Den 35-åriga mannen skickade ett mejl till sin ex-flickvän där hon uppmanades att ta sitt liv, vilket hon samma dag också försökte göra. Hon avled några dager därefter till följd av sina skador. Solna tingsrätt dömer nu mannen för uppmaning till självmord – den första fällande domen efter att straffbestämmelsen infördes förra året. Med hänsyn till vissa förmildrande omständigheter bestäms påföljden till villkorlig dom och dagsböter.
Paret träffades 2019 och var därefter ett par till och från och bodde ihop periodvis. Den turbulenta relationen, som bland annat präglades av kvinnans psykiska ohälsa, tog slut definitivt i april 2021 men de fortsatte att ha kontakt.
I ett mejl från den 35-åriga mannen till ex-flickvännen, med ämnesraden ”Säg vad du vill och jag lovar hålla det”, skrev han: ”Att du hoppar framför ett tåg”. Samma dag som ex-flickvännen mottog uppmaningen, den 6 augusti 2021, försökte hon ta sitt liv. Några dagar därefter avled hon till följd av sina skador.
Mannen åtalades för uppmaning till självmord - en straffbestämmelse som infördes den 1 maj 2021. Syftet med kriminaliseringen var att förstärka det straffrättsliga skyddet mot kränkande och hänsynslösa uttalanden som uppmanar någon att ta sitt liv, som bland annat förekommer på sociala medier och på olika nätforum.
Enligt 4 kap. 7 a § första stycket brottsbalken "döms den som uppsåtligen uppmanar eller på annat liknande sätt utövar psykisk påverkan mot någon att begå självmord, om gärningen är ägnad att medföra en inte obetydlig fara för en sådan handling, för uppmaning till självmord till fängelse i högst två år. Om gärningen med hänsyn till omständigheterna är mindre allvarlig, ska det inte dömas till ansvar".
Åklagaren behöver inte bevisa att uppmaningen eller påverkan i det enskilda fallet innebar en fara för självmord, det är tillräckligt att gärningen typiskt sett inneburit en inte obetydlig fara för självmord. Exempel på sådana omständigheter är enligt förarbetena att mottagaren av uppmaningen lider av psykisk ohälsa eller av någon annan anledning kan anses befinna sig i en sårbar situation.
Var medveten om hennes psykiska ohälsa
Tingsrätten finner det styrkt att den tilltalade uppsåtligen har skickat det aktuella mejlet. Vid den tidpunkten bestod mejltråden av tolv mejl. Det är en brist i utredningen, menar tingsrätten, att innehållet i det mejl från kvinnan som den tilltalades mejl var ett direkt svar på inte framgår av utredningen. Även om ämnesraden var ”Säg vad du vill och jag lovar hålla det” är det enligt tingsrätten inte styrkt att mannens mejl refererade till ämnesraden. Rätten anser dock att meddelandet inte kan förstås på annat sätt än som en uppmaning att ex-flickvännen ska begå självmord genom att hoppa framför ett tåg.
Av utredningen framgår att ex-flickvännen sedan lång tid tillbaka har lidit av en omfattande psykisk ohälsa och att polisen har kontaktats i både april och maj 2021 med anledning av att hon uppgett att hon stod i begrepp att ta sitt liv. Enligt tingsrätten är det uppenbart att hon befann sig i en mycket sårbar situation när hon mottog uppmaningen att begå självmord, vilket typiskt sett innebär betydande fara för att så också kan ske.
Tingsrätten anser att det är styrkt att den tilltalade 35-åringen var medveten om dessa omständigheter och att han därmed hade uppsåt.
Befann sig under stor press – förmildrande omständigheter
Tingsrätten anser att mannen uppgifter, tillsammans med det som vittnen berättat, tydligt visar att förhållandet var ”destruktivt” och att kvinnan vid flera tillfällen hade hotat med att ta livet av sig. Enligt tingsrätten framkommer det också att han i hög grad har stöttat ex-flickvännen för att få bukt med hennes psykiska ohälsa, han medverkade exempelvis i hennes behandling trots att de vid tidpunkten inte var ett par.
Försvaret har som skriftlig bevisning åberopat en stor mängd fotografier på bl.a. meddelanden som skickats via mejl, Messenger och iMessage. Av fotografierna framgår att ex-flickvännen har skickat ett mycket stort antal mejl och andra meddelanden, särskilt det aktuella datumet den 6 augusti 2021. Det framgår att ex-flickvännen vid upprepade tillfällen har uppmanat honom att kontakta henne och bett honom att ”dra åt helvete” för att sedan be honom om förlåtelse. I nära anslutning till den tilltalades uppmaning ska ex-flickvännen bl.a. ha kontaktat mannens nya flickvän och påstått saker som medförde att den nya flickvännen inte längre ville träffa honom. Vilket enligt tingsrätten vinner starkt stöd av ex-flickvännens mejl. Mot den bakgrunden anses det tydligt att den tilltalade mannen befann sig under särskilt stor press när han skickade mejlet, och att det enligt rätten ”förelegat klart förmildrande omständigheter vid uppmaningen”. (jfr 29 kap. 3 § 1 brottsbalken).
Vid bedömningen av gärningens allvar måste, menar rätten, även beaktas att varken innehållet i det mejl som den tilltalades mejl utgjorde ett svar på eller de övriga mejl som föregått uppmaningen framgår av utredningen. Mot detta ska dock ställas att uppmaningen har riktats mot en särskilt sårbar målsägande och att uppmaningen skett via mejl och inte inom ramen för en hetsig muntlig ordväxling.
Vid en sammantagen bedömning, med särskild hänsyn till den restriktiva tillämpning som förordas i förarbetena, finner tingsrätten att omständigheterna vid gärningen visserligen har varit klart förmildrande, men inte till sådan grad att ansvarsfrihetsregeln är tillämplig.
Den tilltalade mannen döms därför för uppmaning till självmord.
Slipper fängelse trots s.k. artbrott – oklart handlingsutrymme
Straffet för uppmaning till självmord är fängelse i högst två år. Vid bedömningen av gärningens straffvärde får, enligt lagmotiven, gärningar som riktats mot en särskilt sårbar eller ung målsägande typiskt sett anses som allvarligare än gärningar där så inte är fallet. Med beaktande av de förmildrande omständigheterna stannar straffmätningsvärdet på en månads fängelse.
I lagmotiven uttalas att brottet uppmaning till självmord i många fall bör kunna vara av sådan art att det finns skäl för att bestämma påföljden till fängelse även om straffvärdet i sig eller tidigare brottslighet inte talar för det (s.k. artbrott). Av motiven framgår dock att det i fråga om mindre allvarlig brottslighet finns ett utrymme för att döma till en icke frihetsberövande påföljd. ”Hur stort detta utrymme är framgår däremot varken av lagmotiven eller av rättspraxis”, konstaterar tingsrätten, som kommer till slutsatsen att gärningens artvärde i detta fall, med hänsyn till brottets straffvärde och de förmildrande omständigheterna, inte är så högt att det i sig motiverar fängelse.
Rätten konstaterar vidare att den tilltalade 35-åringen lever under ordnade förhållanden, att han är tidigare ostraffad för brott av betydelse för påföljdsvalet och det saknas skäl att tro att han kommer fortsätta göra sig skyldig till brott.
Påföljden bestäms till villkorlig dom i förening med 40 dagsböter.