I somras smyglanserades en ny typ att rättsligt innehåll – Rättsområdesanalyser (ROA) – i JUNO. Efter en test- och inkörningsperiod lanseras konceptet mot kunderna vid nyår. ROA ska vara rättskällan som fyller luckan som finns från det att en juridisk nyhet kommer tills den kommenteras i den traditionella juridiska doktrinen. Att som expert bidra med innehåll kan vara både roligt och utvecklande, i alla fall om man påminner sig om ett visst citat av Winston Churchill när man förbereder sig.
– Jag tycker om formatet, att det ska vara kort är något som jag tror på, säger Michaela Ribbing, juris doktor och lektor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, som varit med från ROA-projektets början.
– Att få en första ingång till något som har hänt på ett annat sätt än att läsa om det är uppiggande. Vi läser så mycket ändå.
Kundersökningar som Norstedts Juridik har gjort visar att det finns ett sug efter snabbt förmedlade juridiska analyser av hög kvalitet. Tempot idag är högt även i rättssamhället. Det är många som kan leverera en nyhet, men det är få som dessutom kan göra det med en kvalificerad juridisk analys. Men Norstedts Juridik, tillsammans med det tusental experter som vi samarbetar med, kan det.
– Namnet Rättsområdesanalyser ska visa på bredden i innehållet, säger affärsutvecklaren Selcuk ”Ibbe” Ünlü.
– Det ska inte vara begränsat till att exempelvis bara vara analyser av domar eller något annat specifikt, utan det ska kunna vara analyser av alla typer av händelser som påverkar rättsutvecklingen. Vilka de än är.
För att hålla tempot upp ligger fokus på att ROA-analyserna ska finnas som korta videos. De ska vara lätta att ta del av i flygande fläng mellan hem och arbete eller på resande fot under olika uppdrag som juristen är ute på. Men det finns också sammanfattningar till alla videoklipp som man kan läsa. Dessutom finns även fördjupningsartiklar som på samma sätt som videofilmerna tillför analyser och kommentarer till aktuella juridiska rättshändelser.
Michaela Ribbing var involverad tidigt och hennes erfarenheter hittills är positiva.
– Jag tycker att det är jätteroligt och utvecklande att göra innehåll till ROA. Idag hittar jag nyheter på ett helt annat sätt än tidigare. Nu känner jag mig mer uppdaterad, så det har påverkat mitt eget arbetssätt.
Inför ROA-projektet rådde det ingen tvekan om att videoformatet var rätt väg att gå. Men det är alltid en viss tillvänjningsprocess för den som inte är van vid det.
– Det har varit utmanande att spela in videoklippen. Det är en stor skillnad att föreläsa inför levande människor, vilket jag är van vid, och stå framför en kamera utan åskådare. Men nu börjar jag vänja mig.
Det är alltid svårare att presentera något kort än något långt.
Att det ska vara korta sammanfattningar och analyser om varje rättshändelse är också en utmaning i sig. Enligt Michaela Ribbing är det viktigt att lägga ner tid på att förbereda sig ordentligt. För att påminna sig om det brukar hon tänka på ett känt citat från en 1900-talets stora världsledare.
– Det är alltid svårare att presentera något kort än något långt, för att citera Winston Churchill. Om han fick en förfrågan om att prata i två minuter tog det honom tre veckor att förbereda sig, var det trettio minuter tog det en vecka, men skulle han prata i en timme så var han redo direkt.
I nuläget är cirka 30 experter engagerade för att i video- eller artikelform täcka sex olika ämnesområden; offentlig rätt och upphandling, affärsrätt, arbetsrätt, fastighet- och miljö, straff- och process samt skatterätt. Är du som expert nyfiken på ROA och vill veta mer, kanske vara en av de som bidrar till innehållet? Kontakta då din förläggare på Norstedts Juridik för mer information.
Läs mer om ROA här.