Föräldraalienation innebär att ett barn tvingas välja bort en förälder, som det tidigare haft en nära relation till, utan att det föreligger någon saklig grund för avståndstagandet, som sker på grund av den andra förälderns påverkan på barnet. Den internationella expertisen är enig om att föräldraalienation är psykisk barnmisshandel och om att barn som utsätts löper risker på både kort och lång sikt.
Familjer där föräldraalienation förekommer utgör en delgrupp bland dem som befinner sig i svåra vårdnadstvister. Familjedynamiken uppträder och beforskas inom olika kunskapsfält som socialt arbete, psykologi och juridik. Forskningen om föräldraalienation har ökat mycket kraftigt under senare år. För att barn och familjer som är indragna i alienation ska kunna få hjälp behöver professionella som möter dem ha kunskap om fenomenet och kunna skilja på föräldraalienation och berättigade avståndstaganden.
Anna Lytsy är journalist och författare sedan 30 år. Christina Bergenstein är advokat med 25 års erfarenhet av brottmål och familjerätt.
Boken Föräldraalienation i Sverige: fakta, rättsregler, erfarenheter av journalisten Anna Lytsy och advokaten Christina Bergenstein utkom första gången på Norstedts Juridik år 2019 och har kommit att spela stor roll för alienationsutsatta familjer samt professionella som stöter på föräldraalienation i sina yrkesutövningar inom till exempel socialtjänst och rättsväsende.
Nu finns en utökad och uppdaterad upplaga av boken, i vilken antalet referenser till vetenskapliga artiklar har mer än fördubblats. Ny är även en sammanställning av urskiljningsredskap som kan användas för att identifiera såväl alienerade barn som alienationsdrivande föräldrar.
Boken består av fyra delar:
-
En omfattande faktadel utifrån internationell forskning och kunskap.
-
En genomgång av rättsregler, tillämpliga i Sverige.
-
Intervjuer med svenska forskare och professionella från olika yrkesarenor.
-
Fallbeskrivningar.