En 31-årig man döms i Attunda tingsrätt för förolämpning efter att ha skickat rasistiska SMS till en rekryterare. Meddelandena skickades efter att mannen fått reda på att han inte fått den tjänst han nyligen intervjuats för. Mannen själv hävdade dock att det rört sig om en upprepad felstavning – en förklaring som avfärdas av domstolen
Den 31-årige mannen hade haft en lyckad telefonintervju hos en svensk storbank, där han intervjuats av en kvinna med utländskt ursprung. Kvinnan tyckte att mannen gjorde ett bra intryck, varför han kort därefter kallades till en andra intervju. Efter den intervjun, som hölls av två andra personer, beslutades dock att mannen inte passade in i arbetslaget och att han därför inte skulle erbjudas tjänsten.
Snart därefter började kvinnan som hållit i den första intervjun motta rasistiska SMS från 31-åringen. Hon berättade under rättegången att hon mådde så dåligt av händelsen att hon blev sjukskriven och reste till Lagos för att vara på en plats där personer med hennes hudfärg inte ses som avvikande. Hon skulle inte ha rest om det inte varit för de kränkande sms:en, menade hon.
Mannen menade å sin sida att kvinnan behandlat honom på ett kränkande sätt under processen. Bland annat svarade hon inte på hans telefonsamtal när han ville ha feedback på varför han inte fått tjänsten. Mannen medgav att han skickat sms:en men menade att han vid den tidpunkten inte visste vilken hudfärg kvinnan hade. Han hade alltså inte uppsåt att förolämpa eller kränka kvinnan på grund av hennes hudfärg, förklarade han. Ett av orden som kvinnan upplevt som kränkande var i själva verket ett ord som han ska ha råkat stava fel två gånger.
Döms för förolämpning
Tingsrätten bedömer att det är ostridigt att det var mannen som skickade meddelandena till kvinnan. Att det skulle röra sig om felskrivningar är en uppenbar efterhandskonstruktion, menar domstolen. Meddelandena har varit kränkande och har anspelat kvinnans etniska ursprung och hudfärg och varit ägnade att kränka hennes självkänsla och värdighet. Då fråga har varit om enskilda kränkande yttranden som skickats i ett sammanhang bedömer domstolen att gärningen straffas som förolämpning och inte som ofredande, vilket var åklagarens förstahandsyrkande.
Påföljden bestäms till dagsböter. Därtill ska mannen betala skadestånd om 10 000 kronor till kvinnan för kränkning. Kvinnan nekas dock ersättning för resan till Lagos, som hon yrkat, då domstolen menar att hon inte visat att resan haft sådant samband med händelsen att den ska ersättas av mannen.