Ett av de önskemål som författare ofta har är bättre hjälp med att hålla ordning på viktiga manusdatum. Det är självklart att god framförhållning för bokmanus är avgörande för ett företag som Norstedts Juridik. Men det är lättare sagt än gjort. Nu har Norstedts Juridik därför inrättat en ny tjänst för en förlagskoordinator. Möt Maria Blyh som ska hålla ordning på manusarbetet och ge författarna den service de förtjänar.
– Det har delvis funnits en osäkerhet hos författarna vem de ska skicka sina manus till och när de ska skickas. Det är ofta som deadline för manus ändras och det har funnits önskemål både internt hos oss och externt bland våra författare att det ska bli tydligare för alla vad som gäller, förklarar Maria Blyh.
– Det är där som jag kommer in. I min roll som förlagskoordinator ska jag se till att alla får samma information samtidigt. Det ska förenkla för samtliga inblandade, författare, förläggare och redaktörer. Det är ofta som manusdeadline ändras och den informationen ska gå fram och tillbaka samtidigt som varje redaktör har många titlar på gång som ska bevakas.
Maria Blyh har arbetat i mer än ett decennium på Norstedts Juridik. Många författare är kanske bekanta med henne sedan tidigare då hon arbetat med Karnovs lagkommentarer, både digitalt och i tryck. Hon smygstartade i sin nya roll redan i höstas, men det är en uppstartstid att komma i gång och sätta alla nya rutiner som är förenat med den nya rollen.
– Allt sitter inte ännu. Det är ett nytt sätt att arbeta på och det finns en backlogg med äldre rutiner som vi behöver reda ut. Där är jag med och rensar upp så vi får ett upplägg med manus som flyter.
Det var alltså både interna och externa önskemål som motiverade en särskild satsning på att styra upp frågor kring manusarbetet.
– För att kunna ge författarna en god service gällande manuspåminnelser och tydlighet gällande mottagande av manus, så insåg vi att vi behöver en förlagskoordinator. Någon med stenkoll på kommande produktioner och som vid behov kan sätta författaren i kontakt med rätt förläggare eller redaktör, berättar David Kinell, som är utgivningschef på Norstedts Juridik.
– Vår målsättning är att det ska bli lite enklare för våra författare genom det nya sättet för manusinlämning. Att vi i god tid påminner om kommande manusdatum och att det förtydligas vem som ska erhålla manuset.
Många saker kommer dock att rulla på som vanligt. Det är fortfarande förläggarna som ansvarar för frågor om förlagsavtalen samt marknadsföring m.m. och redaktörerna som efter produktionsstart tar sig an att bearbeta manus. I sin roll som förlagskoordinator kommer Maria Blyh även att hantera många andra frågor, såsom administration och hantering av kundfrågor. Frågan är också hur lång tid det tar innan alla är med på det nya manusupplägget.
– Alla författare kanske ännu inte är medvetna om det här nya sättet att arbeta med manuspåminnelser och undrar vad det är för mejl de får om det kommer från en mejladress de kanske inte känner igen, säger Maria Blyh.
En del i att skapa ordning och reda är att hon enbart kommer att kommunicera via en särskild mejladress manus@nj.se. Då alla manus passerar genom den adressen får hon kontroll över att ett visst manus hamnar hos rätt mottagare.
– Jag nämner exempelvis inte någon redaktör vid namn när jag skickar ut mejl till författare, just för att manus inte ska hamna hos fel person om det exempelvis blir ett redaktörsbyte. Jag bestämmer inte den typen av förändringar men jag hanterar ett manus tills det är komplett, kanske för att det är en titel med flera författare som skickar in var sin manusdel.
Förhoppningsvis kommer författarna att uppskatta hennes påminnelser och den nya processen för manusinlämning.
– Ambitionen är att göra så att samtliga författare känner sig mer trygga och omhändertagna av förlaget, även när jag kontaktar dem i min jakt efter manus, säger Maria Blyh med ett leende.