Kingsley Sarfo var den lovande fotbollspelaren från Ghana som tog allsvenskan med storm. Han värvades sedan från Sirius till Malmö FF för 13 miljoner kr, men en våldtäktsdom satte ett abrupt stopp för fotbollskarriären i Sverige. Fem år senare har nu striden om de 13 miljonerna äntligen fått sitt slut. Hovrätten ogillar ett krav från Sarfos fotbollsklubb i Ghana på hälften av övergångssumman. Sedan tidigare har Sirius lyckats avvärja ett krav från Malmö FF att få tillbaka hela beloppet.
Kingsley Sarfo kom till Sverige som en talangfull artonåring. Efter att först ha spelat i ett par skåneklubbar i division 2 fick Sirius, som då inte var ett allsvenskt lag, upp ögonen för honom och han gick över dit sommaren 2014. Laget gick upp i allsvenskan 2016 och redan efter en halv säsong, i juni 2017, värvades han av regerande mästarna Malmö FF som betalade 13 miljoner kr i övergångssumma till Sirius.
Tiden i Malmö FF fick dock ett abrupt slut då Kingsley Sarfo våren 2018 dömdes för våldtäkt mot barn till fängelse i två år och åtta månader samt tio års utvisning. Malmö rev det fyraårskontrakt man skrivit med honom och krävde tillbaka övergångssumman eftersom de brott han dömts för hade begåtts under hans tid i Sirius. Tvisten avgjordes i Svenska fotbollförbundets skiljenämnd, som beslutade att Sirius inte behövde avstå något av övergångssumman.
En glad Kingsley Sarfo som just skrivit på för Malmö FF. Foto: Johan Nilsson/TT
Även Sarfos club i Ghana, Soccer Soldiers FC, påkallade 2018 skiljetvist vid Svenska Fotbollförbundets skiljenämnd och krävde att halva övergångssumman skulle tillfalla klubben enligt ett avtal mellan klubben och Sirius. Men nu har Sirius även vunnit den tvisten efter en överprövning i Svea hovrätt av skiljnämndens dom.
Advokaten Axel Ljungvall företrädde Sirius både i tvisten med Malmö FF och nu med Sarfos moderklubb i Ghana.
"Det ska inte gå att processa mer om det här nu. Det här är slutet på fem års tvistanden om Sarfo-pengarna." säger han.
Tvisten rörde framför allt om det fanns anledning att jämka det avtal som fanns med Soccer Soldiers.
"Det fanns ett avtal som sa att Soccer Soldiers skulle få hälften av övergångssumman vid en vidareförsäljning, men Sirius vägrade betala ut det. Och skiljenämnden kom fram till att ersättningsklausulen skulle jämkas till noll kr. Anledningen till det var att Sirius hade åberopat så mycket omständigheter och bevisning om att det inte alls var fotbollsföreningen Soccer Soldiers i Ghana som skulle få de här pengarna."
Skiljenämnden beslutade först i en mellandom att det fanns ett giltigt avtal mellan Soccer Soldiers och Sirius. Sedan i den slutliga skiljedomen som meddelades 2020 beslutade skiljenämnden att övergångsavtalet skulle jämkas så att Soccer Soldiers inte hade rätt till någon ersättning.
Soccer Soldiers väckte då talan i hovrätten och yrkade att skiljedomen skulle upphävas eller förklaras ogiltig. Men hovrätten har nu ogillat käromålet.
Efter avtjänat fängelsestraff skrev Sarfo på för en klubb på Cypern. Just nu spelar han för sin andra klubb på Cypern.
I våldtäktsrättegången hävdade Sarfo bland annat att flickan han haft sex med var äldre än vad som framkommit och att han därför inte kunde dömas för våldtäkt mot barn. I oktober 2021 prövade Högsta domstolen en resningsansökan inlämnad av advokat Thomas Bodström, själv före detta allsvensk fotbollsspelare. I den anfördes att Sarfo hade frikänts i hovrätten om de nya uppgifter om målsägandens ålder som nu framkommit varit kända där. Men HD var kallsinniga till de nya uppgifternas betydelse och avslog resningsansökan.