Nästan på dagen 25 år efter att Malin Lindström kropp hittades i ett skogsparti i Husum beviljar Högsta domstolen resning till nackdel för den man som dömdes i tingsrätten, men friades i hovrätten 1998. Detta efter att Nationellt forensiskt centrum lyckats säkra ny DNA-bevisning från spermafläckar på den mördade flickans kläder. Resultatet av analysen talar ”extremt starkt” för att sperman kommer från den tidigare frikände mannen.
Den 23 november 1996 försvann den 16-årige Malin Lindström efter en bussresa från Örnsköldsvik till Husum där hon skulle hälsa på en vän. Den 22 maj året därpå hittades hennes kropp. Hon hade blivit utsatt för sexuellt våld och hade blivit huggen i ryggen med kniv ett flertal gånger.
På den mördade flickans byxor hittades spermafläckar, men antalet spermier var för få för att fyndet skulle kunna analyseras med dåtidens teknik. Efter vittnesuppgifter kunde dock en då 18 årig man gripas. Tingsrätten ansåg att den muntliga och skriftliga bevisningen innebar att det var ställt utom rimligt tvivel att det var den 18 årige mannen som berövat Malin livet, och dömde honom till 8 års fängelse för mord. Hovrätten ogillade emellertid åtalet då domstolen ansåg att bevisningen inte var tillräcklig.
Efter den frikännande domen förstördes mannens DNA-profil i enlighet med de regler som då gällde.
Under sommaren 2020, 22 år efter att mannen friats, genomförde Nationellt forensiskt centrum en förnyad analys av Malins kläder och lyckades då säkra en ny, sökbar, DNA-profil ur spermafläcken. Profilen gav emellertid ingen träff mot någon person i tillgängliga register. Riksåklagaren vände sig därför till högsta domstolen och yrkade att HD skulle förordna om kroppsbesiktning för att salivprov skulle kunna genomföras. Framställan avslogs dock, bland annat med hänvisning till den restriktiva tillämpning som gäller för begränsningar av skyddet mot kroppsligt ingrepp.
2021 upptäcktes dock att ett blodprov från den frikände mannen hade sparats av misstag vid avdelningen för genetik vid Uppsala universitet. Även ett par hårstrån hade lämnats kvar när DNA-profilen skulle förstöras. När jämförelser gjordes med den nya DNA-profilen blev slutsatsen att resultatet talar extremt starkt för att sperman kommer från honom.
Sannolikt att han skulle ha dömts
Med anledning av den nya bevisningen har HD beviljat resning till nackdel för mannen. En ny rättegång ska därför ske i hovrätten.
– När det är fråga om resning till nackdel för en person som tidigare frikänts krävs det ett mera avgörande nytt material för en resning, säger justitierådet Stefan Johansson i ett pressmeddelande.
– Det nya beviset ger inte något svar på frågorna om hur och när flickan har berövats livet. Däremot medför det att det finns ett mycket starkt stöd för en koppling mellan flickan och den person som tidigare frikänts, berättar Stefan Johansson.
– Det innebär att flera av de omständigheter och bevis som åberopades i hovrätten får en annan betydelse. Högsta domstolen har därför bedömt att det är sannolikt att personen skulle ha dömts för mordet om den nya bevisningen hade funnits med vid rättegången i hovrätten. Och då finns det förutsättningar att pröva målet på nytt, avslutar han.