Under våren smyglanserades en ny typ av rättsligt innehåll i JUNO som kallas Rättsområdesanalyser (ROA). Under projektstadiet var arbetsnamnet Ajour, vilket signalerade nyhetsinriktning, snabbhet och relevans – men inte utan det juridiska djup man kan förvänta sig från Norstedts Juridik. Att ett antal experter både omfamnat det höga tempot i genomförandet och ställt sig framför kameran för att spela in de videos som utgör kärnan i ROA, har varit avgörande för lanseringen.
– Förhoppningen är att Rättsområdesanalyser ska fylla den lucka som finns mellan den dagsaktuella juridiska nyhetsförmedlingen och den tid det tar tills de mer genomarbetade och djupa expertanalyserna dyker upp i lagkommentarer och annan juridisk doktrin, förklarar affärsutvecklaren Selcuk Ünlü.
– Våra kundanalyser visade att det finns en efterfrågan på kvalificerat juridiskt material som förmedlas snabbt och som är enkelt att komma åt. Det är därför vi valt videoformatet. Det är lätt att konsumera exempelvis i en paus eller om man är på väg till eller från något möte. Det kortar också den tid som experterna behöver för att förbereda sitt material.
I slutet på mars spelades de första videoklippen in på Norstedts Juridiks kontor i Stadshagen i Stockholm. Satsningen på ROA är resultatet av en längre tids arbete som involverar flera olika avdelningar inom företaget. Men de viktigaste personerna är de experter som kastar sig ut i det okända för att göra en pionjärinsats i denna nya satsning.
Simon Andersson, docent i straff- och processrätt vid Stockholms universitet, bidrar med innehåll till ROA inom sitt expertområde. Han tycker det är roligt att vara med.
– Jag gillar att hålla mig uppdaterad generellt så det är kul att kunna göra något av den tid som jag ändå lägger ner på att gå igenom ny praxis och ny lagstiftning på området. När man är verksam inom akademien är det viktigt att hålla sig ajour med det som händer.
Även Erik Sjödin, expert på arbetsrätt, är entusiastisk inför satsningen på ROA.
– Det var hedrande att bli tillfrågad om att vara med. Det är spännande och även angeläget eftersom det nu är en tid då arbetsrätten förändras väldigt mycket. Det är roligt att vara med och belysa det. Tajmingen kunde inte vara bättre för arbetsrätten som ämne.
De olika videoklippen ska vara runt fem minuter långa och täcka en aktuell rättshändelse, exempelvis ett rättsfall eller ett nytt utredningsförslag eller liknande. Till klippen kopplas relevanta och adekvata lagrum i JUNO på samma sätt som till annat innehåll. Över tid kommer ett arkiv med tidigare händelser att byggas och upp vara sökbart.
Att spela in materialet på video kan kännas avskräckande för en del, men inte för Eleonor Kristoffersson, professor i skatterätt vid Örebro universitet. Hon har redan sedan tidigare goda erfarenheter av kombinationen juridik och rörlig bild.
– Jag använder ganska mycket film i undervisning, jag tycker att det är ett användbart och intressant verktyg om man vill sätta sig in i ett område. Jag tycker nästan att det är konstigt att inte använda film som medium.
Likt Simon Andersson ser hon fördelarna med att skapa mervärde ur aktuella rättshändelser som hon ändå bevakar.
– Det här passar bra in det jag redan gör, eftersom jag ändå måste hålla mig uppdaterad om vad som exempelvis är det hetaste inom skatterätten. För mig hjälper det här att göra mig till en bättre jurist. Det är väldigt roligt.