Finansiell brottslighet utgör inte bara ett hot mot banker, utan mot hela det finansiella systemet, demokratin och samhället i stort. Kriminella personer och nätverk är ständigt på jakt efter nya sätt att utnyttja banker och deras kunder. FN har uppskattat att penningtvätten globalt uppgår till 2 000 miljarder dollar årligen. Enligt polismyndighetens rapport ”Nationell riskbedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige” tvättas cirka 130 miljarder kronor varje år bara i det svenska finansiella systemet.
Lyssna på poddavsnittet med Martin Nordh påSpotify.
Lyssna på poddavsnittet med Martin Nordh på Apple Podcast.
Kriminella lyckas tvätta enorma summor pengar som ofta används till konsumtion och investeringar, men som också kan gå till att finansiera terrorism. Många företag lägger mycket pengar på kundkännedom och transaktionsgranskning men det kan vara svårt att få överblick över vad som funkar och verkligen är effektivt.
I detta avsnitt av Juridikens värld pratar vi med Martin Nordh, polis, jurist och grundare av tech-företaget Acuminor som specialiserar sig på finansiell brottslighet och hjälper organisationer att förstå och reducera sina risker för penningtvätt och terroristfinansiering.
Martin Nordh är polisen som valde att bli jurist. Han har arbetat både på Regeringskansliet och på storbank men valde återigen att byta karriär när han för fem år sedan startade tech-företaget Acuminor.
— Många företag lägger mycket pengar på kundkännedom och transaktionsgranskning men det kan vara svårt att få överblick över vad som funkar och verkligen är effektivt. Det tog vi avstamp i när vi grundade Acuminor, berättar Martin Nordh.
Martin Nordhs drivs av viljan att göra något för ett säkrare samhälle, möjligheten att hjälpa, skydda och ställa saker tillrätt. Acuminor specialiserar sig på finansiell brottslighet och hjälper organisationer att förstå och reducera sina risker för penningtvätt och terrorfinansiering.
— Jag brukar beskriva det som att vi säljer ”kunskap på burk”. Acuminor samlar in beskrivningar av brottsliga tillvägagångssätt från en enorm mängd olika offentliga källor runt om i världen, vi strukturerar datan och säljer den i två olika saas-plattformar. Det gör att våra kunder kan använda den information som finns där ute på ett effektivt och bra sätt. Det är tusentals olika hot- och riskkopplingar som vi hela tiden uppdaterar i våra molnplattformar, fortsätter Martin Nordh.
Transaktionsgranskning är en stor kostnadspost för företag. På banker runt om i världen sitter tusentals anställda som endast arbetar med transaktionsgranskning. Projekt för att automatisera processer med syfte att motverka finansiell brottslighet är ofta komplexa och kräver kunskap inte bara om riskerna utan också om processutveckling, metoder för styrning och kontroll, utredningsmetodik, IT-infrastruktur, datakvalité, systemstöd och regelverk.
Acuminors tjänst erbjuder ett strategiskt riskanalysverktyg som företag själva kan anpassa för sin organisation, sina marknader med produkter, kundtyper osv. Genom att göra det kan man öka sin förståelse för och bli uppmärksammad på de hot och risker som är relevanta men också få en bild av hur väl skyddad man redan är.
Polismyndigheten ger ut rapporten: Nationell riskbedömning av penningtvätt och finansiering av terrorism i Sverige. Bakom bedömningen i rapporten står 16 myndigheter samt Sveriges advokatsamfund. Där kan man läsa att Sveriges bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism generellt sätt håller en god nivå. Det bekräftas av Financial Action Task Force (FATF) som nyligen har utvärderat Sverige. Samtidigt är penningtvätten utbredd i samhället och man kan hävda att de kriminella är mycket kreativa i sin iver att placera brottsvinster i legala verksamheter.
Tekniken öppnar ständigt nya möjligheter och det gäller för företag att ha ett riskbaserat förhållningssätt, analysera sina risker och förbereda sig genom att stärka det förebyggande arbetet.
Digitaliseringen i samhället driver utveckling även på penningtvättsområdet. Kriminella var snabba med att börja använda kryptovalutyor och kontrollen har svårt att hänga inte med. Nu har kontrollen ökat för delar av kryptpovärden och för en del av de ledande valutorna som tex bitcoin finns en del verktyg för att spåra transaktioner och kartlägga nätverk. Men tekniken öppnar ständigt nya möjligheter. Det pågår en generationsväxling i kriminella kretsar där de klassiska skalbolagsuppläggen ersätts av andra transaktionstyper, ofta kryptorelaterade.
Ingen har undgått debatten om Open AI och ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer). Utvecklingen av NLP-modeller, Natural language processing- modeller går snabbt. Nu varnar Europol för hur dessa modeller kan bli effektiva verktyg också för brottslingar.
— NLP-modeller kan underlätta nätfiske, desinformation och cyberbrottslighet. Tekniken öppnar ständigt nya möjligheter och det gäller för företag att ha ett riskbaserat förhållningssätt, analysera sina risker och förbereda sig genom att stärka det förebyggande arbetet, avslutar Martin Nordh.