Krav om att elever ska bära skoluniform har länge varit en omdiskuterad fråga inom skolvärlden. Skolmyndigheterna är överens om att ett sådant krav strider mot grundläggande fri- och rättigheter. Med hänvisning till skolans tillsynsansvar anser Skolverket att det finns ett visst utrymme för skolor att i sina ordningsregler uppställa krav på elevers klädsel.
-Skolan bör helt avstå från regler och krav avseende klädsel, däremot kan det kanske ibland vara på sin plats med konstruktiva uppmaningar, säger Mikael Hellstadius, skoljuridisk expert.
Skolverket har tagit tydlig ställning i frågan; skolor får inte uppställa krav om skoluniform. Därmed är det inte heller tillåtet med disciplinära åtgärder för att en elev inte bär en viss klädsel.
-Den här frågan har prövats kontinuerligt så länge jag sysslat med skolfrågor, i mer än 25 år. Prövningarna resulterar i samma sak – ett krav om skoluniform strider mot skollagens värdegrund och därmed även grundläggande fri- och rättigheterna i regeringsformen, säger Mikael Hellstadius.
Klädselkrav strider mot yttrandefriheten
Bedömningen grundas på skollagens värdegrund som framgår av 1 kap. 4-5 §§ skollagen. Häri anges att utbildningen ska förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på. Vidare ska utbildningen utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet.
Rätten att ha på sig de kläder man vill omfattas även i viss utsträckning av den grundlagsskyddade yttrandefriheten som återfinns i 2 kap. 1 § regeringsformen, RF. Eftersom en inskränkning av denna rättighet kräver stöd i lag - och frågan om klädsel i skolan inte regleras i skollagen - är det Skolverkets bedömning att det saknas stöd för att ställa krav på att elever ska bära skoluniform.
-Generellt sett uppfattar jag rättsläget som klart – man får inte kräva en viss klädsel av eleverna och man bör avstå från att rekommendera det, säger Mikael Hellstadius.
Under 2017 handlade Skolinspektionen ett ärende (dnr 401-2017:7883) som rörde frågan om skoluniform. Friskolan, Nordic International School Norrköping, erbjöd årligen sina elever skolkläder gratis. Av skolans ordningsregler framgick att eleverna skulle vara klädda i dessa, och att en elev som bröt mot reglerna skulle tilldelas en varning – vid den tredje varningen skulle eleven få 15 minuters kvarsittning. Reglerna motiverades bl.a. av att stärka den internationella profilen på skolan.
Skolinspektionen fann att skolans ordningsregler stred mot lag och förelade skolan att ändra dessa. Inspektionen betonade dock att det normalt inte strider mot gällande regler att kostnadsfritt erbjuda elever en enhetlig klädsel, bristen ligger i de regler som förenades med disciplinära åtgärder.
-Skolor försöker på kreativa sätt runda Skolinspektionens tillsyn genom att gratis skicka ut kläder och påstå att det är frivilligt. Det finns inget förbud mot att själv välja att ha på sig skolans kläder, men en sådan hållning kan ändå ha negativ inverkan på elever då de drabbas av grupptryck, och då blir det i praktiken fråga om skoluniform ändå, säger Mikael Hellstadius.
Skolans tillsynsansvar
Med hänvisning till skolans tillsynsansvar anser Skolverket att det finns ett visst utrymme för skolor att i sina ordningsregler uppställa krav på elevers klädsel. Detta kan motiveras av en god arbetsmiljö eller elevernas rätt till trygghet och studiero (5 kap. 6 § skollagen).
-Under vissa kurser eller moment i utbildningen kan man till exempel inte ha heltäckande slöja av arbetsmiljöskäl. Man får dock inte uppställa ett sådant generellt förbud då detta skulle strida mot grundläggande fri- och rättigheter samt diskrimineringslagen, menar Mikael Hellstadius.
Vidare framhåller Mikael Hellstadius att skolan kan behöva sätta stopp för en viss typ av klädsel på elever – sådan som bedöms som brottslig.
-Skolmyndigheterna menar att skolan inte ska lägga sig i vad elever har på sig. Det finns dock en gräns. Är det så att klädseln utgör en brottslig gärning, hets mot folkgrupp, är den inte tillåten. Det finns även en lämplighetsgräns att förhålla sig till, där något kan uppfattas som kränkande. Det kan här vara fråga om en olämplig klädsel som inte är direkt olagligt.
Även om rättsläget vad gäller regler om skoluniform framstår som relativt klart, kan skolor hamna i en situation där det är svårt att avgöra vilka befogenheter man har för att förbjuda klädsel på elever.
-Om en elev har uppenbart sexistiska budskap på sin tröja, eller kommer till skolan i enbart underkläder, är det svårt att hitta rättsligt stöd för att det skulle vara olagligt, men det är definitivt olämpligt. Skolan ska såklart försöka stävja sådant beteende. Men här är det fråga om en viss gradskillnad, i och med att man inte kräver en viss klädsel, säger Mikael Hellstadius.
”Grundskolan Jensen går alldeles för långt”
En annan skola som under senare tid fått stor uppmärksamhet är grundskolan Jensen i Göteborg. Förutom att i ett brev till föräldrarna ha uppmuntrat eleverna att ha på sig något ”extra fint” vid högtider, och ha tillgång till en uppsättning skolkläder med JENSEN-tryck, avråddes de från att bära kläder som ansågs skapa ett ”sämre klimat eller en negativ bild av eleven”. En klädkombination som associeras med machokultur, utanförskap eller kriminalitet innefattades av beskrivningen, såsom mjukisbyxor och s.k. becknarväska (magväska). Efter att flera föräldrar klagat på detta, som skolan menar är en rekommendation, ligger ärendet nu hos Skolinspektionen.
-Att generellt uttala sig om att man inte vill se en klädsel som kan förknippas med en viss livsstil som inte är önskvärd, att klistra etiketter på elevers sätt att klä sig – är inte okej.
-Grundskolan Jensen går alldeles för långt – det är ett stort ingrepp i elevernas personliga integritet. Jag har svårt att tro att de kommer att klara sig i Skolinspektionens granskning.
Skolans invändning om att det varit fråga om rekommendationer, och att det alltså inte var fråga om något förbud att bära nämnda kläder, ska enligt Mikael Hellstadius inte påverka bedömningen.
-Om en rekommendation är skriven på det sättet att man mer eller mindre uppfattar det som ett tvång är det inte någon rekommendation. Jag kan inte se att denna typ av skrivning är förenlig med lag.