Offentlig upphandling är rättsområdet som både ökar i betydelse och som är under ständig utveckling. Nu har en ny upplaga av den stora lagkommentaren till LOU kommit ut, vilket är den första upplaga som täcker 2017 års LOU. Äntligen finns det en heltäckande rättskälla som alla verksamma inom offentlig upphandling kan sluta upp kring.
- För en enhetlig rättstillämpning är det avgörande att samtliga som aktörer har samma vägledning, säger Helena Rosén Andersson redaktör och huvudförfattare för lagkommentaren och tillika justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen.
- Den ständiga rättsutvecklingen gör offentlig upphandling till ett mycket intressant rättsområde, där alla involverade ständigt behöver kompetensutveckla sig för att hänga med.
Under året som gått har bland annat den så kallade Coopservice-domen varit en het potatis i de svenska förvaltningsdomstolarna. Ett rättsfall som illustrerar EU-rättens inflytande på rättsområdet.
- I alla delar där upphandlingsdirektivet eller praxis har förändrats är det oerhört viktigt att kommentaren kan reflektera rättsläget. Det är en utmaning som går igen i så gott som alla kapitel. säger Helena Rosén Andersson.
Omfattande arbete ligger bakom
För drygt tio sedan kände medarbetarna i kompetensgruppen för offentlig upphandling på Advokatfirman Lindahls att det saknades ett stort heltäckande verk för LOU. De tog därför saken i egna händer och inledde, i samarbete med Norstedts Juridik, arbetet med att ta fram just en sådan.
- På 2000-talet uppstod ett det ett vacuum på rättsområdet och det var ingen annan som orkade ta sig an uppdraget med en kommentar, berättar författaren Olof Hallberg, som idag är advokat och partner på Cirio Advokatbyrå.
Den första upplagan av kommentaren kom 2013 och den andra 2015. Sedan dess har det kommit en ny lag om offentlig upphandling och rättsutvecklingen har varit intensiv, vilket den alltjämt är.
Idag finns de sju författarna utspridda på olika arbetsplatser. Även om de kan betraktas som konkurrenter om kunder och uppdrag fortsätter samarbetet kring kommentaren oförtrutet.
- Upphandling är ett väldigt omfattande rättsområde som det finns ett EU-direktiv bakom, så det är en stor munsbit att svälja. Det är nästan nödvändigt att vara så pass många författare som vi är så man kan dela upp arbetet, förklarar Olof Hallberg.
Efterfrågad och efterlängtad
En annan av författarna, Eva-Maj Mühlenbock, också hon advokat och partner vid Cirio Advokatbyrå, berättar att intresset är stort för den nya upplagan av lagkommentaren.
- Jag har fått så många frågor om den, när den kommer och liknande. Den är efterlängtad och något att sluta upp kring för alla som arbetar med upphandling på det ena eller andra sättet. Det är få frågor som har sådan vikt i samhället som att vi har fungerande upphandlingar.
Att offentliga upphandlingar fått en ökad betydelse över tid är något som Olof Hallberg kan skriva under på.
- För 20 år sedan var det ingen advokatbyrå som höll på med det här i någon större utsträckning. Nu har varje stor affärsjuridisk byrå åtminstone en eller ett par advokater som är sysselsatta med det på heltid. Många byråer har särskilda avdelningar för offentlig upphandling och det har även uppstått nischbyråer som är specialiserade enbart på offentlig upphandling.
Han ser framför sig att den nya upplagan av kommentaren blir varmt mottagen.
- Vi som praktiserar inom det här området inser värdet av en sådan här fullödig kommentar. Framför allt i domstolarna tror jag att den blir mycket uppskattad eftersom den är väldigt omfattande när det gäller att redovisa praxis.
Välsignelse och förbannelse
Att vara författare till en lagkommentar på ett rättsområde som ständigt utvecklas och förändras kan vara både en välsignelse och förbannelse – utmanande och engagerande men inte alltid så vilsamt, enligt Helena Rosén Andersson
- Ständiga lagändringar gör att så snart praxis börjat sätta sig så kommer det något nytt som alla måste förhålla sig till. Det senaste är ändringar om annonsering och statistik som trädde ikraft 1 jan 2021.
- Det är inte vem som helst som kan skriva den här kommentaren. Det tar mycket tid utöver det ordinarie arbetet, och man måste vara passionerat engagerad och dessutom förstå hur man ska sammanfatta ett komplicerat rättsområde på ett enkelt och pedagogiskt sätt för läsaren, säger hon avslutningsvis.
Övriga författares röster om kommentaren:
”Det är en stor ära att skriva för Norstedts Juridiks gula bibliotek, det är lagkommentaren med stort L, och en rolig kontrast till mitt vanliga arbete som advokat och delägare på en advokatbyrå. Normalt är mitt främsta intresse vad som gynnar min klient och jag ska då göra allt jag kan för att framhålla det som är till min klients fördel. Med kommentaren måste jag vara fullständigt objektiv så att alla kan ta del av den och ha nytta av den – domare, upphandlare, leverantörer, advokater med flera. Vill man arbeta med något som aldrig blir tråkigt ska man välja offentlig upphandling. Med praxis från både svenska domstolar och EU-domstolen samt den ständiga utvecklingen på området är måste man både vara nyfiken och hålla sig konstant uppdaterad.”
”Det verkligt roliga med kommentaren är helheten och samarbetet mellan olika advokatfirmor och ett justitieråd, ett teamwork helt enkelt. Att göra kommentaren tillsammans är överordnat det att vi är konkurrenter. Även om orden ”offentlig” och ”upphandling” kanske inte kittlar alla är rättsområdet mycket intressant och utmanande. I princip varje dag möter jag en fråga som jag inte kan besvara direkt, vilket gör att man måste vara ”på tå”. Särskilt utmanade är det att skapa rättvisa utvärderingsmodeller där lyhördhet för beställarens önskemål måste pareras med de grundläggande principerna. Ena dagen är priset viktigt, en annan gång är det andra faktorer som skall rangordnas högst. Upphandlingar är en väldigt kreativ process, full av möjligheter.”
”Lagkommentaren är en viktig pusselbit för att underlätta arbetet med inköp till det offentliga Sverige. Varje offentlig aktör har ett behov av den. Alla som gör någon form av inköp är hjälpta av att ha den här som en fond, samlat, över hur man ska agera och tänka. Dessutom har alla som levererar till det offentliga samma behov, så den är lika viktigt för dem. Tjockleken på kommentaren indikerar hur komplext rättsområdet är, men författargruppens målsättning är att skriva enkelt och begripligt så att alla ska kunna ta till sig innehållet på ett bra sätt. Det kommer vi fortsätta sträva efter även vid kommande uppdateringar.”
”Alla författare har tidigare varit på Lindahl, och det har varit kul att kunna fortsätta samarbetet med kommentaren även om några har gått till andra ställen. Det är väldigt många som kan använda den här kommentaren i sitt arbete, exempelvis alla upphandlare som gör inköp till otroligt stora värden varje år. Det är sällan som en bok av det här slaget har en så stor påverkan även på andra än de närmast berörda juristerna. Offentlig upphandling är inget rättsområde som man en gång lär sig och sedan bara kan köra på, det kommer hela tiden nya saker som man måste ta till sig.”