I ”ren djävulskap”, som han senare uttryckte det, placerade den 48-årige mannen bomber vid sin ex-sambos och sin bostadsförenings ordförandes bostäder i Täby utanför Stockholm. Ingen skadades i explosionerna och mannen friades i tingsrätten från allmänfarlig ödeläggelse. Nu döms han i hovrätten för grovt olaga hot.
En natt i oktober 2020 kastade mannen en explosiv anordning mot ett radhus i vilket ordföranden i hans bostadsrättsförening bodde. Bomben bestod av en liten kolsyrepatron som används till gräddsifoner, fylld med svartkrut och med en bult som satt för öppningen. Enligt ordföranden fanns det en pågående konflikt mellan de båda angående vem som skulle bekosta en badrumsrenovering.
Några månader senare, på småtimmarna en natt i februari 2021, placerade 48-åringen en explosiv anordning vid ett närliggande radhus där hans tidigare sambo bodde tillsammans med deras gemensamma dotter och sin nya sambo. Denna bomb var konstruerad på samma sätt som den tidigare.
Båda anordningarna exploderade, men ingen person skadades.
Mannen, som kunde kopplas till de två dåden genom bland annat hundspårning och DNA-träffar, åtalades för två fall av allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Han erkände att han kastat och placerat sprängladdningarna men att hans avsikt inte varit att skada någon. Han gjorde det hela på "ren djävulskap", förklarade han.
Ingen fara för liv och hälsa
Vid den första explosionen satt ordföranden och hans sambo och tittade på film i vardagsrummet, nära vardagsrumsfönstret som vette mot altanen. Det var höst och vid midnatt. Risken för att någon skulle ha gått ut på altanen vid det kritiska ögonblicket bedömde tingsrätten som liten. Enligt tingsrätten var det inte heller möjligt att slå fast om någon skulle ha skadats om splitter från bomben hade träffat, och gått igenom, fönsterrutan. Mot denna bakgrund ansågs det inte bevisat att det funnits fara förliv eller hälsa.
Tingsrätten förde ett liknande resonemang för bomben mot ex-sambon. Klockan var 03:45 och samtliga i bostaden sov vid det kritiska ögonblicket, och endast en av dem vaknade av explosionen.
Eftersom det inte ansågs bevisat att det funnits fara för liv eller hälsa vid något av fallen friades mannen från två fall av allmänfarlig ödeläggelse. Han dömdes dock till fängelse i två år och åtta månader för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
Döms för ytterligare brott
I hovrätten yrkade åklagaren att 48-åringen i andra hand skulle dömas för grovt olaga hot. Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning vad gäller allmänfarlig ödeläggelse, men anser att mannens handlande i bägge fallen varit sådant att det varit ägnat att framkalla allvarlig rädsla hos samtliga målsäganden för sin egen och annans säkerhet. Enligt hovrätten råder det ingen tvekan om att mannen insett detta.
Eftersom gärningarna riktats mot fem målsägande döms mannen för fem fall av grovt olaga hot utöver de två grova brotten mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Den sammanlagda påföljden bestäms till 3 års fängelse.