Det går bra nu, både utmärkelse och bra försäljning av nya Förvaltningsrättens grunder, hur känns det?
- Det känns roligt. Det är roligt att få positiv feedback på det man gör, vilket vi generellt är ganska dåliga på att ge. När man läst en bra bok eller artikel borde man höra av sig och säga det. Jag tror att de utmärkelser som Norstedts Juridik delar ut fyller en viktig funktion och att de är uppskattade av väldigt många.
I motiveringen till årets författare står det bland annat att du har ett ”modernt perspektiv på rättsområdet”, vad innebär det för dig?
- Jag föreställer mig att det innebär att man tittar på rättsområdet genom hur samhället utvecklas. Det har hänt mycket på förvaltningsrättens område. Myndigheter som Skatteverket har gått från att vara kontrollmyndighet till att med olika stödfunktioner hjälpa medborgarna att göra rätt från början. Det är en spännande utveckling där legalitetsprincipen ställs mot kraven på effektivitet.
Vilken metod använder du för att ta dig an ett ämne?
- Jag har under många år haft ett nära samarbete med många myndigheter, och är insatt i de vardagliga problem som finns där. Jag skriver inte bara utifrån de traditionella rättskällorna utan försöker att se handläggaren på myndigheten framför mig när jag skriver.
Du är justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen, hur får du tid till att skriva?
- Det är förstås mycket helger och kvällar som går åt till det. Jag tycker ändå att jag kan vara ganska effektiv i mitt skrivande eftersom jag i mitt vanliga arbete kan samla på mig mycket av mitt material.
Du skriver böcker i olika genrer som lagkommentarer, kurslitteratur och för praktiker. Är det svårt att växla mellan olika målgrupper?
- Nej jag tycker inte det. Skriver man på en monografi får man exempelvis mer gå på djupet. Man får anpassa det man skriver till den målgrupp man skriver för. Är det en lärobok för studenter kanske den blir lite enklare.
Vad har du för förebilder som författare?
- Jag inspireras framför allt av de som har en lätthet i språket och de som har en bra struktur. Den ambitionen har jag själv när jag skriver. När det gäller lättheten i språket är det främst skönlitterära författare jag inspireras av, som Jonas Gardell. Jag kan också se hur andra gör för att hitta bra ingångar i rättsfall, den där inledande meningen, istället för att bara skriva att en viss domstol kommit fram till något.