En 30-årig man döms i hovrätten för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott för sin roll som administratör för sidan Flugsvamp 2.0 – en marknadsplats för drogförsäljning. Mannen, som fortfarande befinner sig på fri fot, friades från det åtalet i tingsrätten då domstolen inte ansåg det bevisat att han varit administratör för sidan. Hovrätten kommer alltså till en diametralt annorlunda slutsats och dömer mannen till nära 12 års fängelse.
Flugsvamp 2.0 var en marknadsplats på Darknet – ”Blocket för droger" som den har kallats – där narkotika och andra olagliga preparat bjöds ut till försäljning. Under marknadsplatsens livstid – april 2015 till september 2018 – skedde över 300 000 överlåtelser av olika slags narkotika för sammanlagt drygt 350 miljoner kr.
Mannen friades i tingsrätten på flera åtalspunkter, men dömdes till två års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.
Nu adderas nästan 10 år till fängelsestraffet. Enligt hovrätten talar bland annat vissa textanalyser för att det är den 30-åriga mannen som var ansvarig för Flugsvamp 2.0. Det har även framkommit att bitcoin som kommer från marknadsplatsen vid ett stort antal tillfällen och till mycket stora värden har satts in på den åtalade mannens konton eller på annat sätt hanterats av honom. Detta visar, enligt hovrätten, att mannen haft direkt åtkomst till marknadsplatsens medel. Vid en samlad bedömning utredningen anser hovrätten, till skillnad från tingsrätten, att det är bevisat att det är den 30-åriga mannen som ensam har varit administratör och ansvarig för Flugsvamp 2.0.
– Det är tillfredsställande att hovrätten delar vår bedömning av mannens centrala roll i brottsupplägget. Jag kan konstatera att hovrätten har bedömt bevisningen både i de olika delarna och i sin helhet på ett annat sätt än vad tingsrätten gjorde, säger kammaråklagare Tove Kullberg i ett pressmeddelande.
– Man får ha respekt för att bevisningen i detta mål har varit utmanande för domstolarna. Tyngdpunkten har varit avancerade penningtvättsupplägg med kryptovaluta och analys av källkod, filer och databaser. Det finns ingen tidigare praxis med denna typ av bevisning för domstolarna att luta sig mot utan detta är nytt och mycket svårt. Hovrättens tydliga dom kan därför tjäna till ledning för kommande ärenden av liknande karaktär, för både polis och åklagare, säger kammaråklagare Annika Wennerström som varit förundersökningsledare i pressmeddelandet.
Hovrätten dömer mannen för bl.a. synnerligen grovt narkotikabrott, dopningsbrott, brott mot lagen om handel med läkemedel, samt för grovt penningtvättbrott. Påföljden bestäms till fängelse i 11 år och 8 månader. Han ska även betala tillbaka 1 479 bitcoin, motsvarande den vinst som han beräknas ha gjort på brottsligheten. Den nu dömda mannen häktades i sin utevaro i samband med att huvudförhandlingen avslutades men har ännu inte gripits.
Björn Eriksson, kriminalinspektör på Polismyndigheten, ser utredningen och domen som en framgång.
– Flera polisiära kompetenser har arbetat gemensamt och uthålligt i ärendet vilket har lett till att vi fått fram avgörande bevisning trots avancerade och komplicerade brotts- och penningtvättsupplägg. Utredningen visar att svensk polis har kapacitet och förmåga att utreda den här typen av brott. Det inte är riskfritt att begå brott bara för att det sker på Darknet, säger han i pressmeddelandet.