningen.
Den 5 september 2018 försattes bolaget i konkurs. Det visade sig att den tilltalade under en lång period avhänt bolaget sammanlagt 5 092 721 kr till ett dotterbolag. Ytterligare 665 086 kr hade lämnat bolaget genom ”udda och rörelsefrämmande kostnader” som inte tillfört bolaget något motsvarande värde – bland annat ett flertal privata utlandsresor.
Av tingsrättens dom framgår att pengarna som överfördes till dotterbolaget investerades i flera riskfyllda projekt med ”orealistisk budget” – bland annat gruvdrift i en guldgruva och förädling av cashewnötter i Senegal. Dotterbolaget saknade helt nettoomsättning och de satsningar som dotterbolaget gjort motsvarar det belopp som överförts från moderbolaget.
I åtalet anges vidare att mannen mottagit betalningar från olika givarföretag och uppsåtligen tagit emot nästan 11 miljoner kr som enligt avtalet skulle betalas till Barncancerfonden – som han därefter använt till andra ändamål.
Dömdes i tingsrätten
Tingsrätten menade att det var bevisat att det under hela den åtalade perioden funnits en påtaglig fara för att bolaget skulle komma på obestånd. Domstolen ansåg vidare att överföringarna till dotterbolaget inte varit affärsmässigt motiverade utan varit överföringar av gåvoliknande karaktär som inte tillfört bolaget något motsvarande värde.
Tingsrätten bedömde emellertid att bolaget inte var redovisningsskyldigt gentemot Barncancerfonden och att den tilltalade därför inte kan ha gjort sig skyldig till grov förskingring. I stället dömde tingsrätten mannen för grov trolöshet mot huvudman och grov oredlighet mot borgenärer. Påföljden bestämdes till fyra års fängelse. En särskilt försvårande omständighet var enligt tingsrätten att mannens agerande har varit riktat mot en ideell organisation med ett särskilt behjärtansvärt ändamål.
Hovrätten fäller för grov förskingring
Hovrätten instämmer i stora delar i tingsrättens bedömning. Enligt hovrätten är det emellertid tydligt att bolaget genom avtalet med Barncancerfonden ålagts en skyldighet att föra särskilda räkenskaper över försäljningen, regelbundet rapportera resultatet av försäljningen samt därefter betala avgiften till Barncancerfonden. Enligt hovrätten medför avtalet, till skillnad från tingsrättens bedömning, att bolaget var redovisningsskyldigt gentemot Barncancerfonden och att mannen därför ska dömas för grov förskingring. Hovrätten bedömer dock, likt tingsrätten, att påföljden ska bestämmas till fyra års fängelse.