Utbildningsverksamheten inom Norstedts Juridik har ett turbulent år bakom sig. När coronapandemin slog till ställdes verksamheten om till onlinekurser i rekordfart. Namnet VJS har man också lämnat bakom sig. Nu är siktet inställt på en framtid där hybridkurser är det nya normala och där man drar fördelar av att vara en mer integrerad del av Norstedts Juridik.
– På fem dagar gick vi från klassrumsbaserade kurser till en helt digital verksamhet. Den 19 mars 2020 hade vi den första digitala kursen, berättar verksamhetschefen Lisa Strandh.
– På det stora hela har det gått över förväntan och geografiskt har vi breddat deltagandet på kurserna. Nu når vi hela Sverige.
Det fanns egentligen inget val när coronaviruset svepte över landet förra våren, förklara hon.
– För oss var det att ställa om eller att ställa in som gällde. En del kurser var vi tvungna att ställa in eller flytta fram, men efter sommaren har alla kurser varit digitala.
En del omställningsarbete som har pågått under året har varit att gå ifrån VJS som namn på kursverksamheten. En undersökning visade att VJS och Norstedts Juridik uppfattades på ungefär samma sätt av kunderna och båda förknippades med kvaliteter som stabilitet, kvalitet och förtroende.
Att inlemma VJS utbildningsverksamhet i Norstedts Juridiks gemensamma varumärke ger möjlighet till framtida synergieffekter och ett starkare erbjudande till både föreläsare och kursdeltagare.
– Rekryterar vi en författare ska vi undersöka och erbjuda möjligheten att hålla kurser, och det omvända ska gälla om det är en föreläsare vi knyter till oss. Förläggaren ska vara en person som man kan prata med om böcker, kurser och allt annat som vi kan erbjuda, förklarar Selçuk Ünlü, produktägare för kursverksamheten på Norstedts Juridik.
– Namnbytet är en del i en strategi där de olika delarna av vår verksamhet förs närmare varandra. Kommer man till Norstedts Juridik som expert behöver du inte vara någon annanstans, vi är en full service-aktör för alla experter på juridik.
Under hösten som gick, när pandemin såg ut att avta, hölls ett antal kurser i så kallat hybridformat då kursdeltagare var med både på plats och online. Responsen från både föreläsare och deltagare var genomgående positiv till hybridkurser, och de betraktas nu som det nya normala för den framtida kursverksamheten.
– De föreläsare som har hållit en sådan kurs har känt sig väldigt bekväma med det, säger Selçuk Ünlü.
– Dels har de en grupp kursdeltagare i salen som reagerar på det som sägs samtidigt som de når en större målgrupp som inte behöver vara fysiskt närvarande. Efter pandemin kommer den nya standarden att vara hybridkurser..
Ett steg i den riktningen är den nya kurslokal som iordningställts på Norstedts Juridiks kontor i Stadshagen i Stockholm. Det är en modern lokal med all streamingutrusning på plats där fysiska deltagare kan tas emot samtidigt som hela Sverige kan var med digitalt.
– Att våra föreläsare och kursdeltagare faktiskt kommer till vårt kontor och kan interagera med oss som arbetar här och träffa sina kontakter, samtidigt som man är på kurs, är en stor fördel, säger Selçuk Ünlü.
Den som idag är författare hos Norstedts Juridik men som också intresserad av, eller vill veta mer om, att hålla kurser är varmt välkommen att kontakta sin förläggare om saken. Resan från idé till färdig kurs behöver inte vara så lång som man kanske föreställer sig. Och väl mottagen kommer man garanterat att bli.
– Vår ambition är att hela tiden bygga på våra föreläsares renommé. Vi är stolta över hur nöjda de är med oss, berättar Lisa Strandh.