Norstedts Juridik anordnar varje år åtta olika nyhetsdagar. En av de mest framgångsrika har varit miljörättsdagen där Jan Darpö, professor i miljörätt vid Uppsala universitet, i många år haft rollen som moderator. Miljörättsdagen hösten 2022 var en stor framgång med nytt deltagarrekord.
Grattis till arrangemanget, vad är receptet för en lyckad nyhetsdag?
– Jag skulle säga att det är den breda förankringen som miljörättsdagen har bland många olika aktörer inom myndighetsvärlden, domstolar, industri och miljöorganisationer. Jag är aktiv i olika forum och ser vilka frågor som är aktuella och vilka föreläsare som är bra och intressanta att lyssna på. Nyckeln är att börja planera tidigt och fånga vad som är intressant.
Hur kan det gå till?
– Härom veckan var jag exempelvis på ett seminarium i Luleå som var väldigt intressant om PFAS-målen i Kallinge i Ronneby och Ärna flygplats i Uppsala. Där var det en väldigt bra presentation av de två rättsfallen med olika skadeståndsrättsliga frågeställningar om vem som ska visa vad? Hur kan man visa att PFAS:en kommer från flygets verksamhet jämfört med konkurrerande skadeorsaker? Och hur är det med preskriptionsfrågan? Jag tänkte då att detta kan vara något för den kommande miljörättsdagen trots att den inte är förrän i november.
Finns det några säkra kort som du känner måste vara med?
– Några återkommande pass som alltid är mycket uppskattade är en genomgång av det senaste årets rättspraxis från Mark- och miljööverdomstolen. Det är två ledamöter från domstolen som håller i den. Vi brukar också ha personal från miljödepartementets rättssekretariat som presenterar vad som har hänt under året och vad som är på gång. Det är väldigt uppskattat. Sedan finns ju också ämnen som är självklara ”långkörare” så att säga, t.ex. artskydd, vatten, energi och EU-rätt.
Hur ser framtiden för miljörättsdagen ut?
– Dagen har hela tiden förändrats successivt sedan jag tog ett större ansvar för den. Många har intressanta idéer till vad den ska innehålla, men det måste vara en tydlig miljörättslig kärna och presentatörer som är insatta, även om vinkeln kan variera. De som besöker dagen vill verkligen höra en specialist som ger en fördjupning i något som är juridiskt intressant.
Hur länge planera du att fortsätta som värd för miljörättsdagen?
– Jag är 71 och emeritus, men så länge jag är forskningsarkiv – vilket jag kommer att fortsätt vara i några år till – så kommer jag att hålla på. Men efter det kan det kanske vara dags att göra något annat, t.ex. resa mera.