Rapport om juriststudenternas digitala vanor från Wolters Kluwer.
En rapport som Wolters Kluwer har tagit fram tillsammans med undersökningsföretaget Universum visar att allt fler studenter på juristprogrammet använder surfplatta och tar med datorn till universitetet istället för böcker, men på juristutbildningarna hänger man inte med i den digitala utvecklingen enligt informationsföretaget Wolters Kluwer.
Undersökningen* som gjordes bland 625 studenter på juristprogrammet visar att andelen som äger en surfplatta har ökat med 12 % jämfört med förra året. Undersökningen visar vidare att drygt hälften (59 %) av de tillfrågade alltid bär med sig en dator till skolan, vilket är en ökning med 15 % jämfört med föregående år. På motsvarande vis har andelen som tar med sig fysiskt material i form av kurslitteratur minskat med 11 % sedan förra året.
Studenter vill se mer digitala inslag i utbildningen
”Föreläsningar, tentor och böcker - allt borde vara digitalt!” skriver en av studenterna i undersökningens fritextsvar och det är också synonymt med vad många andra tycker. Studenterna betonar att modernitet och effektivitet är viktigt och skulle helst se mer digitala moment i utbildningen eftersom de är vana att arbeta digitalt och vet vilka fördelar det är att exempelvis söka i databaser istället för att låna böcker på biblioteket.
-Att dagens juriststudenter blir allt mer digitala är inget som förvånar oss. I princip alla använder juridiska databaser och vi är övertygade om att ett större och mer lättillgängligt utbud av e-kurser och e-böcker ytterligare kommer att öka studenternas användning och hjälpa dem med studierna. Det är också vårt mål på Wolters Kluwer att ständigt förbättra och effektivisera för såväl landets praktiserande som framtida jurister, säger Caroline Wiroth, marknadschef på Wolters Kluwer.
Drar fördel av ny teknik
Studenterna är inte oroliga för att deras arbete kommer att effektiviseras bort på grund av en ökad digitalisering. 25 % tror att digitaliseringen bara kommer vara till fördel för de yngre eftersom de istället får göra mer kvalificerat arbete.
-Man bör inte underskatta de yngre juristerna som ständigt hittar nya sätt att effektivt och strategiskt verka i ett digitaliserat samhälle, skriver en student.
Framtidens jurist är digital, men juristutbildningarna hänger inte med.
-Vi håller med studenterna om denna framtidsspaning. Vi är övertygade om att en ökad digitalisering inte kommer rationalisera bort juristens jobb, utan underlätta det. Vi ser också att dagens unga jurister har ett försprång i det att de är vana vid de digitala verktygen och verkligen har möjlighet att utnyttja dem med full potential. En utmaning för universiteten är att hänga med i utvecklingen. Att man endast får ha med sig tryckt litteratur till tentorna avspeglar inte arbetslivet och förbereder inte studenterna för framtiden, säger Caroline Wiroth. Många andra utbildningar drar fördel av teknikens utveckling och använder därför papper i liten utsträckning, det mesta sker i molnet. Juristutbildningarna har en lång digital resa framför sig, avslutar hon.
Statliga myndigheter och advokatbyråer i topp
När det gäller studenternas förstahandsval av arbetsgivare ligger statliga myndigheter (främst Åklagarmyndigheten) i topp. Därefter är det de affärsjuridiska byråerna, men även Domstolsverket, som ligger högt upp på önskelistan. Bland advokatbyråerna är det Mannheimer Swartling och Vinge som är de mest eftertraktade arbetsgivarna. Affärsjuridik och straffrätt är liksom förra året de inriktningar som studenterna finner mest intressanta.
*Undersökningen genomfördes i december 2016.