Att det är lätt att röra ihop landets europavägar är det nog många som kan relatera till. Men sällan blir konsekvenserna så fatala som för den åklagare som råkade ange fel europaväg i gärningsbeskrivningen – med följden att åtalet ogillades. Efter att kartboken konsulterats och gärningsbeskrivningen justerats hade åklagaren emellertid större lycka i hovrätten.
Den 10 september 2020 lastade mannen på ett släp bakom bilen och körde iväg. Det visade sig dock att ekipagets totalvikt översteg 3,5 ton, vilket var mer än mannens B-körkort gav behörighet till. Han åtalades därför i Gävle tingsrätt för olovlig körning och brott mot trafikförordningen.
Av åklagarens gärningsbeskrivning framgick att bilfärden hade ägt rum ”på E16 i höjd med Hamrånge, Gävle kommun”.
Tingsrätten fann här att det var på plats med vissa geografiska klargöranden: ”Väg E16 har en öst-västlig sträckning med slut i Gävle. Hamrånge ligger inom Gävle kommun, några mil norr om tätorten Gävle”. Och konstaterade därefter torrt: ”Såvitt tingsrätten känner till finns det inte någon plats som samtidigt är ”på E16” och ”i höjd med Hamrånge”.
Av 30 kap. 3 § RB följer bland annat att det till grund för en dom endast får läggas de moment som åklagaren åberopat genom sin gärningsbeskrivning. Av 45 kap. 4 § första stycket 3 rättegångsbalken framgår att åklagaren i stämningsansökan ska ange bl.a. ”den brottsliga gärningen med uppgift om tid och plats för dess förövande”.
”Då tingsrätten varken kan döma någon för en gärning som påstås ha ägt rum på en icke-existerande plats eller för en annan gärning än den som åklagaren har gjort gällande ska åtalet ogillas”, löd slutsatsen.
Efter att åklagarkollegan i hovrätten säkerställt att den korrekta europavägen nedtecknats justerades brottsplatsen i gärningsbeskrivningen till ”E4 i höjd med Hamrånge, Gävle kommun” – vilket gav ett betydligt mer lyckosamt utfall sett från åklagarens perspektiv. Hovrätten friade visserligen mannen från olovlig körning på grund av bristande uppsåt men menade att det var oaktsamt av honom att inte vidta några åtgärder för att försäkra sig om att viktbegränsningen inte överskreds. Han döms därför till 4 000 kronor i böter för brott mot trafikförordningen.