Juridikens värld är skapad av jurister, för jurister. För att människor ska fortsätta ha förtroende för rättsväsendet kan man därför argumentera för att juridiken behöver bli mer användarvänlig, och när branschen digitaliseras behövs det nya sätt att samarbeta.
I detta avsnitt av Juridikens värld pratar vi design thinking och legal design med Andrea Lindblom, administrativ chef på Helsingborgs tingsrätt och Legal Innovator of the year 2019.
Legal Design handlar om att tillämpa användarcentrerad design inom juridikens värld i syfte att skapa system och tjänster som är mer användarcentrerade och användbara. Legal Design kan tex underlätta byggandet av innovationskultur i en organisation, hjälpa oss utveckla nya tjänster, produkter eller processer samt förbättra tjänster och relationer till kunder och medborgare och förbättra hur vi kommunicerar information.
- Design thinking och legal design kan göra oss till bättre problemlösare och hjälpa oss bli mer användarfokuserade så att vi kan skapa mer användarcentrerade tjänster där kundens eller medborgarens behov är i centrum. Det kan också skapa nya roller inom juristbranschen och jag anser att det kan förbättra vårt arbetsliv genom att introducera nya sätt att samarbeta som förbättrar våra processer och vårt beslutsfattande, berättar Andra Lindblom, administrativ chef på Helsingborgs tingsrätt.
Design thinking utgår från problemet. Ibland utrycks det som att man behöver bli kär i sitt problem, inte i lösningen. På så sätt kan Design thinking underlätta byggandet av innovationskultur och få organisationer röra sig från idéer till nya produkter och tjänster.
- Design är en viktig pusselbit för innovation och transformation. Jag skulle gärna se fler utbildade designers hos statliga myndigheter och att de har nyckelroller i projekt som syftar till att lösa samhällsutmaningar. Ofta utgår vi från oss själva när vi fattar beslut. Vi kan nog alla bli bättre på att fundera över vem en viss lösning ska fungera för och om status quo verkligen fungerar bra eller om det snarare upplevs som krångligt eller onödigt, säger Andrea Lindblom.
Lyssna på avsnittet med Andrea Lindblom, Design thinking och legal design – så får juridiken ett större användarfokus i podden Juridikens värld.