År efter år sker det stora förändringar inom socialrätten och år efter år är Nya sociallagarna boken att hålla i handen för den som vill vara uppdaterad. 2021 var Lars Lundgren och Per-Anders Sunessons lagkommentar den bäst säljande boken riktad till marknaden för praktiker. Något som författarna, som ser till att en ny upplaga med allt det senaste ges ut varje år, känner glädje över.
– Det är jättekul, säger Per-Anders Sunesson, till vardags på enheten för EU- och internationell samordning på socialdepartementet.
– Det är ganska mycket nyheter inom det här rättsområdet varje år, med barnrätt och konventioner med mera, fyller Lars Lundgren i.
– Det är många, som kommunchefer och socialsekreterare med flera, som behöver tillgång till uppdaterad information. Så det finns en marknad för boken år efter år.
Nya sociallagarna är inne på sin 35:e upplaga, men det är inte Lars och Per-Anders som är de ursprungliga författarna. Men de är det till de nio senaste upplagorna.
– Det var en kollega till mig på JO, Anders Thunved, som började skriva boken, men han gick bort 2012 och då fick jag erbjudandet att ta över, berättar Lars Lundgren.
– Jag valde då att fråga Per-Anders om han ville dela arbetet med mig. Vi gör ungefär hälften var av boken, och så har det fortsatt.
Lars Lundgren är numera pensionär, han har en lång meritlista från rättsväsendet och statlig förvaltning. Han har bland annat varit chefsrådman i Stockholms tingsrätt, hovrättsråd, chefsjurist vid Statens institutionsstyrelse. Han har även varit ordförande och chef för den lite diskreta Försvarsunderrättelsedomstolen som har till uppgift att pröva frågor om tillstånd till signalspaning.
Han och Per-Anders Sunesson lärde känna varandra när båda var på Socialstyrelsen. Lars var biträdande chefsjurist när Per-Anders började där som jurist 1998. Att de är goda vänner som umgås privat går inte att ta miste på när man pratar med dem, skämten kommer i en strid ström och med en jargong som är utmärkande för två som känner varandra väl.
Samtidigt är ämnena som Nya sociallagarna hanterar allvarliga och sådana som ofta väcker debatt, kommer i medial fokus eller blir föremål för politisk debatt.
– Nu står vi återigen inför ganska stora förändringar framöver, säger Per-Anders Sunesson.
– Sannolikt kommer det komma en ny äldreomsorgslag som bryts ut ur socialtjänstlagen och en ny socialtjänstlag. Dessutom blir det stora förändringar av LVU, så det kommer bli mycket arbete med boken framöver.
Knepet för att lyckas göra en uppdaterad upplaga varje år är att börja tidigt och att hålla sig uppdaterad. Manus lämnas alltid i slutet av november, men det kan hända saker som ska med i boken även efter det datumet.
– Eftersom jag är på socialdepartementet har jag lätt att kontrollera vad som är på gång. Men det är besvärligt när det kommer så sent, förklarar Per-Anders.
– Samtidigt är jag är intresserad av de här områdena så att vara författare till boken är ett bra sätt att hänga med i utvecklingen.
Trots periodvis mycket arbete och stress med att bli färdiga med en ny upplaga i tid varje år har samarbetet alltid fungerat bra.
– Det är en fördel att vi är två vänner privat som skriver ihop. Det är inga problem att säga till den andre hur man tycker man ska göra med boken. Vi svingar en bägare öl och löser problemen, men några problem har vi aldrig behövt lösa, vi har bara svingat bägare, säger en skrattande Lars Lundgren.